«Να ρωτήσουμε την ΕΥΠ»

Για ‘’εξωγενείς σκοτεινές δυνάμεις ‘’, οι οποίες επιβουλεύονται την ασφάλεια του κράτους, έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της δήλωσής του, ενώπιον του ελληνικού λαού, αναφορικά με την παρακολούθηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.

Της Άρτεμης Κατωπόδη*

Μετά από αυτή τη δήλωση, ο οποιοσδήποτε αναρωτιέται, κατά τη γνώμη μου, τα εξής:

  • Γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη και μάλιστα την ίδια περίοδο που αποδεδειγμένα έγινε απόπειρα παγίδευσης του κινητού του μέσω ειδικού λογισμικού (Predator);
  • Ποιες ξένες δυνάμεις θέλουν να βλάψουν την λειτουργία της ΕΥΠ και να την αποδυναμώσουν και, πολύ περισσότερο, πως αυτό συνδέεται με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη;
  • Είναι δυνατόν η ευθύνη για τα δύο προηγούμενα να βαραίνει πολιτικά οποιονδήποτε άλλο εκτός από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος είναι de jure και de facto πολιτικός προϊστάμενος της εν λόγω Υπηρεσίας.

Σε όλα τα παραπάνω η Κυβέρνηση και πολύ περισσότερο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν έδωσε απαντήσεις. Γιατί; Αυτός που κυβερνάει τον τόπο δεν ξέρει ποιον και γιατί παρακολουθεί η ΕΥΠ; Αν όχι, να ρωτήσουμε την ίδια την ΕΥΠ. Βεβαίως, είτε ξέρει είτε όχι, τίθεται ευθέως ζήτημα ελλείματος Δημοκρατίας. Και αυτό, γιατί ο θεσμικός ρόλος της ΕΥΠ συνδέεται ευθέως με την προληπτική προστασία της εθνικής μας ασφάλειας και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί καμία εκτροπή ως προς το σκοπό που υπηρετεί και τις πληροφορίες που προσφέρει.
Στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, και για όλες τις γενιές που την ακολουθούν, έως σήμερα, είναι αναγκαίο να διαλευκανθεί η υπόθεση και να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός. Είναι ζήτημα εμπιστοσύνης των Ελλήνων προς αυτούς που τους κυβερνούν. Και, πάνω απ’ όλα είναι ζήτημα Δημοκρατίας.

*Η Άρτεμης Κατωπόδη είναι δικηγόρος