Με αιχμές από τρεις υπουργούς εναντίον του εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Δ. Ασπρογέρακα, στον οποίο εμμέσως πλην σαφώς καταλογίζεται ότι με τις ενέργειές του διευκολύνει τα πολιτικά παιχνίδια της Ν.Δ., η κυβέρνηση πέρασε χθες στην αντεπίθεση για το θέμα του Χρηματιστηρίου.
Αιτία για την έντονη αμφισβήτηση των προθέσεων του εισαγγελέα ήταν η διαρροή του πορίσματος σχετικά με τα όσα συνέβησαν στο Χρηματιστήριο την τελευταία προεκλογική περίοδο, το οποίο η Εισαγγελία Αθήνας είχε διαβιβάσει στον πρόεδρο της Βουλής και το περιεχόμενό του γνώριζε μόνο ο συντάκτης του και ο κ. Απ. Κακλαμάνης.
Δίωξη;
Μάλιστα, φαίνεται να ανοίγει ο δρόμος για την πειθαρχική δίωξη του κ. Ασπρογέρακα, στην περίπτωση που το πόρισμά του εμπεριέχει κρίσεις και σχόλια για υπουργούς, όπως προκύπτει από σχετική δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μιχ. Σταθόπουλου, ο οποίος επισημαίνει ότι από το Σύνταγμα ουδείς εισαγγελικός λειτουργός επιτρέπεται να ερευνά ή να κάνει κρίσεις και σχόλια για τυχόν ποινικές ευθύνες μελών της κυβέρνησης.
Ο κ. Σταθόπουλος, επικαλούμενος και σχετικό έγγραφο που του είχε αποστείλει τον περασμένο Ιούνιο (27/6/2001) ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Παν. Δημόπουλος για τις αθρόες αναφορές που υποβάλλουν οι εισαγγελείς στη Βουλή, σημειώνει ότι έως σήμερα «σωρεία αβάσιμων μηνύσεων που δεν αξιολογούνται από τους εισαγγελείς έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή». Και τονίζοντας ότι δεν θα σχολιάσει αυτή τη στιγμή το επίμαχο έγγραφο του κ. Ασπρογέρακα, αφού «δεν γνωρίζει το περιεχόμενό του», καταλήγει: «Σύμφωνα με τα παραπάνω, το έγγραφο αυτό δεν πρέπει να περιέχει καμία αξιολόγηση, γιατί διαφορετικά θα υπήρχε υπέρβαση του Συντάγματος και των εγκυκλίων της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, οπότε θα έπρεπε να διερευνηθεί η ύπαρξη ευθυνών…».
Κάλυψη στον κ. Ασπρογέρακα, πάντως, έσπευσε χθες να παράσχει η Ένωση Εισαγγελέων, η οποία απηύθυνε «έκκληση προς το σύνολο του πολιτικού κόσμου να μην εντάσσει τις εισαγγελικές ενέργειες στο πλαίσιο πολιτικών ανταγωνισμών». Και επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της, ανέφερε ότι «οι Έλληνες εισαγγελείς εκπληρώνουν τα λειτουργικά τους καθήκοντα, σύμφωνα με τον νόμο και τη συνείδησή τους, χωρίς οποιαδήποτε διάθεση ανάμειξης στην πολιτική ζωή του τόπου».
Είχε ενημερωθεί
Γιάννος Παπαντωνίου: Είναι φανερό ότι ελάχιστοι δικαστικοί λειτουργοί διευκολύνουν τη Ν.Δ. στα πολιτικά παιχνίδια της…
Από την πλευρά της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, εξάλλου, έγινε χθες γνωστό ότι ο κ. Έβερτ πράγματι είχε ενημερωθεί για το έγγραφο του κ. Ασπρογέρακα, αλλά διευκρινιζόταν ότι ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. «ενημερώθηκε, όπως είχε δικαίωμα ως μηνυτής, για την κατάληξη της εισαγγελικής έρευνας και τη διαβίβαση του σχετικού πορίσματος στη Βουλή».
Εκτός από τον κ. Σταθόπουλο, αιχμές εναντίον του κ. Ασπρογέρακα άφησαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Ο κ. Δ. Ρέππας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο εισαγγελέας γνώριζε τον κανονισμό της Βουλής, ότι δηλαδή το πόρισμα πρέπει να συζητηθεί στην ολομέλεια και όχι σε θερινό τμήμα. Αλλά με έμφαση σημείωσε: «Είναι σεβαστό ότι θεώρησε σκόπιμο να το αποστείλει τώρα. Τα συμπεράσματα δικά σας…».
Κατόπιν τη σκυτάλη πήρε ο κ. Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος αφού επικαλέστηκε τη δήλωση του προέδρου της Βουλής ότι «γνώση του εγγράφου είχαν μόνο δύο άνθρωποι, ο ίδιος και ο εισαγγελέας», αναζήτησε τον «πληροφοριοδότη» του κ. Έβερτ και πρόσθεσε: «Είναι φανερό δυστυχώς ότι ελάχιστοι δικαστικοί λειτουργοί διευκολύνουν τη Ν.Δ. σε αυτά τα πολιτικά παιχνίδια». Παράλληλα, πυρά ομαδόν από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και τον υπουργό Τυπου δέχθηκε η Ν.Δ., την οποία κατηγόρησαν ότι υπονομεύει το Χρηματιστήριο για να εξασφαλίσει μικροκομματικά οφέλη.
Υπάρχει μεθόδευση
“Είναι φανερό ότι υπάρχει πολιτική μεθόδευση η οποία εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο της Ν.Δ. να υπονομεύσει την οικονομία, να δυσφημήσει την οικονομική πολιτική και να προκαλέσει την πτώση του Χρηματιστηρίου. Η Ν.Δ. επιδιώκει την πτώση του Χρηματιστηρίου για να επενδύσει σ’ αυτήν πολιτικά. Ο λαός θα κρίνει τις μεθοδεύσεις αυτές…”, είπε με έμφαση ο κ. Γ. Παπαντωνίου και πρόσθεσε:” Είναι φανερό δυστυχώς ότι ελάχιστοι δικαστικοί λειτουργοί διευκολύνουν την Ν. Δ σά αυτά τα πολιτικά παιχνίδια.”
Δημήτρης Ρέππας: Ο εισαγγελέας θεώρησε σκόπιμο να αποστείλει το έγγραφο τώρα. Τα συμπεράσματα δικά σας…
Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του κ. Δ. Ρέππα, ο οποίος ουσιαστικά κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι υπονομεύει την ελληνική οικονομία.
Ακολούθησε θύελλα αντιδράσεων από τη Ν.Δ. Οι κ.κ. Δ. Σιούφας Π. Παυλόπουλος και Γ. Αλογοσκούφης κατηγόρησαν την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον κ. Γ. Παπαντωνίου ότι επιδεικνύει πολιτικό θράσος την ώρα που δεκάδες χιλιάδες μικροεπενδυτές έχουν χάσει τις οικονομίες τους στη Σοφοκλέους, ενώ με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος του κ. Θ. Ρουσόπουλος επετέθη με δριμύτητα εναντίον της κυβέρνησης: «Όσες φορές οι εισαγγελείς κινήθηκαν, οι ίδιοι άνθρωποι προσπάθησαν να τους σπιλώσουν και να τους φιμώσουν με στόχο να παρεμποδίσουν το ανεξάρτητο έργο της Δικαιοσύνης», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «κάθε μέρα που περνά η κυβέρνηση του κ. Σημίτη καταγράφει ολοένα και μεγαλύτερο έλλειμμα φιλότιμου, ολοένα και μεγαλύτερο περίσσευμα θράσους».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “