Ασπρόπυργος: Πάνω από τα όρια τα αιωρούμενα σωματίδια στην γύρω περιοχή σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία

Μια πρώτη πρόχειρη μέτρηση με φορητό αναλυτή για τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην γύρω περιοχή από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου ανακύκλωσης, που έπιασε φωτιά το Σάββατο στον Ασπρόπυργο, έδειξε ότι οι στιγμιαίες τιμές που καταγράφηκαν είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από από αυτές που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (μέση τιμή 25 μg/m3/24h) και η ευρωπαϊκή νομοθεσία (μέση τιμή 25 μg/m3/έτος).  Οι μετρήσεις έγιναν στην περιοχή περιμετρικά του εργοστασίου από 100 έως 400 μέτρα. Αργά το απόγευμα της Τετάρτης η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι πλέον η πυρκαγιά έχει κατασβεστεί και έχει αρχίσει το δύσκολο έργο της εξακρίβωσης των αιτίων που την προκάλεσαν.

Αν και η σύγκριση στιγμιαίων τιμών με μέσες ημερήσιες ή ετήσιες τιμές δεν είναι απολύτως δόκιμες επιστημονικώς εντούτοις αναδεικνύουν την εμφάνιση υψηλών τιμών αιωρούμενων σωματιδίων προερχόμενα από τα καπναέρια της πυρκαγιάς. Επισημαίνεται ότι οι συγκεντρώσεις σε σημεία όπου δεν κατευθυνόταν τα καπναέρια από τον άνεμο ήταν σχετικά ή κάτω από τις προαναφερθείσες τιμές αναφοράς. Ενδεικτικό είναι ότι στο Κέντρο της Αθήνας δεν ξεπέρασαν οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων τα επιτρεπόμενα όρια.

Από τις μετρήσεις αυτές προέκυψε και ενδεικτικά χαρτογράφηση της διεύθυνσης διασποράς αυτών των σωματιδίων αλλά και γενικότερα της κατεύθυνσης των καπναερίων της καιόμενης εγκατάστασης. Σύμφωνα με αυτή την ενδεικτική χαρτογράφηση εγκαταστάθηκε από τους ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου κατάλληλος εξοπλισμός σημείο ενδεικτικό της διασποράς για δειγματοληψίες και επιμέρους μετρήσεις με αναλυτές και άλλων δεικτών της ρύπανσης που έχει προκληθεί από την καύση των αποβλήτων της εγκατάστασης.

Πέραν όλων των ανωτέρω η Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να αποκτήσει όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα της κατάστασης απευθύνθηκε και στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», το οποίο ανταποκρινόμενο άμεσα, απέστειλε εξοπλισμό δειγματοληψίας. Ο εξοπλισμός αυτός τοποθετήθηκε πλησίον της καιόμενης εγκατάστασης.

Οι μετρήσεις έγιναν μετά από σχετική εντολή που έδωσε η Περιφέρεια Αττικής έπειτα από συνεννόηση τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη και σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους φορείς.  Τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών θα αναλυθούν από το αρμόδιο επιστημονικό προσωπικό, προκειμένου μαζί με τα αποτελέσματα των μετρήσεων που προαναφέρθηκαν να υπάρξει υπεύθυνη και έγκυρη ενημέρωση.

Η Περιφέρεια Αττικής παραμένει σε ετοιμότητα προκειμένου να συνδράμει σε ό,τι της ζητηθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπως πράττει από το Σάββατο, όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, και ενεργεί συστηματικά με αίσθηση ευθύνης και σοβαρότητας για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.