Όχι στα καπετανάτα και στα μικρομάγαζα, διότι αυτά τα πλήρωσαν ακριβά οι Νεοδημοκράτες την περίοδο ’90 – ’93. Αυτό δηλώνει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη στην πρώτη συνέντευξή της μετά την ένταση αλλά και τη μεγάλη αμηχανία που προκάλεσαν τις τελευταίες ημέρες οι αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις και εκτιμήσεις κορυφαίων στελεχών σε βασικούς τομείς της κυβερνητικής πολιτικής. Δηλώσεις που οδήγησαν σε εσωστρέφεια το κόμμα την εορταστική περίοδο και προκάλεσαν μεγάλο προβληματισμό στο Μέγαρο Μάξιμου.
H δήμαρχος Αθηναίων παίρνει θέση και στα όσα έχουν καταγγελθεί την τελευταία περίοδο από βουλευτές, συνδικαλιστές και κομματικά στελέχη για αλαζονικές συμπεριφορές υπουργών και διοικητών οργανισμών, λέγοντας με τρόπο δηκτικό: «Δυστυχώς στη χώρα μας τα μπαμπού είναι αυτοφυή και πάντοτε κινδυνεύουμε να μας ξεφυτρώσει ένα εκεί που δεν το περιμένουμε».
Κατά τα άλλα η κ. Ντ. Μπακογιάννη στηρίζει τον Πρωθυπουργό στην εξωτερική πολιτική που ακολουθεί τονίζοντας ότι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής – όπου η Τουρκία πήρε την ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων – βγήκε κερδισμένη η Ελλάδα και μακροπρόθεσμα από αυτή τη δύσκολη μάχη θα είναι κερδισμένη και η Κύπρος.
Κυρία δήμαρχε, τις τελευταίες ημέρες αντικρουόμενες δηλώσεις και τοποθετήσεις υπουργών και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος αμφισβητούν κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης, προκαλούν σάλο και δίνουν την εικόνα μιας κυβέρνησης που δεν έχει ενιαίο πολιτικό προσανατολισμό.
Πιστεύω ότι στα μεγάλα πολυσυλλεκτικά κόμματα εξουσίας και στις κυβερνήσεις η σύνθεση των απόψεων και των θέσεων γίνεται μέσα από διάλογο, μέσα από ζύμωση, ακόμη και πολιτικές τριβές, όταν τα θέματα είναι πάνω στο τραπέζι και ανοικτά. Οι αδυναμίες ή οι ανεπάρκειες μιας πολιτικής, όταν υπάρχουν, διορθώνονται με αποτελεσματικούς τρόπους και όχι με εύκολους εντυπωσιασμούς. Θα προσθέσω και κάτι ακόμη: H Νέα Δημοκρατία και ο κόσμος της έχει τη σκληρή εμπειρία της κυβερνητικής περιόδου ’90 – ’93, όπου επιτρέψαμε στον εαυτό μας την πολυτέλεια να βάλουμε πάνω από τον κοινό πολιτικό στόχο προσωπικές επιδιώξεις και ατομικές στρατηγικές. Τότε, τα καπετανάτα και τα μικρομάγαζα έπληξαν την αξιοπιστία της κυβέρνησης και οι Νεοδημοκράτες τα πλήρωσαν πολύ ακριβά. Τώρα, κανείς δεν έχει την πολυτέλεια για ανάλογες συμπεριφορές.
Πάντως δηλώσεις στελεχών σας δημιουργούν σύγχυση στην κοινή γνώμη. Λόγου χάρη, η καθαρή θέση της Νέας Δημοκρατίας για το Κυπριακό ποια είναι; Είστε υπέρ του σχεδίου Ανάν ή κατά;
Στη φάση αυτή δεν τίθεται πλέον θέμα αν είμαστε υπέρ ή κατά. Ήμασταν υπέρ του σχεδίου Ανάν. Οι Κύπριοι, απέρριψαν την προηγούμενη εκδοχή του σχεδίου Ανάν. Τώρα, όλοι έχουν αποτιμήσει τα αποτελέσματα αυτής της απόφασης. Υπάρχουν πλέον νέα δεδομένα και μετά το συμβούλιο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, με βάση το σχέδιο Ανάν, ελπίζω με βελτιωμένες προτάσεις, κυρίως στον τομέα των εγγυήσεων. Από εκεί και πέρα, δηλώσεις που γίνονται για το θέμα αυτό ομολογώ ότι δεν τις κατανοώ ούτε ως προς τον τύπο, ούτε ως προς την ουσία.
Πολλοί περιμένουν μια νέα πρωτοβουλία μετά τον Απρίλιο, μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα. Πιστεύετε ότι μέχρι τότε και ο Τάσσος Παπαδόπουλος θα έχει ρίξει νερό στο κρασί του;
Πιστεύω ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος, έχοντας πλέον την εμπειρία της συμμετοχής μέσα στην E.E. και την ασφάλεια της συμμετοχής στην E.E., όπως και όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου με νηφαλιότητα θα εξετάσουν τις όποιες νέες προτάσεις παρουσιαστούν, εκτιμώντας και συνεκτιμώντας το σύνολο των καινούργιων δεδομένων τα οποία έχουν παρουσιαστεί τους τελευταίους δύο μήνες.
Παρότι ο Πρωθυπουργός μίλησε για ικανοποιητικά αποτελέσματα μετά τη Σύνοδο Κορυφής, η κοινή γνώμη, όπως φάνηκε στην πρώτη δημοσκόπηση, θεωρεί ότι ο νικητής των Βρυξελλών ήταν ο Ταγίπ Ερντογάν.
Δεν μπορούν οι νικητές σε μια τέτοια διπλωματική μάχη να αποτιμηθούν τόσο γρήγορα και τόσο εύκολα μέσα από δημοσκοπήσεις. Εγώ πιστεύω ότι νικητές ήταν όλοι στη Σύνοδο Κορυφής. Βεβαίως, ο κ. Ερντογάν ήταν νικητής, διότι, για πρώτη φορά, ένα άπιαστο όνειρο της Τουρκίας διαφαίνεται ότι έχει κάποιες πιθανότητες επιτυχίας, διότι περί αυτού ομιλούμε. Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η κατάληξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, δεν ξέρουμε αν θα μιλάμε για μια μόνιμη σχέση. Πάντως όποια κατάληξη και αν υπάρξει μετά από δέκα – δεκαπέντε χρόνια, είναι βέβαιο ότι θα έχει πάρα πολλές παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Κερδισμένη είναι και η E.E. από μια πολιτική σκληρών διαπραγματεύσεων με την οποία πέτυχε, χωρίς να απορρίψει την Τουρκία και δίνοντάς της την ευκαιρία να έρθει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να επιβάλει ένα αυστηρό πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων στην Τουρκία και ουσιαστικές εξαιρέσεις από τις συνήθεις πρακτικές της. Κερδισμένη είναι και η Ελλάδα, η οποία ενέταξε τις διμερείς σχέσεις στο ευρωπαϊκό πλαίσιο κανόνων και της οποίας τα μακροχρόνια συμφέροντα αναμφισβήτητα υπηρετούνται πολύ καλύτερα από την ώρα που η Τουρκία θα επιλέξει έναν ευρωπαϊκό δρόμο, και αυτό νομίζω πως το κατανοούν πλέον όλοι οι Έλληνες. Κερδισμένη μακροπρόθεσμα είναι και η Κύπρος για τον λόγο που ήδη σας ανέφερα.
Από τη μέχρι σήμερα πορεία της κυβέρνησης ποιο βρίσκετε πιο θετικό της σημείο;
Το νέο ήθος και το νέο ύφος στην άσκηση της εξουσίας. Πιστεύω ότι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους καταδικάστηκε το ΠΑΣΟΚ ήταν για τα φαινόμενα αλαζονείας. Και ορθώς ο κ. Καραμανλής δηλώνει ότι ένα πράγμα δεν θα επιτρέψει ποτέ: Τέτοια φαινόμενα. Δυστυχώς στη χώρα μας τα μπαμπού είναι αυτοφυή και πάντοτε κινδυνεύουμε να μας ξεφυτρώσει ένα εκεί που δεν το περιμένουμε.
Το φετινό σας στοίχημα για την Αθήνα την εορταστική περίοδο ποιο είναι;
Νομίζω ότι κερδήθηκε. Το φετινό μας στοίχημα ήταν οι Αθηναίοι να μπορούν να βιώσουν μια πόλη χαρούμενη, λαμπερή, να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Δήμου, οι οποίες, σημειώνω, είναι όλες δωρεάν για τους Αθηναίους και να νιώσουν περήφανοι για την πόλη τους. Νομίζω τα χαμόγελα των Αθηναίων, όταν βρίσκεσαι στην Πλατεία Συντάγματος, στο καρουσέλ της Πλατείας Κοτζιά και στο παγοδρόμιο του Ζαππείου, είναι η μεγαλύτερη αποζημίωση για όλους μας.
Υποκριτική η στάση όλων όσοι ασχολούνται με τα διαδικαστικά της απογραφής
ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ χαρακτηρίζει η κ. Ντ. Μπακογιάννη τη στάση όσων ασχολούνται με τα διαδικαστικά της απογραφής και παραβλέπουν την ουσία.
Πάντως οι προβολείς είναι στραμμένοι πάλι στην οικονομία. H ομολογία του κ. Αλογοσκούφη στη Βουλή, ότι ενδεχομένως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα συμφωνήσει με τον προϋπολογισμό και μπορεί να πάμε σε διορθωτικό τον Απρίλιο, έχει προκαλέσει πρωτοφανή αναταραχή στις παραγωγικές τάξεις.
Το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι: Τι φοβόμαστε περισσότερο, τη δημοσιοποίηση μιας πραγματικότητας ή την ίδια την πραγματικότητα; Θεωρώ εξαιρετικά υποκριτική τη στάση όλων εκείνων οι οποίοι ασχολούνται με τα διαδικαστικά της απογραφής και όχι με την ουσία που προκύπτει και την οποία κανείς δεν αμφισβητεί. H ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει τεράστια διαρθρωτικά προβλήματα. Υποχρέωση του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας και καθήκον της κυβέρνησης είναι τα πραγματικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας να τα γνωρίζει ο λαός.
Ανησυχείτε για τη λήψη σκληρών μέτρων, μέτρων λιτότητας, για μετά την άνοιξη;
H επιλογή της κυβέρνησης είναι να πάει σε μια ήπια προσαρμογή. Βεβαίως η ήπια προσαρμογή θα κριθεί στην πράξη. Θα κριθεί δηλαδή από την εξέλιξη των μεγεθών και από το αν μπορεί να αγγίξει τον πυρήνα του οικονομικού προβλήματος που είναι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και η πτώση της παραγωγικότητας. Τα προβλήματα δεν είναι λογιστικά, είναι διαρθρωτικά. H κατεύθυνση πρέπει να είναι η ενίσχυση των αναπτυξιακών τομέων και δίνοντας έμφαση σε δράσεις ανάπτυξης στην περιφέρεια, στην απορρόφηση των πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία, στην απελευθέρωση των αγορών όπως είναι η ενέργεια και οι μεταφορές. Για να ισορροπήσουμε – που εγώ πιστεύω ότι είναι εφικτό – χρειάζεται επιθετική προσέγγιση, αύξηση της παραγωγικότητας, αύξηση δηλαδή του εθνικού προϊόντος.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “