Από τότε που έγινε πρόεδρος της Ν.Δ. ο κ. Κ. Καραμανλής, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ονειρεύονται… κεντροδεξιά συπείρωση. Τρεις ημέρες μετά την εκλογή του στο αξίωμα – δηλαδή τον Μάρτιο του 1997 – η Ρηγίλλης άφηνε να διαρρεύσει πως θα δρομολογούσε την επιστροφή όλων των «μεγάλων», «μικρών» ή «μεσαίων» στελεχών που είχαν διωχθεί ή αποχωρήσει από το κόμμα. Από τότε έχουν εξαγγελθεί πολλές φορές παρόμοιες πρωτοβουλίες του προέδρου… Τότε, πριν από έξι χρόνια, η κεντροδεξιά συσπείρωση ήταν μια ιστορία για λίγους. Αφορούσε κυρίως τον κ. Ανδρέα Ανδριανόπουλο, που αποχώρησε προσβεβλημένος από το κόμμα, όταν ο Μιλτιάδης Έβερτ διέγραψε τον «νεοφιλελευθερισμό» από τον ιδεολογικό οπλισμό της Ν.Δ. Τέσσερις ημέρες μετά την εκλογή του κ. Κ. Καραμανλή, η Ρηγίλλης διέρρεε την «θερμή» τηλεφωνική επικοινωνία με το ιστορικό στέλεχος. «Ανδρέας καλεί Κώστα» ήταν ο τίτλος εκτενούς ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ», και η επιστροφή του κ. Ανδριανόπουλου φαινόταν να είναι απλώς θέμα χρόνου. Όμως, όχι μόνο ο κ. Ανδριανόπουλος δεν επέστρεψε, αλλά οκτώ μήνες αργότερα ο κ. Κ. Καραμανλής διέγραψε ακόμα έξι προβεβλημένα στελέχη της παράταξης (ανάμεσά τους, τους κ. Σ. Μάνο, Γ. Σουφλιά και Β. Κοντογιανόπουλο) όλα από την φιλελεύθερη και κεντρώα πτέρυγα. Έναν χρόνο αργότερα, ο κ. Δ. Αβραμόπουλος άφηνε να γίνει γνωστή η πρόθεσή του να κάνει κόμμα.
Οι πρώτες πρωτοβουλίες. Η μόνη σοβαρή προσπάθεια για τη συσπείρωση της παράταξης έγινε τις παραμονές των προηγούμενων εθνικών εκλογών, υπό το κράτος του πανικού για ενδεχόμενη ήττα. Πράγματι, τότε, ο κ. Κ. Καραμανλής δρομολόγησε πρωτοβουλίες για να φέρει τα προβεβλημένα στελέχη πίσω, απέτυχε όμως παταγωδώς.
Ο κ. Σουφλιάς φρόντισε, με μια σκληρή δήλωση, να ακυρώσει κάθε προσπάθεια προσέγγισης. Ο κ. Αβραμόπουλος παρέσυρε τον πρόεδρο της Ν.Δ. στο γνωστό γεύμα του «Διονύσου», και όχι μόνο δεν συμπαρατάχθηκε με τη Ν.Δ., αλλά έφτιαξε το ΚΕΠ. Το ραντεβού του κ. Κ. Καραμανλή με τον κ. Ανδριανόπουλο, στην οδό Πλουτάρχου, ακυρώθηκε, αφού η είδηση διέρρευσε και ο κ. Ανδριανόπουλος για να αποφύγει τις κάμερες έκανε μεταβολή, μπήκε σε έναν φούρνο, αγόρασε ψωμί και επέστρεψε σπίτι του. Μόνο με τους «Φιλελεύθερους» του κ. Μάνου επετεύχθη τελικώς συμφωνία συνεργασίας.
Η επιστροφή Σουφλιά. Μετά τις εκλογές του 2000 επέστρεψε βέβαια στις τάξεις της Ν.Δ. ο κ. Γ. Σουφλιάς. Η Ρηγίλλης μάλιστα έστησε πανηγυρικό συνέδριο, προκειμένου η παράταξη να «γιορτάσει» την επιστροφή ενός στελέχους πρώτης γραμμής που είχε η ίδια… επιδιώξει. Ωστόσο, η Ν.Δ. «έχασε» – μάλλον οριστικά – τον κ. Μάνο, έναν χρόνο μετά τις εκλογές. Στο μεσοδιάστημα μεσολάβησε η διαγραφή του κ. Γ. Καρατζαφέρη. Η ατυχής επιλογή Τζαννετάκου στην Υπερνομαρχία Αθηνών και Πειραιώς τροφοδότησε, για πρώτη φορά μετά το 1977, διαρροές στα δεξιά της Ν.Δ.
Τα σενάρια περί επικείμενης κεντροδεξιάς συσπείρωσης φούντωσαν την άνοιξη του 2001, όταν το ΠΑΣΟΚ αντιμετώπιζε την κρίση του Ασφαλιστικού και στην Ρηγίλλης μυρίστηκαν εκλογές. Ωστόσο, τα ανοίγματα ορισμένων στελεχών προς τον κ. Σαμαρά σκόνταψαν για μία ακόμα φόρα στο βέτο Μητσοτάκη, ενώ η επιστροφή του κ. Ανδριανόπουλου προσέκρουσε στις Συμπληγάδες των εσωκομματικών ισορροπιών: Ο πρώην υπουργός θέτει ως προϋπόθεση ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής του κόμματος. Σήμερα, στον προθάλαμο της Ρηγίλλης περιμένει ο κ. Αβραμόπουλος, και μάλλον θα επανενταχθεί προσεχώς στις τάξεις της Ν.Δ., παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έχει ξεχάσει την ιστορία του «Διονύσου». Περιμένουν επίσης οι κ.κ. Ανδριανόπουλος και Σαμαράς – χωρίς ωστόσο να έχουν παραμεριστεί οι λόγοι που εξακολουθούν να τους κρατούν εκτός κόμματος. Πρόσκληση για επιστροφή στο κόμμα θα ήθελε και ο κ. Καρατζαφέρης, μαζί του όμως η Ρηγίλλης δηλώνει ότι δεν θέλει να έχει καμιά σχέση. Στον Τύπο, τα σενάρια περί κεντροδεξιάς συσπείρωσης δίνουν και παίρνουν. Η ιστορία όμως δείχνει ότι σ’ αυτή την υπόθεση, όταν ένας έρχεται, δύο φεύγουν…
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “