Θέμα σύνδεσης παροχών υγείας με αριθμό ενσήμων ανοίγει ο Ρ. Σπυρόπουλος

Προκάλεσε αναστάτωση

Αίσθηση -αν μη τι άλλο- προκάλεσε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο σύνδεσης του αριθμού ενσήμων με τις παροχές υγείας που μπορεί να έχει ο ασφαλισμένος ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος,, μιλώντας σε συνέδριο για την κοινωνική ασφάλιση.

Θέτοντας οκτώ κεφαλαιώδη ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν στο διάλογο για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα αναφέρθηκε επίσης στην εναλλακτική λύση μετατροπής ταμείων κύριας ασφάλισης (όπως ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Ταμείο Νομικών) σε επαγγελματικά ταμεία ειδικού σκοπού και μετεξέλιξης των Επικουρικών Ταμείων, αλλά και των Ταμείων Εφάπαξ σε Επαγγελματικά Ταμεία.

Από την αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Σπυρόπουλος ξεκαθάρισε ότι ως προϋπόθεση του εγχειρήματος εξεύρεσης -μέσα από ένα τεκμηριωμένο δημόσιο διάλογο- βιώσιμων λύσεων στα υπαρκτά προβλήματα του Ασφαλιστικού «προτείνω να συναποδεχτούμε, ότι οι υφιστάμενοι παραμετρικοί όροι που αφορούν το ύψος των κύριων συντάξεων και το βασικό χρονικό όριο συνταξιοδότησης στα 67 έτη, δεν μπορούν να θιγούν».

Σήμερα, τόνισε, «έχουμε αγγίξει τα όρια της στοιχειώδους επάρκειας των συντάξεων και των παροχών στο Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Τυχόν δυσμενής διαφοροποίηση αυτών των ορίων, θα προκαλέσει απώλεια της ηθικής βάσης διεξαγωγής του διαλόγου. Αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμβεί».

«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αντλήσουμε οικονομικούς πόρους από τους ασφαλισμένους. Σήμερα, έχουμε χρέος να δείξουμε μεταρρυθμιστική αρετή, αντλώντας και διασφαλίζοντας οικονομικούς πόρους από εκεί που οι πόροι χάνονται ή από εκεί που λιμνάζουν» τόνισε ακόμη.

Σπεύδοντας δε να προλάβει αντιδράσεις ο κ. Σπυρόπουλος εξέφρασε την «ευχή και την ελπίδα η αξιολόγηση αυτών των ερωτημάτων να μην οδηγήσει σε ερμηνείες και απόδοση προθέσεων που θα σκιάζουν αυτό το εγχείρημα».

Πηγή: in.gr

Διαβάστε τη συνέχεια:

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231362915