Αιφνιδιάζει η κυβέρνηση σήμερα με την απόφασή της – τρεις ημέρες προτού μεταβεί ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ – να ανακοινώσει την πρόθεσή της να πουλήσει τον ΟΤΕ σε ξένους επενδυτές, πιθανότατα Γερμανούς ή Ισπανούς οι οποίοι θα αναλάβουν και το μάνατζμεντ, με το Ελληνικό Δημόσιο να διατηρεί μόλις το 20% των μετοχών του Οργανισμού.
Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως η διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων για το θέμα προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η πρόσληψη συμβούλου ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, ο οποίος θα λάβει εντολή για την εξεύρεση αγοραστή με ταχύτατες διαδικασίες. Για τους γνωρίζοντες τις παρασκηνιακές κινήσεις που γίνονται στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, οι επικρατέστεροι αγοραστές μέχρι τώρα – οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον με έμμεσο ή άμεσο τρόπο – είναι η ισπανική Telefonica και η γερμανική Deutsche Telecom.
Εντός του 2007
Η απόφαση να προχωρήσει τώρα η πώληση του ΟΤΕ – την οποία μέχρι και χθες οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τοποθετούσαν το 2007 – και μάλιστα λίγα εικοσιτετράωρα προτού αναχωρήσει ο Πρωθυπουργός για τη Θεσσαλονίκη ήταν του ίδιου του Κ. Καραμανλή, ο οποίος, όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, επιχειρεί να ρίξει και πάλι στο τραπέζι το χαρτί του μεταρρυθμιστή. Ο ίδιος θεωρεί, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, ότι η πρόσφατη πώληση της Εμπορικής ήταν επιτυχημένη κίνηση η οποία επέφερε πολιτικά οφέλη στην κυβέρνηση και γι’ αυτό θέλει να επαναλάβει το ίδιο εγχείρημα με τον ΟΤΕ. Έτσι, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «τακτική κίνηση του προέδρου» προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα της Θεσσαλονίκης. Και εξηγούν: «Το τελευταία δεκαπενθήμερο είχε δημιουργηθεί κλίμα μίζερο για το αν ο Πρωθυπουργός θα κρατά μικρό ή μεγάλο καλάθι στη Θεσσαλονίκη, με καθημερινές αναλύσεις και ρεπορτάζ για το επίδομα ΕΚΑΣ, τη σύνταξη του ΟΓΑ και τις φοροελαφρύνσεις και με τους συνδικαλιστές ακόμη και της ΔΑΚΕ να πιέζουν για παροχές». Κατά τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, με αυτή την κίνηση ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να κάνει την υπέρβαση, να βγει από αυτές τις Συμπληγάδες και στη ΔΕΘ να ρίξει το κέντρο βάρους στις μεταρρυθμίσεις και τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες – όπως θα υποστηρίξει – τολμά να κάνει η κυβέρνησή του προκειμένου να εξυγιάνει την οικονομία.
Έτοιμοι να αγοράσουν
Την απόφασή του αυτή διευκόλυναν – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές – και οι ίδιοι ενδιαφερόμενοι αγοραστές, οι οποίοι φέρονται να διεμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι είναι έτοιμοι να αγοράσουν. Έτσι, ο κ. Καραμανλής έκρινε ότι του προσφέρεται μία πρώτης τάξεως ευκαιρία – την οποία έψαχνε – να μεταφέρει το κέντρο βάρους της συζήτησης από τις παροχές στις μεταρρυθμίσεις.
Έντονες φήμες έφεραν τον υπουργό Μεταφορών Μ. Λιάπη να έχει αντιρρήσεις για το σχέδιο, το οποίο προβλέπει παράδοση και του μάνατζμεντ στον ιδιώτη επενδυτή, και να προκρίνει τη λύση της περαιτέρω μετοχοποίησης του Οργανισμού με πώληση μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου. Οι φήμες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν και αναμένονται με ενδιαφέρον οι απόψεις του κ. Λιάπη, οι οποίες θα ακουστούν σήμερα στην Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων.
Αντιδράσεις εργαζομένων
Η ανακοίνωση της απόφασης σήμερα αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, από τους εργαζομένους στον ΟΤΕ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και από την αντιπολίτευση. Ακόμη βέβαια δεν έχουν καθοριστεί οι όροι της πώλησης ούτε, κυρίως, το τίμημα ώστε να κριθεί αν η συμφωνία είναι συμφέρουσα για το Δημόσιο. Ωστόσο, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι όπως προκύπτει και από τις δημοσκοπήσεις έχουν σύμμαχο την κοινωνία για τις μεταρρυθμίσεις και τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις και γι’ αυτό οι όποιες κινητοποιήσεις και αντιδράσεις δεν θα έχουν αποτελέσματα. Προσθέτουν ακόμη ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή «για μεγάλες πολιτικές αποφάσεις», καθώς η ψαλίδα της διαφοράς με το ΠΑΣΟΚ έχει ανοίξει και τους δίνει τη δυνατότητα για τέτοιες πρωτοβουλίες.
Στελέχη της αντιπολίτευσης τόνιζαν ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση λόγω της σημασίας του ελέγχου των τηλεπικοινωνιών για την εθνική ασφάλεια. Υπενθύμιζαν μάλιστα τις υποκλοπές στην κινητή τηλεφωνία, οι οποίες έγιναν σε ιδιωτική εταιρεία και τόνιζαν ότι αυτό πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη στην κυβέρνηση. Κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο υποστήριζαν ότι σε αυτή την κριτική το αντεπιχείρημα είναι ότι σε κάθε περίπτωση, «η κυβέρνηση κρατά το 20% του Οργανισμού ώστε να μπορεί να ελέγχει τις κινήσεις του στρατηγικού επενδυτή που θα ασκεί το μάνατζμεντ».
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ Εκχώρηση του μάνατζμεντ και πώληση ποσοστού έως 18%
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ έχει στο χαρτοφυλάκιό του το 38,6% των μετοχών του ΟΤΕ, ενώ ελέγχει και το μάνατζμεντ του Οργανισμού. Το σχέδιο για την ιδιωτικοποίησή του, που αποφασίζεται κατά πάσα πιθανότητα σήμερα στη διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, προβλέπει – σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες – την πώληση στον ξένο τηλεπικοινωνιακό όμιλο ποσοστού 17% – 18% από το χαρτοφυλάκιο του Δημοσίου, την ταυτόχρονη εκχώρηση του μάνατζμεντ στον επενδυτή και τη διατήρηση από το Δημόσιο περίπου του 20% των μετοχών. Σημειώνεται ότι για τη μείωση του ποσοστού που διαθέτει το Δημόσιο στον ΟΤΕ απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, καθώς με βάση τη νομοθεσία το ποσοστό του Δημοσίου στον Οργανισμό δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από 33%.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “