Ανακάλυψαν τώρα την ομογένεια

Με τρία χρόνια καθυστέρηση η κυβέρνηση θυμήθηκε την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Ένα σημαντικό θέμα, η προετοιμασία του οποίου άρχισε από το 2000, χρησιμοποιείται τώρα από τον κ. Καραμανλή ως προεκλογικό όπλο.

800.000 ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ! Με τη νέα ρύθμιση δεν αποκλείεται ο αριθμός των ομογενών που θα αποκτήσουν εκλογικά δικαιώματα να φθάσει ακόμη και τις 800.000
O Πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι οι Έλληνες μετανάστες θα ψηφίσουν στις μεθεπόμενες εκλογές στις χώρες διαμονής τους, αλλά όπως παραδέχονταν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, αυτό το θέμα μαζί με τις λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις» θα είναι οι σημαίες της Ν.Δ. στις προσεχείς εκλογές που όλα δείχνουν ότι θα είναι πρόωρες.

Το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, που επανέφερε ο κ. Καραμανλής στο προσκήνιο, πυροδότησε χθες έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για «ευκαιριακές και χωρίς περιεχόμενο εξαγγελίες», καθώς είχαν προηγηθεί τρία χρόνια σιωπής της κυβέρνησης για το θέμα, παρ΄ ότι για τη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου έχει ανάψει «πράσινο φως» με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ είχε προχωρήσει ώς το 2004 στην επεξεργασία ενός νέου θεσμικού πλαισίου και απέμενε πλέον μόνον η κατάθεση του απαραίτητου εκτελεστικού νόμου, τον οποίο η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει ακόμη καταρτίσει.

Εξαγγελία
Η ενίσχυση των εκλογικών δικαιωμάτων των Ελλήνων του εξωτερικού θα αποτελέσει, πάντως, τη βασική εξαγγελία του κ. Καραμανλή στο συνέδριο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού(ΣΑΕ) που αρχίζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Επίσημη καταγραφή του αριθμού των Ελλήνων του εξωτερικού με εκλογικά δικαιώματα στη χώρα μας δεν υπάρχει, αλλά όπως εκτιμούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση περίπου 300.000-
εκλογική αναμέτρηση περίπου 300.000350.000
εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους εμφανίζονται ως κάτοικοι εξωτερικού. Πρόκειται για μετανάστες πρώτης ή δεύτερης γενιάς που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και διατηρούν εκλογικά δικαιώματα στην Ελλάδα, αλλά και για Έλληνες υπηκόους
Τα συνδικάτα
που κυρίως για επαγγελματικούς λόγους έχουν εγκατασταθεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό και βρίσκονται εκτός συνόρων κατά την περίοδο των εκλογών. Μέχρι σήμερα μερικές μόνο χιλιάδες από αυτούς τους ψηφοφόρους, όσοι δηλαδή έρχονται την ημέρα των εκλογών στη χώρα μας, ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Κατά τις ίδιες πηγές, εξάλλου, με τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου ή άλλης διαδικασίας που θα ενισχύει τη συμμετοχή των Ελ-λήνων μεταναστών στις κάλπες, δεν αποκλείεται ο αριθμός των ομογενών που θα αποκτήσουν εκλογικά δικαιώματα να υπερδιπλασιαστεί και φθάσει ακόμη και τις 800.000. Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. για «ιστορική υποχρέωση» προς τους Έλληνες μετανάστες και σημείωσε ότι χρειάζεται σοβαρή προετοιμασία της Δημόσιας Διοίκησης για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις πρακτικές δυσκολίες του εγχειρήματος. Ιδιαίτερα επικριτικός για τις κυβερνητικές κινήσεις υπήρξε πάντως ο κ. Γ. Παπανδρέου, υπενθυμίζοντας ότι με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ προωθήθηκαν συνταγματικές αλλαγές για τα εκλογικά δικαιώματα των μεταναστών. «Αντί να ασχοληθούμε με το πλαίσιο του εκλογικού συστήματος βλέπουμε ευκαιριακές και χωρίς περιεχόμενο εξαγγελίες, που έχουν σαφώς προεκλογικό χαρακτήρα», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “