Την πρώτη επίσημη απάντηση της κυβέρνησης δίνει σήμερα ο κ. Π. Παυλόπουλος στον κ. Γ. Σουφλιά αλλά και σε όσους εκτός και εντός N.Δ. επικρίνουν τον νόμο της κυβέρνησης για τον βασικό μέτοχο, λέγοντας ότι είναι ανεφάρμοστος και δεν συνάδει με το κοινοτικό δίκαιο
Ο υπουργός Εσωτερικών, που είναι ένας από τους τρεις συντάκτες του επίμαχου νόμου, μιλώντας στα «NEA» δηλώνει με έμφαση ότι η κυβέρνηση θα αποδείξει κατά τη συζήτηση στη Βουλή ότι ο νόμος «εφαρμόζει στο ακέραιο το Σύνταγμα και συνάδει πλήρως με το κοινοτικό δίκαιο».
Ως προς τον κ. Γ. Σουφλιά, ο οποίος έχει προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στον Πρωθυπουργό, καθώς εμφανίστηκε να αμφισβητεί τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης, ο κ. Παυλόπουλος επιχειρεί να κλείσει το φλέγον αυτό ζήτημα. Έτσι χαρακτηρίζει φήμες τα όσα φέρεται να είπε ο Θεσσαλός πολιτικός και τονίζει ότι ο Γιώργος Σουφλιάς στηρίζει τις επιλογές της κυβέρνησης.
Κύριε υπουργέ, πόσο σας θορύβησε η επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία επικρίνει το σχέδιο νόμου για τον βασικό μέτοχο;
Δεν μας θορύβησε, κάθε άλλο. Και είναι μια ευκαιρία να αποκαταστήσω την αλήθεια. H επιστολή αυτή έφθασε στα χέρια της κυβέρνησης πριν καν κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τον βασικό μέτοχο. Να σας διαβάσω μόνο τις δύο πρώτες παραγράφους της επιστολής αυτής η οποία εστάλη στον πρέσβη μας στις Βρυξέλλες και θα γίνει κατανοητό τι έχει συμβεί:
«Αξιότιμε κύριε πρέσβη, απευθύνομαι εκ νέου προς εσάς όσον αφορά το προαναφερόμενο θέμα, σχετικά με το οποίο έχει ήδη υπάρξει εκτενής αλληλογραφία μεταξύ των αρμοδίων ελληνικών αρχών και των υπηρεσιών της Επιτροπής. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής είχαν εξ αρχής επιστήσει την προσοχή των εθνικών αρμοδίων αρχών στα προβλήματα που δημιουργεί από απόψεως κοινοτικού δικαίου το ισχύον σχετικό νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα, δηλαδή τόσο το άρθρο 14 παράγραφος 9 του Συντάγματος όσο και ο εκτελεστικός νόμος 3021/2002»!
Φαίνεται λοιπόν από τις πρώτες παραγράφους ότι η επιστολή αυτή είχε σταλεί και στο παρελθόν, την εποχή της αναθεώρησης του Συντάγματος και μετά επί κυβερνήσεως Σημίτη. Και επίσης είναι φανερό ότι αναφέρεται ρητώς στο άρθρο 14 παράγραφος 1 του Συντάγματος και στον νόμο του 2002!
Το ερώτημα είναι: Πρώτον, γιατί οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ απέκρυψαν συστηματικά τις επιστολές αυτές; Και δεύτερον, εκείνοι που σήμερα ανησυχούν, γιατί δεν είχαν ανησυχήσει τότε από τις επικρίσεις του αρμόδιου κοινοτικού υπαλλήλου;
Μήπως γιατί τότε τους βόλευε το νομοθετικό πλαίσιο των κυβερνήσεων Σημίτη, το οποίο όχι μόνο δεν καταπολεμούσε τη διαπλοκή, ούτε εφήρμοζε το Σύνταγμα, αλλά στην κυριολεξία έδινε στη διαπλοκή νομιμοφανή μανδύα; Και μήπως σήμερα ανησυχούν απλώς και μόνο γιατί είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το Σύνταγμα;
Παρ’ όλα αυτά, είστε ένας από τους τρεις υπουργούς που συνέταξαν τον νόμο για τον βασικό μέτοχο και δέχεστε επικρίσεις ότι αυτός ο νόμος είναι ανεφάρμοστος και δεν συνάδει με το κοινοτικό δίκαιο.
Όταν θα έρθει ο νόμος στη Βουλή, τότε θα δοθούν οι εξηγήσεις εκείνες που αποδεικνύουν ότι ο νόμος αυτός εφαρμόζει στο ακέραιο το Σύνταγμα και συνάδει πλήρως προς το κοινοτικό δίκαιο. Άλλωστε πρέπει να σας πω, όπως φαίνεται από την επιστολή του κοινοτικού υπαλλήλου την οποίαν προανέφερα, ότι ουδέποτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις μπήκαν στον κόπο να εξηγήσουν στα κοινοτικά όργανα ότι υπάρχει σημαντική ιδιομορφία σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα, αφού το Σύνταγμα τα ανάγει σε δημόσια υπηρεσία.
Απευθύνομαι όμως σε όλους εκείνους οι οποίοι τελευταία μάς επικρίνουν και τους ρωτώ: Μας καλούν να παραβιάσουμε ευθέως το Σύνταγμα, με την επίκληση υποθετικών παραβιάσεων του κοινοτικού δικαίου; Εάν υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, να βγουν να το πουν ανοικτά. Μία είναι η αλήθεια. Με όλη αυτή την επιχειρηματολογία που ακούσαμε τελευταία δεν πλήττεται το σχέδιο νόμου για τον βασικό μέτοχο, αλλά η σοβαρότητα εκείνων οι οποίοι σήμερα οψίμως ανησυχούν.
Το γιατί ανησυχούν, το γνωρίζουμε όλοι. Θα τους πούμε όμως ότι είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το Σύνταγμα, να σεβαστούμε το κοινοτικό δίκαιο και να επιβάλλουμε τη διαφάνεια και την πάταξη της διαπλοκής.
Πάντως, τα όσα είπε ο κύριος Γιώργος Σουφλιάς για τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης και κυρίως για τον βασικό μέτοχο έχουν προκαλέσει εσωτερική αναταραχή στη Νέα Δημοκρατία.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ουδέποτε ασχολήθηκα με πολιτικό κουτσομπολιό. Κατόπιν τούτου δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτησή σας, αφού δεν υπάρχουν δηλώσεις του κυρίου Σουφλιά πάνω στις βασικές επιλογές της κυβέρνησης που να δημιουργούν ένα τέτοιο ζήτημα. Σπερμολογία υπάρχει, την οποία όμως αντιπαρέρχομαι.
Ο Γιώργος Σουφλιάς είναι ένας πραγματικός φίλος, τον οποίον γνωρίζω από πολύ παλιά. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της γνωριμίας μού δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τις μεγάλες αρετές του και ως ανθρώπου και ως πολιτικού.
Έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην καλή πορεία της κυβέρνησης. Στήριξε και στηρίζει όλες τις βασικές επιλογές της. Δεν πρόκειται λοιπόν να απαντήσω σε φήμες οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό.
Εγώ όμως θα επιμείνω. Ο κ. Σουφλιάς λόγω της ιστορίας του ενδεχομένως να έχει τη δυνατότητα να εκφράζει πολλές φορές και απόψεις εκτός γραμμής. Δεν σας ανησυχεί όμως μήπως σε λίγο και άλλα στελέχη αρχίσουν να αμφισβητούν ανοιχτά τις επιλογές σας;
Ο κ. Σουφλιάς στηρίζει τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως το έχει πει ο ίδιος κι όπως έχει αποδείξει με την πρακτική του. Κατόπιν τούτου μάλλον τα άλλα κυβερνητικά στελέχη πρέπει να πάρουν παράδειγμα από τη στήριξη αυτής της πολιτικής της κυβέρνησης.
Αν συνεχίζουν να ακούγονται αντίθετες απόψεις, μπορεί ο Πρωθυπουργός να προχωρήσει και στη λήψη πειθαρχικών μέτρων; Να πάρει κεφάλια κατά το κοινώς λεγόμενο;
Ο κ. Καραμανλής είναι ένας δημοκρατικός πρωθυπουργός, ο οποίος έχει αποδείξει ότι όχι μόνον δέχεται αλλά επιζητεί τον διάλογο ή και την άλλη άποψη.
Ο κ. Καραμανλής, αντίθετα με ό,τι έκαναν οι προκάτοχοί του στην πρωθυπουργία, δεν ψάχνει για κόλακες ούτε δημιουργεί αυλές. Και τούτο γιατί έχει εφαρμόσει στην πράξη ότι ένας ηγέτης πρέπει να επιλέγει τους ανθρώπους εκείνους που του είναι χρήσιμοι για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, όχι κατ’ ανάγκην εκείνους οι οποίοι του είναι αρεστοί.
Από το ΑΣΕΠ οι συνεντεύξεις για τις προσλήψεις στο Δημόσιο
ΟΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ για τις προσλήψεις στο Δημόσιο θα γίνονται από το ΑΣΕΠ, δηλώνει ο κ. Π. Παυλόπουλος.
Δέχεστε προσωπικά επικρίσεις για τις προσλήψεις με συνεντεύξεις στο Δημόσιο. Πολλοί μιλούν για «κόλπο», που έχει στόχο το βόλεμα των δικών σας παιδιών.
Είναι να γελά κανείς με τέτοιου είδους επικρίσεις. Είναι γνωστό ότι η συνέντευξη αυτή θα γίνεται από το ίδιο το ΑΣΕΠ. Πράγμα που σημαίνει ότι εξασφαλίζεται η αντικειμενικότητά της.
H συνέντευξη έχει ως στόχο να αξιολογήσει την προσωπικότητα ενός υποψηφίου. Δεν προσλαμβάνεις έναν άνθρωπο χωρίς να έχεις αξιολογήσει στοιχειωδώς την προσωπικότητά του. Πουθενά στον κόσμο δεν γίνεται κάτι τέτοιο.
Με τους συμβασιούχους, επίσης, ήρθε η ώρα της κρίσης. Είστε σε θέση τώρα να μας πείτε πόσοι τελικά θα μονιμοποιηθούν και πότε θα κλείσει οριστικά αυτή η ιστορία;
Ήδη η διαδικασία σιγά σιγά ολοκληρώνεται. H κυβέρνηση κάνει πράξη μια βασική προεκλογική της δέσμευση. Κατά τα λοιπά μόνον στο τέλος, όταν θα υπάρξουν τα οριστικά αποτελέσματα, θα δοθούν και οι αριθμοί. Και τότε θα γελοιοποιηθούν όλοι εκείνοι οι οποίοι μιλούσαν με αριθμούς χωρίς όμως κανενός είδους στοιχεία.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “