Aλλαγή πορείας τώρα στη N.Δ.

Με κομμένη την ανάσα οι επιτελείς της N.Δ. περιμένουν τις πρώτες δημοσκοπήσεις οι οποίες αναμένεται να βγουν στη δημοσιότητα σε σχεδόν μια εβδομάδα.

H έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών για δραματική υπέρ του ΠΑΣΟΚ μεταστροφή του κλίματος στην κοινωνία και μείωση της ψαλίδας στη διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων έχει θορυβήσει βουλευτές και στελέχη. Ακόμη περισσότερο όμως έχει σκορπίσει πανικό στη βάση του κόμματος. «H μάχη του καφενείου αυτές τις μέρες για τους ψηφοφόρους μας είναι δύσκολη. Ξαφνικά, εκεί που οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ήταν σε άμυνα και είχαν παραδεχθεί την ήττα τους, αναπτερώθηκαν και πέρασαν στην επίθεση» έλεγε χθες βουλευτής της B’ Περιφέρειας Αθηνών που «έχει» πάντα το κλίμα της κομματικής βάσης.
Όλοι συμφωνούν στη Ρηγίλλης ότι οι πρώτες δημοσκοπήσεις θα είναι καθοριστικές για την αναμέτρηση του Μαρτίου γιατί αυτές θα επηρεάσουν τη διάθεση των ψηφοφόρων και των δύο μεγάλων κομμάτων.

«Ο μεγαλύτερος αντίπαλός μας σ’ αυτή τη φάση θα ήταν να μπούμε στην τελική ευθεία με πεσμένο το ηθικό των οπαδών μας» λένε κορυφαία στελέχη και εκτιμούν ότι «επειδή ο κόσμος της N.Δ. δεν αντέχει να υποστεί άλλη ήττα, η πρώτη αντίδρασή του θα είναι η απάθεια και στη συνέχεια η απαξιωτική συμπεριφορά προς τα στελέχη του κόμματος».

Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων θα καθορίσουν και τη στρατηγική της N.Δ. στον χρόνο που απομένει μέχρι τις εκλογές. Ήδη βουλευτές και στελέχη εισηγούνται ριζική αλλαγή των αρχικών σχεδιασμών της Ρηγίλλης διότι, όπως εξηγούν, η πρώτη αντιμετώπιση της αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ που συμπυκνώνεται στη φράση «ας επιλέξουν με ποιον θα χάσουν» μακροπρόθεσμα δεν θα αποδώσει. «Αν τα μισά από αυτά που “διαρρέει” το επιτελείο του Γ. Παπανδρέου γίνουν την προεκλογική περίοδο, κινδυνεύουμε να γίνουμε ουρά στις εξελίξεις. Θα τρέχουμε λαχανιασμένοι να απαντάμε στους νεωτερισμούς που ενδεχομένως θα εισαγάγει στην προεκλογική αντιπαράθεση ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ» λένε χαρακτηριστικά όσοι ζητούν αλλαγή στρατηγικής τώρα.

Οι ίδιοι βουλευτές τονίζουν ότι πρέπει η N.Δ. με την καμπάνια της να προλάβει το ΠΑΣΟΚ. «Πρέπει να δώσουμε κατι φρέσκο και πρωτοποριακό. Να ξεφύγουμε από τη στείρα αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να είμαστε εκτός κλίματος. Τα πρώτα μηνύματα για τον τρόπο που θα κινηθεί ο κ. Γ. Παπανδρέου ήδη τα έχουμε. Πρέπει να κινητοποιηθούμε. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι σήμερα σε όλες τις δηλώσεις δεν έχει πει τη λέξη ΠΑΣΟΚ, μιλάει για τη μεγάλη παράταξη και πολύ περισσότερο δεν έχει αναφέρει τον όρο Δεξιά, αλλά μιλάει για την Ελλάδα».

Επίσης είναι προφανές και για τα στελέχη της Ρηγίλλης ότι θα ρίξει το βάρος του στους νέους στους οποίους έχει μεγάλη διείσδυση, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. «Εκεί εμείς υστερούμε και πρέπει κάτι να κάνουμε άμεσα πριν ο Γιώργος Παπανδρέου γίνει μόδα στη νέα γενιά».

Άλλα στελέχη της N.Δ. λένε ότι το έλλειμμα που εμφανίζει ο κ. Καραμανλής έναντι του κ. Γ. Παπανδρέου στη νέα γενιά δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στην ηγεσία να ανανεώσει ριζικά τα ψηφοδέλτιά της και να προστατεύσει τους λεγόμενους βαρόνους. Δεν είναι ώρα για εσωκομματικές ισορροπίες, είναι ώρα για ανατροπές – τονίζουν χαρακτηριστικά.

Πάντως ο κ. K. Καραμανλής, όπως διαβεβαιώνουν οι συνεργάτες του, έχει πλήρη και ξεκάθαρη εικόνα του προεκλογικού τοπίου και ήδη έχει επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια ώστε να είναι έτοιμος σε κάθε ενδεχόμενο. Εξακολουθεί ωστόσο να έχει τη βεβαιότητα ότι η N.Δ. θα είναι ο νικητής των εκλογών. «Τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων του Δεκεμβρίου δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να κερδίσει σ’ αυτές τις εκλογές. Είναι φυσικό με την αλλαγή ηγεσίας να συσπειρωθεί η βάση του κυβερνώντος κόμματος και να έχουμε μείωση της ψαλίδας της τάξης του 3%. Αυτό είναι όλο, αλλά δεν συντρέχει λόγος για ανησυχία» λένε επιτελείς της Ρηγίλλης.

Βεβαίως οι προσεχείς εβδομάδες, όπως και οι ίδιοι παραδέχονται, θα δείξουν αν οι αισιόδοξες προβλέψεις του θα δικαιωθούν.
Συστράτευση Ντόρας στη μάχη των εκλογών
Προς το παρόν κ. K. Καραμανλής καλεί όλα τα προβεβλημένα στελέχη να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Χθες είχε στο γραφείο του συνάντηση με τη δήμαρχο Αθηναίων και συνομίλησαν επί μακρόν για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα στις εκλογές. H κ. Ντόρα Μπακογιάννη, όπως η ίδια τον διαβεβαίωσε, θα είναι στην πρώτη γραμμή της εκλογικής μάχης. Θα κάνει περιοδείες σε πολλά μέρη της χώρας και θα πάρει μέρος σε τηλεοπτικές αναμετρήσεις. Ήδη τη Δευτέρα αρχίζει με περιοδεία στην Αλεξανδρούπολη. Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ. K. Καραμανλή, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε: «H N.Δ. είναι έτοιμη με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός επιθυμεί τη μεγάλη πραγματική αλλαγή της διακυβέρνησης». Και όταν ρωτήθηκε αν έχει κάποιο ειδικό ρόλο στην Κεντρική Επιτροπή, απάντησε: «Δεν χρειάζονται ειδικοί ρόλοι, κέφι για δουλειά χρειάζεται».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “