Πυρκαγιές: Δύσκολη νύχτα σε Εύβοια και Ρόδο, καλύτερη η εικόνα στην Ηλεία

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες αναμένονταν να δώσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και οι τοπικές αρχές και οι πολίτες στη Ρόδο και στην Εύβοια όπου τα πύρινα μέτωπα στην περιοχή Απόλλωνα και Ψαχνά, αντίστοιχα, δεν έδειχναν σημάδια ύφεσης ενώ ο ήλιος έδυε την Πέμπτη το βράδυ. Και στις δύο περιοχές οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς και αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω και κατά τη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να καλυφθεί, όσο γίνεται, το κενό που αφήνουν τα εναέρια μέσα με τη δύση του ηλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 6 το πρωί της Πέμπτης μέχρι τις 6 το απόγευμα είχαν ξεσπάσει 33 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Στην περιοχή Απόλλωνα της Ρόδου μέχρι που έπεσε η νύχτα μάχη με τις φλόγες έδιναν 24 πυροσβέστες με 12 οχήματα και πέντε άτομα πεζοπόρο τμήμα καθώς και δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να φτάσουν στο νησί άλλα 10 οχήματα με 40 πυροσβέστες που αναχώρησαν από τον Πειραιά ενώ από τη Θεσσαλονίκη αναχωρεί ένα C-130 με 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα και από την Ελευσίνα ένα Super Puma με 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την 1η ΕΜΑΚ.

Ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος κάλεσε όσους πολίτες έχουν μπουλντόζες και μεγάλα τρακτέρ να βοηθήσουν στο έργο της Πυροσβεστικής ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες για να ανακόψουν την επέκταση της φωτιάς. Η πυρκαγιά ξέφυγε από το χωριό Λάερμα και κατευθύνεται στην αγροτική περιοχή του χωριού των Απολλώνων. Οι φλόγες δεν απειλούν προς το παρόν κατοικημένες περιοχές, καίνε όμως πυκνό δάσος.

Σοβαρή είναι η κατάσταση και στην Άτταλη Ψαχνών της Εύβοιας, όπου φωτιά ξέσπασε δασική έκταση.  Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 18 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν 8 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Στην περιοχή εκκενώθηκε το χωριό Μακρυκάπα, καθώς οι φλόγες έφτασαν σε απόσταση 200-300 μέτρων από τα πρώτα σπίτια. Αυτή τη στιγμή, η φωτιά διατηρεί ένα μεγάλο μέτωπο σε πυκνό πευκοδάσος στον οικισμό Μακρυκάπα, χωρίς όμως να κινδυνεύει ο οικισμός. Σημειώνεται ότι ο καπνός που παρατηρήθηκε σε βόρεια προάστια της Αττικής και αναφέρθηκε από κατοίκους προέρχεται από την πυρκαγιά στα Ψαχνά της Εύβοιας.

Αντίθετα, καλύτερη είναι η εικόνα στην Ηλεία, στην πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στο Δραγώγιο του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστενών και πλέον θεωρείται ότι βρίσκεται σε ύφεση. Στο σημείο επιχειρούν 34 πυροσβέστες με 17 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα με 19 άνδρες. Από αέρος επιχειρούσαν δύο αεροσκάφη μέχρι που έπεσε το σκοτάδι. Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το απόγευμα ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε αργά το μεσημέρι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 10.57 το πρωί στη Μαγούλα Αττικής. Επί τόπου παραμένουν 24 πυροσβέστες με 9 οχήματα.

Υπό έλεγχο έχει επίσης τεθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Σαμοθράκη. Ο Δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξήρε την άμεση αντίδραση και τον πολύ καλό και αποτελεσματικό συντονισμό όλων των εμπλεκομένων στην κατάσβεση δυνάμεων.

«Πέρα από τον δήμο, την πυροσβεστική και τον στρατό, εκατοντάδες πολίτες ακόμη και παιδιά που κάνουν διακοπές εδώ, ήρθαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση. Με τη συνεργασία και το άμεσο ενδιαφέρον του περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. Γιώργου Παυλίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Ευάγγελου Λαμπάκη, των υπηρεσιών της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας καθώς και του στρατού, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και δεν απείλησε η φωτιά οικίες. Πολύ μεγάλο ήταν και το ενδιαφέρον της Αθήνας, τόσο από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας όσο και Πολιτικής Προστασίας» επισημαίνει ο κ. Βίτσας.

Ο Δήμαρχος Σαμοθράκης τόνισε ότι στη διάρκεια της νύχτας, η φωτιά είχε πολύ μεγάλο μέτωπο, καθώς εκδηλώθηκε σε περιοχή με δέντρα ύψους 10-12 μέτρων και όχι με χαμηλή βλάστηση, γεγονός που δυσχέραινε την κατάσβεσή της. Ωστόσο επισήμανε ότι χάρη στην προσπάθεια πρωτίστως των ντόπιων και στη συνέχεια των ισχυρών κατασβεστικών δυνάμεων, των οποίων η παρουσία εξακολουθεί να θεωρείται απαραίτητη, η απειλή τέθηκε υπό έλεγχο.

Την ίδια ώρα, υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί το πύρινο μέτωπο στο Κάστρο στην Κυλλήνη, το οποίο είχε εκδηλωθεί το απόγευμα της Τετάρτης.  Σύμφωνα με την Πυροσβεστική από τη φωτιά δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές, καθώς επεκτάθηκε σε αγροτοδασική έκταση. Κάηκαν περίπου 30 στρέμματα με καλλιέργειες και περίπου 20 στρέμματα δάσους.

Υπό έλεγχο τέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης μεγάλη πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Πόρτο Ράφτη της Αττικής. Από τη φωτιά δεν απειλήθηκαν κατοικίες.