Nέα έκρηξη για το Xρηματιστήριο

Επιμένει στη σκληρή καταγγελία του προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ο κ. M. Έβερτ ότι δεν αποκάλυψε τους υπευθύνους του εγκλήματος στο Χρηματιστήριο, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά η N.Δ., και τονίζει – με τη συνέντευξή του σήμερα στα «NEA» – «ότι δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία γι’ αυτή την καθυστέρηση». Αποκαλύπτει μάλιστα ότι πολλές φορές έχει πει κατ’ ιδίαν τις απόψεις του στον Πρωθυπουργό.

Ο πρώην πρόεδρος της N.Δ. απαντά με έντονο τρόπο στις αιχμές που δέχθηκε από τον κ. N. Κακλαμάνη, ο οποίος είχε πει ότι ο κ. M. Έβερτ πρέπει να ρωτήσει το γαμπρό του, τον κ. Π. Δούκα, που είναι ο αρμόδιος υφυπουργός. «Προφανώς βρίσκεται σε σύγχυση ο κ. N. Κακλαμάνης. Ο κ. Δούκας δεν ελέγχει ούτε διορίζει τη Διοίκηση του Χρηματιστηρίου», λέει με έμφαση ο πρώην πρόεδρος της N.Δ. και προσθέτει πως ακόμη και αν αυτή η αρμοδιότητα ανηκε στον γαμπρό του, δεν θα τον εμπόδιζε να κάνει αυτή τη δήλωση καθώς οι 1.300.000 επενδυτές που έχασαν τα χρήματά τους ζητούν δικαίωση
Κύριε Πρόεδρε, ταράξατε τα νερά και πάλι στην κυβέρνηση με τη νέα δήλωσή σας για το XAA. Αρκετά στελέχη της N.Δ. υποστηρίζουν ότι δεν έπρεπε να είστε τόσο αιχμηρός μετά τη νέα νίκη του κόμματος, γιατί έτσι χάλασε το κλίμα ευφορίας που υπήρχε στην παράταξη.

Το κλίμα ευφορίας υπάρχει και είναι δικαιολογημένο. Προέρχεται από τη μεγάλη διαφορά που έδωσαν οι ευρωεκλογές υπέρ της N.Δ. Από την άλλη πλευρά, όλοι βλέπουμε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να αλληλοσπαράσσεται και να ασχολείται με θέματα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ που δεν ενδιαφέρουν τον ελληνικό λαό. Το έγκλημα του XAA όμως ενδιαφέρει άμεσα τον ελληνικό λαό. Έχουμε υποχρέωση να αποκαλύψουμε το σκάνδαλο του XAA και έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι θα ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία. H διαδικασία διαλεύκανσης του εγκλήματος που διαπράχθηκε στο XAA, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να γίνει σε βάθος όταν οι βασικοί υπεύθυνοι για το έγκλημα, όπως είναι η Διοίκηση του XAA, παραμένουν ακόμη στη θέση τους. Έχουν περάσει πάνω από τρεις μήνες από τις εκλογές και ακόμα η Διοίκηση του XAA μένει στη θέση της. Δεν υπάρχει δικαιολογία γι’ αυτή την απαράδεκτη καθυστέρηση. Εάν θέλουμε τρεις μήνες για να αλλάξουμε μία Διοίκηση, πόσο καιρό θέλουμε να διαλευκάνουμε το έγκλημα του XAA;

Στην τελευταία παράγραφο της δήλωσής σας λέτε ότι κάποιοι υπεύθυνοι πρέπει να αναλογιστούν ότι 1.300.000 επενδυτές έχασαν τις περιουσίες τους. Εννοείτε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ή κάποιον άλλον;

Εννοώ αυτούς οι οποίοι έπρεπε ήδη να είχαν αλλάξει τη Διοίκηση του XAA. Με τη σημερινή «αμαρτωλή» Διοίκηση η διερεύνηση δεν θα είναι εύκολο να γίνει σε όλο το βάθος και την έκταση. Χρειάζεται απλή λογική.

«Σε σύγχυση ο Κακλαμάνης»

Δεχτήκατε πάντως αιχμηρή απάντηση από τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη. Ο υπουργός Υγείας σάς παρέπεμψε να ρωτήσετε τον γαμπρό σας υφυπουργό Οικονομικών κ. Πέτρο Δούκα, ο οποίος είναι αρμόδιος για το XAA.

Προφανώς βρίσκεται σε σύγχυση ο κ. Κακλαμάνης. Ο κ. Πέτρος Δούκας ελέγχει τη ΔΕΚΑ και δεν ελέγχει ούτε έχει διορίσει τη Διοίκηση του XAA, αλλά και αν ακόμη την ήλεγχε ή την είχε διορίσει, αυτό δεν θα με έκανε να αποκλίνω από τη δήλωσή μου. 1.300.000 επενδυτές έχασαν στο XAA τα χρήματά τους και ζητούν δικαίωση.

Κύριε Πρόεδρε, γιατί τελικά πιστεύετε ότι η κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει υλοποιήσει τις εξαγγελίες της για εξυγίανση στο XAA;

H διαδικασία της εξυγίανσης του XAA προϋποθέτει κάθαρση. Και η Βουλή λόγω των θερινών διακοπών δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να προχωρήσει σε διερεύνηση του εγκλήματος που διαπράχθηκε. Το φθινόπωρο θα αρχίσει η διερεύνηση στη Βουλή. Αλλά πέραν τούτου υπενθυμίζω ότι η Δικαιοσύνη έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διαλεύκανση του διαπραχθέντος εγκλήματος. Πέραν από αυτό βέβαια, με τον αναπτυξιακό νόμο που θα κατατεθεί το φθινόπωρο θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για να αλλάξει το κακό κλίμα που επικρατεί σήμερα στο XAA

Έχετε πει στον Πρωθυπουργό κατ’ ιδίαν τις απόψεις σας γι’ αυτό το ζήτημα;

Ασφαλώς – και πολλές φορές – και ο Πρωθυπουργός επανειλημμένα στις δηλώσεις του έχει πει ότι το έγκλημα θα διαλευκανθεί.
«Δεν λύνονται τα προβλήματα από τη μια μέρα στην άλλη…»
Στους υπόλοιπους τομείς είστε ικανοποιημένος με την μέχρι τώρα πορεία του κυβερνητικού έργου;

Πιστεύω ναι. Έπειτα από τόσα χρόνια που παρέμεινε η διεφθαρμένη Δημόσια Διοίκηση του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, παρουσιάζονται ασφαλώς εμπόδια για τον ταχύ εκσυγχρονισμό της, την καταπολέμηση της διαφθοράς σε ευαίσθητους τομείς της και στην προσπάθεια να πάψει το φακελάκι να είναι προϋπόθεση για να λύσει ο πολίτης τα προβλήματά του, όπως είναι στις Εφορίες, τις Πολεοδομίες, στα νοσοκομεία και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Συμμερίζεστε τη δυσαρέσκεια κομματικών στελεχών, τα οποία υποστηρίζουν ότι βρίσκουν κλειστές τις πόρτες υπουργών;

Δεν είναι αλήθεια αυτό. Απλούστατα, πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι το χάος που έχει παραλάβει η νέα κυβέρνηση είναι μεγάλο και από τη μια μέρα στην άλλη δεν λύνονται όλα τα προβλήματα. Άλλωστε την ικανοποίησή του προς την κυβέρνηση την εξέφρασε ο ελληνικός λαός με την πρόσφατη ετυμηγορία του.

Ακόμη και τώρα αμφιβάλλετε;
«Χωρίς κομματικές προκαταλήψεις η εκλογή Προέδρου»
Είναι άκαιρη οποιαδήποτε συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όταν μία τέτοια συζήτηση γίνεται άκαιρα, θίγει τον ίδιο τον θεσμό δηλώνει ο κ. M. Έβερτ και εξηγεί ότι σημασία δεν έχει η πολιτική και η ιδεολογική ταυτότητα του προσώπου που θα προταθεί για το ύπατο αξίωμα, αλλά να είναι ένα καταξιωμένο πρόσωπο που να ενώνει τους Έλληνες.

Αν το πρόσωπο που τελικά θα προτείνει ο Πρωθυπουργός είναι από τον χώρο της Αριστεράς, αυτό θα προκαλέσει αντιδράσεις στο κόμμα σας;

Δεν προσδίδουμε ιδεολογική ή πολιτική ταυτότητα στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι ένα καταξιωμένο πρόσωπο στην κοινωνία, να είναι ηθικό και υπεύθυνο και να έχει τα εχέγγυα ότι θα μπορεί να συνενώσει τους Έλληνες πέραν από κομματικές προκαταλήψεις.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “