«Ο μύθος του αήττητου Καραμανλή έχει ραγίσει. Στο χέρι μας είναι πλέον να καταρρεύσει οριστικά στις επόμενες εκλογές», δηλώνει στα «ΝΕΑ» η Βάσω Παπανδρέου και κατηγορεί ανοιχτά την κυβέρνηση ότι αντί να δίνει κίνητρα στις επιχειρήσεις για επενδύσεις, μοιράζει δωράκια σε επιχειρηματίες και μεγαλομετόχους.
Όσο για την έξοδο από την επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας την οποία η κυβέρνηση θεωρεί σημαντικό επίτευγμα, η πρώην επίτροπος τονίζει: «Με στοιχεία που οι ίδιοι μαγείρεψαν και έστειλαν στις Βρυξέλλες έβαλαν την ελληνική οικονομία στην επιτήρηση. Τώρα, πάλι με στοιχεία που οι ίδιοι μαγειρεύουν, ετοιμάζονται να πανηγυρίσουν την έξοδο από την επιτήρηση».
Κυρία Παπανδρέου, ο κ. Αλογοσκούφης διακηρύσσει ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το έλλειμμα μειώθηκε. Δεν είναι αυτό ένα θετικό πρόσημο για την κυβέρνηση στις Βρυξέλλες;
Η κυβέρνηση έκανε έναν κύκλο, για να καταλήξει εκεί όπου ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2004. Έναν κύκλο που ξεκίνησε με την απογραφή, με την οποία η Νέα Δημοκρατία πραγματικά διέσυρε τη χώρα, προκειμένου να ρίξει λάσπη στο έργο του ΠΑΣΟΚ.
Με στοιχεία που οι ίδιοι μαγείρεψαν και έστειλαν στις Βρυξέλλες, έβαλαν την ελληνική οικονομία στην επιτήρηση. Τώρα, πάλι με στοιχεία που οι ίδιοι μαγειρεύουν, ετοιμάζονται να πανηγυρίσουν την έξοδο από την επιτήρηση. Στο ενδιάμεσο, είχαμε μεγάλες φοροεπιδρομές εναντίον των χαμηλόμισθων, που πραγματικά πλήρωσαν τη μεγάλη απάτη της απογραφής. Είχαμε και έχουμε την πολιτική της σκληρής λιτότητας, με αυξήσεις ουσιαστικά κάτω από τον πληθωρισμό. Και ταυτόχρονα, υπάρχει σε εξέλιξη μία τεράστια επιχείρηση αναδιανομής εισοδήματος υπέρ του πλούτου. Τα δυόμισι χρόνια της Ν.Δ. οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.
Λέτε στο ΠΑΣΟΚ ότι ο φετινός προϋπολογισμός είναι σκληρός και άδικος. Ποιο είναι το πιο ακραίο μέτρο για τους εργαζομένους που θα έπρεπε να έχει αποφευχθεί;
Κατ’ αρχήν, ο προϋπολογισμός του 2007 δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «σκληρός» ή ως «μαλακός». Δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιος είναι ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους, παρ’ ότι τον συζητούμε στη Βουλή, αφού τα στοιχεία είναι προς αναθεώρηση. Ο προϋπολογισμός του 2005, «ο πρώτος ειλικρινής και αξιόπιστος» κατά τον κ. Καραμανλή, αναθεωρήθηκε έξι φορές, δείγμα της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα δημοσιονομικά.
Σημειώνω απλώς ότι ο προϋπολογισμός του κ. Αλογοσκούφη δίνει στην Παιδεία, για την οποία υποτίθεται ότι κόπτεται η Ν.Δ., μικρότερη αύξηση κονδυλίων από εκείνη που προβλέπεται για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι έχουν τελειώσει εδώ και δυόμισι χρόνια οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που δικαιολογούσαν πρόσθετα κονδύλια για τέτοια θέματα.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε, έστω και μισό, το φορολογικό νομοσχέδιο. Είναι απίστευτο το πόσο επιμένουν σε μία ταξική πολιτική, που υπόσχεται ελαφρύνσεις και καταλήγει να επιβάλλει επιβαρύνσεις. Και μάλιστα μόνο στους χαμηλόμισθους. Νομίζω ότι όσοι μελέτησαν τη νέα φορολογική κλίμακα έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους, όπως τα έχουν βγάλει για παράδειγμα οι συμβασιούχοι. Υποσχέσεις, υποσχέσεις και στο τέλος αφαίμαξη.
Ακούω διαρκώς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να μιλούν για ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις που κάνει με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση της Ν.Δ. Ο αντίλογος όμως σε αυτό είναι ότι εάν δεν δοθούν κίνητρα για επενδύσεις, οι επιχειρήσεις ή θα κλείσουν ή θα μετακομίσουν στα Βαλκάνια.
Ακριβώς όπως το είπατε. Χρειάζονται κίνητρα για επενδύσεις και όχι δωράκια στους επιχειρηματίες και στους μεγαλομετόχους. Εμείς είμαστε υπέρ του να δοθούν γενναία κίνητρα, που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη και την απασχόληση. Γι’ αυτό λέμε ότι τα αδιανέμητα κέρδη που επενδύονται θα φορολογούνται με πολύ χαμηλούς συντελεστές. Αλλά τα κέρδη που διανέμονται θα φορολογούνται με τους συντελεστές εισοδήματος που ισχύουν για τα φυσικά πρόσωπα.
Το κόμμα σας δέχεται επικρίσεις ότι χρησιμοποιεί καταγγελτικό λόγο για την οικονομία και δεν έχει ολοκληρωμένη αντιπρόταση. Ποια είναι λοιπόν η δική σας πρόταση;
Με δυο λόγια, νέο αναπτυξιακό μοντέλο, ανταγωνιστικότητα και κοινωνική συνοχή. Με έμφαση στις υπηρεσίες – τραπεζικό σύστημα, τουρισμό και ναυτιλία. Ανάδειξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επώνυμη γεωργία και κτηνοτροφία. Προϋπόθεση είναι η προτεραιότητα στην Παιδεία, έμφαση στην τεχνολογία και καινοτομία. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας κόμβος εισροής επενδύσεων στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, αξιοποιώντας τους ανθρώπους της και τη θέση της.
Οι δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν σταθερό προβάδισμα της Ν.Δ.;
Ποτέ κανείς δεν είπε ότι οι διαθέσεις των ψηφοφόρων θα αλλάξουν ως διά μαγείας. Βεβαίως πριν από ένα μήνα οι κάλπες των δημοτικών έδειξαν ότι τα δύο κόμματα ξεκινούν από την ίδια αφετηρία εν όψει των δημοτικών εκλογών. Ο μύθος του αήττητου Καραμανλή που με επιμέλεια καλλιεργήθηκε επί δυόμισι χρόνια έχει ραγίσει. Στο χέρι μας είναι πλέον να καταρρεύσει οριστικά στις επόμενες εκλογές.
Δωράκια για τους λίγους
ΥΠΑΡΧΟΥΝ επιβαρύνσεις για τους πολλούς και δωράκια για τους λίγους λέει, η Βάσω Παπανδρέου.
Επιμένει η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν φορολογικές επιβαρύνσεις για χαμηλόμισθους και επιπλέον δίνει ελαφρύνσεις στα μεσαία εισοδήματα. Είναι έτσι τα πράγματα;
Η μεγάλη πλειονότητα των φορολογουμένων με μηνιαίες αποδοχές μέχρι 1.700 ευρώ έχει επιβάρυνση, ενώ για τα μεγαλύτερα εισοδήματα θα υπάρξουν ελαφρύνσεις. Ακόμη και για τους μισθωτούς με παιδιά, όπου υπάρχουν ελαφρύνσεις είναι αντιστρόφως ανάλογες με το εισόδημα. Οι επιβαρύνσεις για τους πολλούς και τα δωράκια για τους λίγους δεν θα είναι μόνο αυτά.
Η πρόταση για δημοψήφισμα είναι υπεύθυνη στάση
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΤΑΣΗ, σεβασμό στους πολίτες χαρακτηρίζει η Βάσω Παπανδρέου την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για δημοψήφισμα στο μείζον ζήτημα της ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων.
Στο ΠΑΣΟΚ πάντως η έλλειψη συνοχής συνεχίζει να προκαλεί κλυδωνισμούς. Κορυφαίο παράδειγμα η ίδρυση των μη κρατικών Πανεπιστημίων. Ένα θέμα για το οποίο η τελική σας θέση ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμών και ισορροπιών.
Η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για δημοψήφισμα δεν είναι μία συμβιβαστική πρόταση. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να συμμετέχει στις μεγάλες αποφάσεις. Για εμάς, θα ήταν απλό να πούμε ένα «ναι» στην αναθεώρηση του άρθρου 16 χωρίς να υπερψηφίσουμε την πρόταση αυτή πριν από τις εκλογές. Θέλουμε όμως να έχουμε μία υπεύθυνη στάση. Θέλουμε να αλλάξουμε την εκπαίδευση μέσα από μεγάλες συναινέσεις. Αντίθετα, ο κ. Καραμανλής με τη στάση του έδειξε για άλλη μία φορά ασέβεια απέναντι στον ελληνικό λαό και ανευθυνότητα απέναντι στις προκλήσεις του αύριο.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “