Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και το Σάββατο - Οδηγίες πρόληψης και προφύλαξης

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (www.civilprotection.gr), για αύριο Σάββατο 18/7, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε πολλές περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός είναι ο  κίνδυνος πυρκαγιάς σε:

Περιφέρεια Αττικής,

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Εύβοια)

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες),

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Χίος, Λέσβος),

Περιφέρεια Πελοποννήσου,

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (Αχαΐα, Ηλεία),

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος)

Δείτε τον χάρτη πρόβλεψης:

xartis copy copy copy

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερεςπληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίαςαπό τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τηνιστοσελίδατης Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

 

Από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας εκδόθηκε επίσης ανακοίνωση στην οποία παρέχονται συμβουλές για μέτρα προστασίας όταν η φωτιά πλησιάζει σε σπίτια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Για τις περιοχές του Υμηττού όπου η πυρκαγιά πλησιάζει σε σπίτια, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συγκεκριμένα, αν η πυρκαγιά πλησιάζει στο σπίτι σας

• Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
• Μαζέψτε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.
• Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κλπ.) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
• Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος και απλώστε τους ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.