Το συνέδριο της Ν.Δ. τέλειωσε πριν αρχίσει. Οι 4.000 σύνεδροι προσέρχονται αύριο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για να επικυρώσουν τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής, οι οποίες είναι ουσιαστικά οι αποφάσεις που είχε λάβει εδώ και καιρό ο πρόεδρος του κόμματος.
Έτσι από χθες όλα τα κορυφαία στελέχη έχουν πάψει να συζητούν πολιτικά θέματα και έχουν αρχίσει αγώνα δρόμου για τη μάχη του «σταυρού». Δεκάδες λίστες κυκλοφορούν στα κομματικά γραφεία με ονόματα «εκλεκτών» που προωθούνται για την Κεντρική Επιτροπή. «Λίσταρχοι» σύμφωνα με τον όρο που έχει περάσει στην ορολογία των κομμάτων ο κ. Θ. Πάγκαλος , είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Δημήτρης Σιούφας, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και βεβαίως οι στενοί συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή, κ.κ. Γιάννης Αγγέλου, Ελ. Ζαγορίτης και Αγγ. Μοσχονάς.
Μετά την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για διεύρυνση της Κεντρικής Επιτροπής επιτροπής από 150 σε 450, αλλάζει το τοπίο στη μάχη του σταυρού.
Ποιοι μετέχουν
Οι βουλευτές, οι δήμαρχοι και οι νομάρχες συμμετέχουν εξ οφίτσιο στο νέο μεγάλο όργανο. Έτσι, τα επώνυμα στελέχη δεν αγωνίζονται να αυξήσουν τους σταυρούς τους, όπως γινόταν στα προηγούμενα συνέδρια, αλλά να εκλέξουν ανθρώπους της επιρροής τους ώστε να έχουν τον καλύτερο δυνατό συσχετισμό. Η εκτίμηση όλων είναι ότι ο κ. Κ. Καραμανλής και τα στελέχη του θα ελέγξουν την συντριπτική πλειοψηφία των μελών του οργάνου.
Ωστόσο, μπορεί η Εκτελεστική Επιτροπή να επιβεβαίωσε την παντοδυναμία του κ. Κ. Καραμανλή στο κόμμα, κατέδειξε όμως για μια ακόμη φορά το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ν.Δ.: την αδυναμία στην παραγωγή πολιτικής.
Ούτε μια πολιτική θέση ούτε ένα μήνυμα προς την κοινωνία δεν βγήκε από την 8ωρη συνεδρίαση του οργάνου. Μόνο τα οργανωτικά θέματα απασχόλησαν τους κορυφαίους και τον πρόεδρο, λένε βουλευτές και προσθέτουν ότι «η απουσία πολιτικού λόγου δίνει τη δυνατότητα 23 βουλευτές της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς να κατεβάζουν δική τους πολιτική πλατφόρμα στο συνέδριο», ενώ ζητούν «η Ν.Δ. να σκληρύνει τη στάση έναντι της κυβέρνησης και να δώσει έμφαση στην κοινωνική και εθνική πολιτική». Ουσιαστικά οι βουλευτές αυτοί προσπαθούν να πείσουν τον κ. Κ. Καραμανλή να εγκαταλείψει την πολιτική του μεσαίου χώρου και τα ανοίγματα προς τα αριστερά και τονίζουν ότι «τα κομματικά στελέχη δείχνουν ότι τα απασχολούν περισσότερο οι καρέκλες και λιγότερο η πολιτική».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “