Η μεγάλη δοκιμασία

Η οικονομική κρίση για την Ευρώπη τελείωσε. Ακόμη και το θέμα της Ελλάδας με με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το έθεσαν σε έλεγχο.

Τώρα όμως ανοίγει ένα πιο δύσκολο κεφάλαιο που θα δοκιμάσει την συνοχή της. Το προσφυγικό. Οι ακροδεξιοί παίρνουν κεφάλι και η Μέρκελ αναζητά σωσίβιο στην ταλαιπωρημένη Αθήνα και την Μαδρίτη.

Ποιος το περίμενε …Πρακτικά ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να αντισταθεί στη βούληση της καγκελαρίου. Δεν χρειάζεται να εξηγήσει κανείς τους λόγους, γιατί είναι πρόδηλοι.

Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν αντοχές στην χώρα μας να σηκώσει νέο προσφυγικό φορτίο. Με τον Ερντογάν να απειλεί ότι θα ανοίξει κι άλλο τις στρόφιγγες και την κεντρική Ευρώπη να επαναπροωθεί στα νησιά μετανάστες από Βερολίνο.

Πρέπει να γυρίσει κανείς το ρολόι 27 χρόνια πίσω για να δει ξεκάθαρα πώς χάθηκε από την πρώτη στιγµή το στοίχηµα του ελέγχου της µετανάστευσης στη χώρα µας. Η αβάσταχτη ελαφρότητα µε την οποία χειρίστηκε η Πολιτεία το πρώτο µεγάλο κύµα µεταναστών που εισέβαλε από το ανατολικό τόξο, µετά την κατάρρευση του κοµµουνισµού, άνοιξε τον δρόµο για όλα αυτά που επρόκειτο να ακολουθήσουν.

Πρώτοι κράτησαν τη σηµαία της υποδοχής οι λεγόµενοι υπερπατριώτες, αυτοί που σήµερα ζητούν να αναβιώσει ο Καιάδας, γιατί τότε είχαν θεωρήσει ότι θα ήταν εθνική νίκη να αδειάσουν τα χωριά της Βορείου Ηπείρου και οι ομοεθνείς να στοιβαχτούν στα υπόγεια μπουντρούμια της Κυψέλης.

Οι Βορειοηπειρώτες, άθελά τους, έγιναν ο δούρειος ίππος για να φθάσουν στην Οµόνοια όσοι είχαν αποδράσει από τις διαλυµένες φυλακές των Βαλκανίων. Σύντοµα µεγάλο µέρος των αλλοδαπών, που έφτασαν όπως έφτασαν στην Ελλάδα, εκείνοι που ήταν φιλότιµοι και εργατικοί, έπεσαν θύµατα σκληρής εκµετάλλευσης των Ελληναράδων στα χωράφια, στην οικοδοµή, στις βιοτεχνίες και στις κουζίνες των εστιατορίων. Από την άλλη πλευρά, όσοι ήταν στη χώρα τους εγκληµατίες, εγκληµατίες παρέµειναν και εδώ. Πλούσια και φτωχά νοικοκυριά, αδιακρίτως, υπέστησαν τις συνέπειες της δράσης τους.

Την τελευταία πενταετία η υπόθεση της ανεξέλεγκτης µετανάστευσης ξέφυγε.Στα νησιά µας – τοπίο ξέφραγο αµπέλι της Ευρώπης – οι τούρκοι δουλέµποροι ξεφορτώνουν εκατοντάδες χιλιάδες απελπισµένους Ασιάτες και Αφρικανούς, µε την υπόσχεση ότι η Ελλάδα θα είναι το πρώτο βήµα για φτάσουν στη Γαλλία και τη Γερµανία, τις χώρες που εκπροσωπούν το όνειρό τους.

Το ανήµπορο κράτος, από την άλλη πλευρά, δεν κατάλαβε τι συµβαίνει. Έτσι η Ελλάδα ένα πρόβληµα όλης της Ευρώπης το µετέτρεψε σε δικό της εφιάλτη. Είναι βέβαιο ότι χωρίς μεγάλη βοήθεια των ισχυρών εταίρων στη φύλαξη των συνόρων η μεγάλη έκρηξη δεν θα αργήσει να έρθει .

Προτεινόμενα για εσάς