Bridge Over Troubled Water

Είναι νομίζω πια σαφές ότι η κυβέρνηση ελπίζει σε μια συμφωνία με τους δανειστές το συντομότερο δυνατό. Δεν εξηγείται αλλιώς η συστηματική αισιοδοξία και οι διαρροές των τελευταίων ημερών, ειδικά σε αντιδιαστολή με την επιφυλακτικότητα των εταίρων.

Το γεγονός όμως είναι ότι η συμφωνία αυτή δεν έχει ακόμα συναφθεί, και αν κρίνουμε από τις δηλώσεις της Angela Merkel καθώς προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες σήμερα το πρωί, η Ελλάδα είναι αυτή η οποία θα πρέπει να διανύσει τη μεγαλύτερη απόσταση ώστε να γεφυρωθεί το τεχνικό χάσμα που παραμένει.

Σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, “κάθε ημέρα μετράει”, ενώ όσον αφορά το περιεχόμενο της χθεσινής τριμερούς μεταξύ της ίδιας, του Έλληνα πρωθυπουργού και του François Hollande, αποκάλυψε ότι η Ελλάδα υποσχέθηκε να συνεργαστεί στενά με τους θεσμούς τις επόμενες μέρες, ώστε να κλείσουν όλα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά.

Την ίδια ώρα, με ενδιαφέρον διαβάζουμε ότι η κυβέρνηση έριξε στο τραπέζι μια νέα πρόταση, την 9μηνη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος (μέχρι τον Μάρτιο του 2016, όπερ και λήγει το πρόγραμμα του ΔΝΤ) και αναρωτιόμαστε τι ακριβώς εξυπηρετούν οι σημερινές αναφορές του υπουργού Οικονομικών μας για “χαλκείο των Βρυξελλών” και “δημοσιονομικά ασυνεπείς και μισανθρωπιστικές συμφωνίες”.