Τα γκάλοπ ζεσταίνουν τα σενάρια για πρόωρες

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ εκλογολογίας ανοίγει στην κυβέρνηση από το σταθερό προβάδισμα της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις. Ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών είναι το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, ενώ η Ρηγίλλης με αλαζονικό τρόπο επιχειρεί να περάσει το μήνυμα ότι το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών «έχει κλειδώσει». Η διεύρυνση της ψαλίδας που καταγράφουν υπέρ της Ν.Δ. και οι δύο δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών (της ALCO και της GPO), αναζωπυρώνει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, τις οποίες φαίνεται ότι προκρίνουν τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη. Την ίδια ώρα, ωστόσο, κερδίζει οπαδούς και η δεύτερη τάση, εκείνων των στελεχών που θεωρούν ότι, ακριβώς λόγω του προβαδίσματος που δείχνει «ακλόνητο» όπως χαρακτηριστικά λένε, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να κερδίζει κι άλλο πολιτικό χρόνο και να κινηθεί με στόχο να εξαντλήσει την τετραετία.

Επισήμως, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών. Το ζήτημα, ωστόσο, απασχολεί έντονα το Μαξίμου, που αναζητεί την «κατάλληλη στιγμή» για να στηθούν κάλπες, ενώ ανοικτό αφήνει κάθε ενδεχόμενο και ο γραμματέας της Ν.Δ. κ. Ελ. Ζαγορίτης, ο οποίος ανέφερε με νόημα χθες ότι «οι εκλογές θα γίνουν όταν θα έρθει η ώρα…».

Η Οικονομία

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, προκρίνει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, μέσα στο 2007, αφού εκτιμά ότι η Οικονομία μόνον να χάσει θα έχει από μια πολύμηνη προεκλογική περίοδο. Ο κ. Αλογοσκούφης, κατά τις ίδιες πηγές, έχει εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό να μην αφήσει τον χρόνο να τρέξει πέρα από το φθινόπωρο του 2007 και δεν είναι τυχαίο ότι ήταν ο πρώτος που έσπευσε να δώσει γραμμή ότι εάν οι εκλογές γίνουν έξι μήνες νωρίτερα δεν θα είναι πρόωρες. Όπως λένε τα ίδια στελέχη, ο υπουργός Οικονομίας δεν θα έχει κανένα πρόβλημα εάν οι εκλογές έρθουν ακόμη πιο γρήγορα, τον Ιούνιο του 2007, ώστε η κυβέρνηση να μη διακινδυνεύσει μια ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό από κάποιον αστάθμητο παράγοντα.

Στη γραμμή των πρόωρων εκλογών, το συντομότερο δυνατό μέσα στο 2007, φέρεται ότι κινούνται και άλλοι υπουργοί όπως η κ. Μπακογιάννη, ο κ. Αβραμόπουλος, ο κ. Μεϊμαράκης και ο κ. Λιάπης, ενώ πιο συγκρατημένοι εμφανίζονται οι κ.κ. Παυλόπουλος, Σιούφας και Τσιτουρίδης, οι οποίοι εκτιμούν ότι το προβάδισμα της Ν.Δ. δεν απειλείται και, συνεπώς, η κυβέρνηση μπορεί να κερδίσει χρόνο.

Την ίδια ώρα με «νον πέιπερ» προς τους βουλευτές και τα κομματικά στελέχη η καθοδήγηση της Ρηγίλλης δίνει γραμμή ότι οι δημοσκοπήσεις αποτελούν επιβράβευση για την κυβερνητική πολιτική και πως «η υπεροχή της Ν.Δ. διευρύνεται». Σε πανηγυρικούς τόνους κινήθηκε χθες, ερμηνεύοντας τις δημοσκοπήσεις, και ο γραμματέας του κόμματος. «Υπάρχουν θετικά ρεκόρ για τη Ν.Δ. και πολύ περισσότερο για τον Καραμανλή, τα οποία μας παραπέμπουν στις αντίστοιχες μετρήσεις του 2004», ανέφερε ο κ. Ζαγορίτης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “