Πύρινη «Λερναία Ύδρα» - Νέες εστίες σε Κυνουρία και Πάλαιρο

Σε πραγματικό εφιάλτη παραπέμπει η κατάσταση με τις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, με τις εστίες να εμφανίζονται η μία μετά την άλλη και τις πυροσβεστικές δυνάμεις να αντιμετωπίζουν φαινόμενο «Λερναίας Ύδρας».

Νέα φωτιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στις 4.30 μ.μ. στα Ατζινέϊκα κοντά στον Άη Γιάννη Κυνουρίας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η φωτιά έχει γρήγορη ανάπτυξη κι έχει επεκταθεί καίγοντας δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση, ενώ δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πυρκαγιά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη γιατί βρίσκεται κοντά στο δάσος του Πάρνωνα.

Στο σημείο επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και δύο αεροσκάφη (PZL) Πεζετέλ από το αεροδρόμιο Τρίπολης κάνουν ρίψεις νερού.

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι κοντά στον οικισμό Σκλάβαινα, στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας, καίγοντας αγροτοδασική έκταση.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν εννέα οχήματα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας με 15 άνδρες, ένα πεζοπόρο τμήμα με έξι άτομα, καθώς και δύο υδροφόρα οχήματα του δήμου.

Επίσης, στην επιχείρηση της κατάσβεσης συμμετέχουν και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Εν τω μεταξύ η φωτιά στο Μαλαντρένι Αργολίδας, που εκδηλώθηκε νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι, με την άμεση επέμβαση των δυνάμεων κατάσβεσης βρίσκεται σε ύφεση.
Δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με την συνδρομή πολιτών, επιχειρούν για να ελέγξουν πλήρως το πύρινο μέτωπο.

Παράλληλα θετική είναι η εξέλιξη της φωτιάς στη Νεάπολη Λακωνίας, όπου οι πυροσβέστες επιχειρούν για πλήρη κατάσβεση.

Για αύριο Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Περιφέρεια Αττικής, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Εύβοια) και την Περιφέρεια Πελοποννήσου (Αργολίδα, Κορινθία), σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει τη 1 το μεσημέρι στην περιοχή Καλαμίτσι στην Πρέβεζα τέθηκε υπό έλεγχο λίγο μετά τις 3 αφού πρώτα έκαψε τα πάντα στο πέρασμά της.

Όπως αναφέρει το pamepreveza.gr στο σημείο έσπευσαν οχήματα της Π.Υ. Πρέβεζας καθώς και ομάδα της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Πρέβεζας.

Επίσης στην περιοχή βρέθηκε και όχημα της ΔΕΔΔΗΕ για συνδρομή σε περίπτωση που χρειάζονταν διακοπή ρεύματος.

Η αστυνομία απέκλεισε για ώρα την κυκλοφορία προς το σημείο όπου είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά.
Πολίτες προσπαθούσαν να σώσουν τις περιουσίες τους, μιας και η φωτιά ξέσπασε κοντά σε θερμοκήπια αλλά και σε απόσταση αναπνοής από κατοικίες.

Κάηκαν φοίνικες, καλαμιές καθώς και δέντρα ενώ η φωτιά «γάζωσε» στην κυριολεξία μια μεγάλη έκταση κοντά στην θάλασσα.

Οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή ήταν δυνατοί ενώ η συνεχής αλλαγή κατεύθυνση της φοράς του δυσχέραινε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Οι φλόγες έφτασαν σε δεκάδες μέτρα ύψος όταν καίγονταν φοίνικες που υπήρχαν σε αφθονία στην περιοχή.

Σημαντική και η παροχή νερού για την κατάσβεση της φωτιάς από γεωτρήσεις που βρίσκονταν μέσα σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο λίγο μετά τις 15:00 ενώ κατάφερε να κάψει κυρίως καλαμιές, χαμηλή βλάστηση, δέντρα, αρκετούς φοίνικες, ενώ δεν γλύτωσαν και κολώνες τηλεφωνίας.