ΑΔΙΕΞΟΔΟ Δεν έγινε η συνάντηση Κεφαλογιάννη-λιμενεργατών που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα ΧΩΡΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ είναι πλέον η κυβέρνηση για την άρση του αδιεξόδου στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Ένα αδιέξοδο, οι συνέπειες του οποίου είναι πλέον εμφανείς στη λειτουργία της αγοράς, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι προϊόντα που επρόκειτο να εξαχθούν αλλά έληξαν μέσα στα κοντέινερ, θα διοχετευτούν από επιτήδειους στην κατανάλωση. Μετά την αποτυχημένη προχθεσινή μαραθώνια συνάντηση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, στην οποία ο κ. Κεφαλογιάννης «έκαψε» όλα του τα χαρτιά και έχασε τη μάχη, οι δύο πλευρές, ενώ ήταν έτοιμες να καταλήξουν σε συμφωνία, παίρνουν αποστάσεις και εμφανίζονται αμετακίνητες στις θέσεις τους. Οι εργαζόμενοι δεν συζητούν για απόσυρση ή πάγωμα για διάστημα λιγότερο των έξι μηνών, ενώ ο κ. Κεφαλογιάννης προσπαθεί να βρει μια νέα πρόταση για να περιορίσει στο μέτρο του δυνατού την πολιτική ζημιά που έχει υποστεί ο ίδιος και η κυβέρνησή του.
Έτσι, μέσα σε αυτό το κλίμα δεν κατέστη δυνατό να γίνει χθες η δεύτερη συνάντηση του κ. Κεφαλογιάννη με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, στην οποία ήλπιζαν όλοι να βρεθεί λύση. Η συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του κ. Κεφαλογιάννη, αναμένεται να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οπότε εκτιμάται ότι οι δύο πλευρές θα καθήσουν στο τραπέζι με πιο ώριμες σκέψεις.
Μποτιλιάρισμα
Στο μεταξύ, τα προβλήματα στην αγορά γίνονται όλο και μεγαλύτερα.
Όπως λένε έμποροι, όλα είναι έτοιμα για την «πρόβα τζενεράλε» των κερδοσκόπων. Ήδη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Βασίλη Κορκίδη, «το τοπίο που έχει διαμορφωθεί, για παράδειγμα στην αγορά των οσπρίων, όπου υπάρχουν ελλείψεις αφού οι εισαγωγές έπεσαν κατά 50%, δίνει την ευκαιρία στον κάθε κερδοσκόπο που έχει εμπόρευμα να το πουλάει όσο θέλει». Την ανησυχία του εκφράζει και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Θόδωρος Βάρδας, ο οποίος τονίζει πως έχουν αρχίσει να εξαντλούνται τα αποθέματα ασφαλείας των λιανεμπορικών επιχειρήσεων, με συνέπεια την αύξηση των τιμών καταναλωτή, λόγω της ζήτησης εξαιτίας των γιορτών αλλά και της αύξησης του κόστους των εμπορευμάτων εξαιτίας της μεταφόρτωσής τους σε ξένα λιμάνια και στη συνέχεια της μεταφοράς τους οδικώς στην Ελλάδα.
Ένα άλλο πρόβλημα που έχει προκύψει, κατά τον κ. Κορκίδη, είναι οι εκατοντάδες ακυρώσεις παραγγελιών από το εξωτερικό: «Η ΕΛΑΪΣ, για παράδειγμα, που έχει τέσσερα κοντέινερ με μαργαρίνη, πρέπει τώρα να τα πάρει πίσω λόγω ακύρωσης της παραγγελίας, πληρώνοντας 6.000 ευρώ για τις 3,5 εβδομάδες που είχε τα κοντέινερ στο λιμάνι και να τα καταστρέψει», επισημαίνει.
Ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου. «Πολλές εταιρείες με ευπαθή προϊόντα καλούνται τώρα να τα πάρουν πίσω. Εδώ υπάρχει το ενδεχόμενο αυτοί που θα τα πάρουν, υποτίθεται για να τα καταστρέψουν, να τα διοχετεύσουν ξανά στην αγορά», συμπληρώνει ο κ. Κορκίδης.
Μετά την αποτυχημένη προχθεσινή μαραθώνια συνάντηση του Κεφαλογιάννη με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, στην οποία ο υπουργός «έκαψε» όλα του τα χαρτιά και έχασε τη μάχη, οι δύο πλευρές εμφανίζονται αμετακίνητες στις θέσεις τους
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “