Δραματική είναι η ομολογία της κυβέρνησης ότι και επί ημερών Ν.Δ. το γρηγορόσημο ζει και βασιλεύει. Μία ημέρα μετά την παραδοχή του Πρωθυπουργού ότι δεν μπορεί να βάλει τους επίορκους υπαλλήλους στη φυλακή, πήρε την σκυτάλη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και έδωσε… ονοματεπώνυμο στη διαφθορά.
«Από την εμπειρία μου ως δικηγόρος, γνωρίζω ότι χρειάζεται να δώσεις χρήματα για να ξεπεράσεις τους σκοπέλους της γραφειοκρατίας στα δικαστήρια», δήλωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης
Ο υπουργός Άμυνας με την κεκτημένη ταχύτητα του… παλιού και έμπειρου γραμματέα του κόμματος ουσιαστικά ανέλαβε την πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση των δηλώσεων του Πρωθυπουργού, αντίθετα από τον Θόδωρο Ρουσόπουλο ο οποίος επιχείρησε να χαμηλώσει το θέμα και να σταματήσει το θόρυβο που έχει προκληθεί.
Ο υπουργός Άμυνας σε κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχε χθες με τους δημοσιογράφους – μετά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο – συγκεκριμενοποίησε όσα είπε ο Πρωθυπουργός για τη διαφθορά στον δημόσιο τομέα κατά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Τετάρτης με τους εκπροσώπους των βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας.
Περιγράφοντας λοιπόν ο υπουργός τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχει εισέλθει η κυβέρνησή του μετά τις κατηγορηματικές – προεκλογικά – δεσμεύσεις ότι θα πατάξει τη διαφθορά, έδωσε παραδείγματα για το πώς και πού κινείται το μαύρο χρήμα στο Δημόσιο. Παράδειγμα πρώτον: «Μπορεί να είναι έντιμος ο υπουργός Μεταφορών, αλλά λαδώνει ο άλλος τις υπηρεσίες για πάρει δίπλωμα οδήγησης». Παράδειγμα δεύτερον: «Μπορεί να είναι άψογος ο υπουργός Υγείας, δίνεις όμως φακελάκι για βρεις κρεβάτι στο νοσοκομείο». Παράδειγμα τρίτον: «Από την εμπειρία μου ως δικηγόρος, γνωρίζω ότι χρειάζεται να δώσεις χρήματα για να ξεπεράσεις τους σκοπέλους της γραφειοκρατίας στα δικαστήρια».
Έκρηξη αντιδράσεων
Σ. Τσιτουρίδης. «Δεν ζούμε σε μια κοινωνία αγγέλων»
Οι ρεαλιστικές παραδοχές του υπουργού Άμυνας προκάλεσαν έκρηξη αντιδράσεων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο κόμμα, το οποίο προεκλογικά είχε κάνει σημαία την επανίδρυση του κράτους και την πάταξη της διαφθοράς. Έτσι ακόμη μία φορά διχάστηκαν βουλευτές και στελέχη, εκφράζοντας διαφορετικές απόψεις αν αυτά που πράγματι συμβαίνουν πρέπει να λέγονται κατ’ αυτό τον τρόπο είτε από τον Πρωθυπουργό – που είπε «τι να κάνω; δεν μπορώ να τους βάλω φυλακή» – είτε από τον υπουργό Άμυνας που ανέφερε ονομαστικά τις υπηρεσίες του Δημοσίου όπου οργιάζει η διαφθορά.
Οι βουλευτές που διαφωνούν με αυτές τις δημόσιες τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού, υπουργών και κυβερνητικών στελεχών, τονίζουν με έμφαση ότι «τώρα έχει κάθε λόγο το ΠΑΣΟΚ να μας κατηγορήσει για υποκρισία, αφού πριν από κάποια χρόνια η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση επιτέθηκε με σκληρή γλώσσα στον Κώστα Σημίτη, επειδή είπε στη Βουλή την περίφημη φράση, “αυτή είναι η Ελλάδα”. Εμείς όμως δεσμευτήκαμε ότι αυτή την Ελλάδα θα την αλλάξουμε και αυτό το κράτος θα το επανιδρύσουνε. Δεν μπορούμε τώρα να σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Ούτε να πετάμε πυροτεχνήματα και μετά να τα ξεχνάμε, όπως με το χτύπημα της περίφημης διαπλοκής και των “νταβατζήδων” τα οποία δεν είδαμε ποτέ».
Η διαγραφή Πολύζου
Γ. Αλογοσκούφης. «Χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια»
Οι ίδιοι βουλευτές επισημαίνουν ότι έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται διότι ένα μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Ευάγγ. Πολύζος, πριν από λίγο καιρό αποπέμφθηκε με άσχημο τρόπο όχι επειδή είπε αυτά που ομολογούν σήμερα τα κορυφαία στελέχη, αλλά επειδή ψέλλισε κάτι περί διαφθοράς στο σύνολο του πολιτικού κόσμου.
Υπάρχουν όμως και βουλευτές που υποστηρίζουν ότι ο Πρωθυπουργός άνοιξε τη συζήτηση για το φλέγον αυτό ζήτημα με τον τρόπο που επέλεξε – όπως είχε κάνει και στον Μπαϊρακτάρη με τα περί «νταβατζήδων» – διότι ετοιμάζεται να αναλάβει κάποια εντυπωσιακή πολιτική πρωτοβουλία.
Η ομολογία ότι η διαφθορά στη χώρα είναι ακλόνητη ήρθε και από άλλους κορυφαίους υπουργούς. Ο Σάββας Τσιτουρίδης μιλώντας στον Alpha είπε ότι «δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων», ενώ ο Γ. Αλογοσκούφης τόνισε πως «χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια και συστράτευση των πολιτών στην προσπάθεια αυτή». Αντίθετα ο Πρ. Παυλόπουλος είπε ότι «υπάρχει μεγάλη διαφορά την περίοδο του προ του 2004 από αυτά που συμβαίνουν σήμερα».
Πάντως ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης στην «επίσημη» διαρροή που έκανε αργότερα για το επίμαχο ζήτημα, ήταν συγκρατημένος. «Υπάρχει παθογένεια ετών. Ορισμένα στελέχη της μεσαίας γραφειοκρατίας προκαλούν πρόβλημα και δυστυχώς το ενθαρρύνουν και οι πολίτες. Υπάρχει πολιτική βούληση περιορισμού ή εξάλειψης του φαινομένου και βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση ο νόμος Παυλόπουλου», έλεγαν οι κύκλοι του υπουργού Άμυνας.
Ο Ρουσόπουλος
Προηγουμένως ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος είχε διαψεύσει κατηγορηματικά τις πληροφορίες – τις οποίες μετέδωσε το Mega – για την ομολογία του Πρωθυπουργού ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη διαφθορά. «Ουδεμία σχέση έχει το ρεπορτάζ με την πραγματικότητα. Στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός έγινε συζήτηση με παραγωγικούς φορείς, όπου έγινε όντως αναφορά σε θέματα διαφθοράς και πάταξής της. Και ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η συνδρομή όλων των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι επιβάλλεται να καταγγέλλουν όποτε βρίσκουν σχετικά φαινόμενα», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος και προσέθεσε: «Αυτή είναι η μόνη αληθής διάστασης της χθεσινής συζήτησης του Πρωθυπουργού και η οποία παραφράστηκε, θέλω να πιστεύω χωρίς σκοπιμότητα».
ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΟΣΗΜΟ Η άδεια έρχεται και… στο σπίτι με 500 ευρώ!
ΑΠΟ 4 ΕΩΣ και 6 μήνες χρειάζεται για να εκδοθεί μία έγκριση από την Πολεοδομία για επέκταση κατοικίας. Με 300 ευρώ, όμως, η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται σε μία εβδομάδα. Αντιμέτωποι με μία απίστευτη χαρτούρα δικαιολογητικών και τεράστιες ουρές σε υπουργεία, τράπεζες και εφορίες έρχονται οι πολίτες για την έκδοση άδειας μοτοσυκλέτας. Το γρηγορόσημο των 500 ευρώ τούς απαλλάσσει από όλη αυτή την ταλαιπωρία, ενώ με λίγο μεγαλύτερο κόστος μπορεί να παραλάβουν την άδεια στο σπίτι!
Χιλιάδες ιστορίες πολιτών για τις συναλλαγές με το Δημόσιο επιβεβαιώνουν πως το γρηγορόσημο και το φακελάκι ζούν και βασιλεύουν! Πρωταθλητές στο γρηγορόσημο αναδεικνύονται τα νοσοκομεία, οι εφορίες και οι πολεοδομίες, ενώ ακολουθούνται από δήμους, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, υπηρεσίες Μεταφορών (ΚΤΕΟ, διπλώματα οδήγησης), νομαρχίες, ΔΕΗ, δικαστήρια αλλά και ιατρεία.
Έως 3.000 ευρώ
Ανάλογα με την υπόθεση, το κόστος για τις «εξυπηρετήσεις» αρχίζει από 100 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 3.000 ευρώ. Για παράδειγμα, πολίτης πηγαινοερχόταν στο ΙΚΑ επί δύο χρόνια για την έκδοση αναπηρικής σύνταξης της μητέρας του. Τελικά, κάποιος δημόσιος υπάλληλος ανέλαβε και διεκπεραίωση άμεσα την υπόθεση, έναντι 400 ευρώ. Στο μεταξύ, για ένα άνετο δωμάτιο σε μαιευτήριο και σταθερή επίβλεψη ιατρού, η ταρίφα ανεβαίνει και μπορεί να ξεπεράσει τα 500 ευρω.
«Φάμπρικα» έχει στηθεί και στα τελωνεία, όπου όπως καταγγέλλεται δεν γίνεται κανένας εκτελωνισμός χωρίς καταβολή ενός… συμβολικού ποσού περίπου 15 ευρώ στον υπάλληλο. Μόνο που καθημερινά οι εισαγωγές εμπορευμάτων ξεπερνούν τις 2.000!
Αστείες ποινές
Στα… μαλακά πέφτουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, ακόμη και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες παραπέμπονται για υποθέσεις διαφθοράς. «Επιβολή υπερβολικά επιεικών ποινών σε σχέση με τη βαρύτητα των παραπτωμάτων και ανεπαρκή αιτιολόγηση», διέγνωσε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης σε 1 στις 10 αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων. Έτσι, εφοριακός της ΔΟΥ Ορεστιάδας εισέπραξε για λογαριασμό του περισσότερα από 93.000 ευρώ από πολίτες, αλλά το πειθαρχικό συμβούλιο τον… τιμώρησε με παύση μόλις 6 μηνών και στέρηση αποδοχών. Πιο τυχεροί ήταν υπάλληλοι της διεύθυνσης Μεταφορών στη Νομαρχία Δωδεκανήσου, οι οποίοι διώχθηκαν ποινικά από την Εισαγγελία για πλαστογραφία, χρήση νοθευμένων εγγράφων, απάτη, ψευδή βεβαίωση και παράβαση καθήκοντος. Το πειθαρχικό συμβούλιο απλώς τους αθώωσε!
Ενδεικτικό είναι και το παράδειγμα προϊσταμένου σε Εφορία, που αναφέρεται σε έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος βρέθηκε να έχει στην κατοχή του ξενοδοχειακό συγκρότημα, πληθώρα ακινήτων και ακριβά οχήματα. Στο πόθεν έσχες όμως δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει από πού προήλθαν τα χρήματα για την απόκτηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων.
Οι επιθεωρητές κατέληξαν πως επρόκειτο για περίπτωση χρηματισμού, παράνομου και αδικαιολόγητου πλουτισμού. Το Ελεγκτικό Συνέδριο του καταλόγισε ποσό 654.983 ευρώ υπέρ του Δημοσίου, αλλά οι κατηγορίες αυτές δεν στάθηκαν αρκετές: λίγο καιρό αργότερα ο προϊστάμενος έγινε και δήμαρχος!
Το γρηγορόσημο επηρεάζει και τη λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Οι δημόσιες υπηρεσίες, βλέποντας πως χάνουν… πελάτες από τα γκισέ, επιχειρούν να υπονομεύσουν τα ΚΕΠ και καθυστερούν τη διεκπεραίωση όσων αιτημάτων δεν υποβάλλονται αυτοπροσώπως από τους πολίτες. Το φαινόμενο αυτό έχει καταγγελθεί και από το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “