Άτομα με Αναπηρία: Όχι στα ιδιωτικά φαρμακεία τα φάρμακα υψηλού κόστους

Αντίθετοι στο ενδεχόμενο να οδηγηθούν τα φάρμακα υψηλού κόστους στα ιδιωτικά φαρμακεία τίθενται και οι εκπρόσωποι του αναπηρικού κινήματος.
Σε επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ) κ. Ι. Βαρδακαστάνης μεταφέρει την «έντονη αγωνία πολλών οργανώσεων ατόμων με χρόνιες παθήσεις σχετικά με την ανεμπόδιστη και πλήρη λειτουργία των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ».
Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδακαστάνης, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούν κατά μείζονα λόγο τα άτομα με χρόνιες παθήσεις και τους ασθενείς που κάνουν χρήση ακριβών φαρμάκων. «Και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είναι αντίθετος με αυτή τη μεταφορά, λόγω του ότι τα φαρμακεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αγορά φαρμάκων υψηλού κόστους» σημειώνει.
Εκτιμά ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας «θα κατανοήσει το κρίσιμο αίτημα και θα διασφαλίσει την πλήρη λειτουργία των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ προς όφελος των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των ασθενών, αλλά και της κοινωνίας στο σύνολό της».
Άμεση ήταν η αντίδραση του Υπουργείου Υγείας. Συνεργάτες του Υπουργού διαβεβαιώνουν ότι «ουδέποτε ειπώθηκε πως τα φάρμακα υψηλού κόστους θα φύγουν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Εξετάζεται», προσθέτουν, «το ενδεχόμενο διάθεσης ορισμένων φαρμάκων υψηλού κόστους, πέρα από τα φαρμακεία των δημοσίων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, και σε ορισμένα ιδιωτικά φαρμακεία, προκειμένου να καλύπτονται άτομα με χρόνιες παθήσεις που χρήζουν άμεσης εξυπηρέτησης».