Η μάχη των... υπαρχηγών

Ένας συνεργάτης του Γεωργίου Παπανδρέου τού είχε πει κάποτε ότι ο Στέφανος Στεφανόπουλος και ο Γεώργιος Μαύρος σχεδιάζουν να διεκδικήσουν την ηγεσία της Ενώσεως Κέντρου. Ο Γέρος τον κοίταξε χαμογελαστά και σχολίασε: «Αποκλείεται. Αυτοί θα μαλώσουν για τη δεύτερη θέση».

Και αν αυτό συνέβαινε το 1961 στην Ένωση Κέντρου, στη Ν.Δ. συμβαίνει σήμερα και ο πρόεδρος του κόμματος δείχνει να αντιμετωπίζει με το ίδιο χιούμορ τον καβγά για τη δεύτερη θέση, την οποία διεκδικούν οι κ.κ. Γ. Σουφλιάς, Ευ. Μεϊμαράκης και Δ. Σιούφας. Πρόκειται για τρία πρόσωπα που βρίσκονται στις θέσεις-κλειδιά του κόμματος και ο αγώνας δρόμου στον οποίον έχουν εξαπολυθεί αποκαλείται στη Ρηγίλλης μάχη των υπαρχηγών. Η σχέση τους επιφανειακά είναι καλή. Ιδιαίτερα όταν είναι μπροστά ο πρόεδρος του κόμματος, συνομιλούν με ευγένεια και ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις για να θολώνουν τα νερά. Μόλις όμως κλείνουν οι πόρτες, ο αγώνας για το… αργυρό μετάλλιο συνεχίζεται μέχρι τελικής πτώσεως. Όσο για τον κ. Κ. Καραμανλή, συμπεριφέρεται και στους τρεις σαν να μη γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει δίπλα του. Ξέρει όμως τα πάντα και με κάθε λεπτομέρεια. Αποφεύγει ωστόσο να πάρει θέση υπέρ κάποιου, γιατί και οι τρεις τού είναι πολύτιμοι, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, ενώ οι οι κ.κ. Ευ. Μεϊμαράκης και Δ. Σιούφας είναι και φίλοι του.

Πλεονεκτεί ο Σουφλιάς

Στην πλεονεκτικότερη θέση όμως βρίσκεται ο κ. Γ. Σουφλιάς. Ο κ. Κ. Καραμανλής από την πρώτη μέρα που τον κάλεσε να επιστρέψει στο κόμμα και του ανέθεσε υψηλά καθήκοντα, τον όρισε γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού, είναι αποφασισμένος να μη συγκρουστεί μαζί του για κανένα λόγο μέχρι τις εκλογές. «Είμαι βέβαιος ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν πρόκειται να αλλάξει στο ελάχιστο την καλή του σχέση με τον Γιώργο Σουφλιά. Πρώτον, δεν το θέλει. Αλλά ακόμη και αν το ήθελε, μια τέτοια σύγκρουση θα απέβαινε εις βάρος του κ. Κ. Καραμανλή στη βάση του κόμματος», λέει κορυφαίο στέλεχος που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Γι’ αυτό και όταν κάποιοι εκφράζουν παράπονα για τον τρόπο λειτουργίας του κ. Γ. Σουφλιά, εκείνος κλείνει τα αυτιά του.

Είναι γεγονός πάντως ότι η ενεργή παρουσία του Θεσσαλού πολιτικού έχει διαταράξει πολλές ισορροπίες. Λόγω της θέσης του αλλά και λόγω του χαρακτήρα του παρεμβαίνει σε όλα και έχει ισχυρή άποψη για όλα: και στο πρόγραμμα του κόμματος και στην πολιτική τακτική και στην οργάνωση και στην επικοινωνία και στο κοινοβουλευτικό έργο. Αυτό έχει ενοχλήσει τους πάντες, αν όχι όλους. Ορισμένοι μάλιστα του καταλογίζουν και αυταρχική συμπεριφορά όταν δίνει εντολές. Όσοι τον γνωρίζουν όμως λένε ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτή η πρόθεση, αλλά όταν εργάζεται έχει πάθος με αυτό που κάνει και ζητεί να ακολουθούν όλοι τους ρυθμούς του.

Αποσοβήθηκε επεισόδιο

Μάλιστα στο τέλος του καλοκαιριού, στο παρά πέντε αποσοβήθηκε επεισόδιο ανάμεσα στον κ. Γ. Σουφλιά και στον Ευ. Μεϊμαράκη, με αφορμή πληροφορίες που είδαν το φως το δημοσιότητας και υπήρξαν εκατέρωθεν κατηγορίες για διαρροές. Πρώτος υπαρχηγός λοιπόν είναι αναμφισβήτητα ο Γιώργος Σουφλιάς, όχι τόσο λόγω αξιώματος, αλλά κυρίως λόγω της πολιτικής του διαδρομής και της αποδοχής από την κοινωνία, όπως αυτή καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Δεύτερος και μάλιστα με την ψήφο της πλειοψηφίας των μελών της Κεντρικής Επιτροπής είναι ο γραμματέας του κόμματος, ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος πέραν της θέσης και των οργανωτικών του ικανοτήτων είναι στενός φίλος του κ. Κ. Καραμανλή.

Έμπιστος συνεργάτης

Ίσως αυτήν την ώρα είναι ο πιο έμπιστος συνεργάτης του. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τον συμπαθεί ιδιαίτερα, μιλά με τις ώρες μαζί του και του αναθέτει δύσκολες αποστολές. Και επιπλέον πιστεύει ότι είναι ο μόνος που μπορεί να χειριστεί τις Γραμματείες, τα στελέχη και τη βάση του κόμματος και να λύσει μεγάλα και μικρά προβλήματα που εμφανίζονται καθημερινά. Οι κ.κ. Γ. Σουφλιάς και Γ. Σιούφας δεν πρόκειται πάντως να του αναγνωρίσουν ποτέ ότι είναι το Νο 2 του κόμματος, μολονότι ο κ. Κ. Καραμανλής επιχείρησε να συμβολίσει κάτι τέτοιο παραχωρώντας του ένα μεγάλο γραφείο δίπλα στο δικό του, το οποίο κατείχε την περίοδο που ήταν αντιπρόεδρος του κόμματος ο κ. Γ. Βαρβιτσιώτης.

Ο τρίτος υπαρχηγός είναι ο Δημήτρης Σιούφας, τον οποίο στη Ρηγίλλης τον αποκαλούν θεσμό και όχι αδίκως, αφού είναι ο άνθρωπος που ανοίγει και κλείνει τα γραφεία.

Ο κ. Κ. Καραμανλής τον σέβεται και το εκτιμά για τρεις λόγους. Πιστεύει ότι είναι «πιο εργατικός από όλους τους συνεργάτες του ­ίσως τον συναγωνίζεται ο Προκόπης Παυλόπουλος σε εργατοώρες­, είναι πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του και δεν δουλεύει για να προβάλλεται ο ίδιος».

Πριν από την εκλογή του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και πριν από την επιστροφή Σουφλιά ήταν τύποις και ουσία ο υπαρχηγός.

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν πάντα το Νο 2 και αναπληρωτής του προέδρου του κόμματος. Τώρα οι υπαρχηγοί είναι τρεις και ο κ. Δ. Σιούφας έχει κάθε λόγο να μην αισθάνεται άνετα. Γι’ αυτό και το καλοκαίρι, όπως λένε οι άσπονδοι φίλοι του, όταν απουσίαζε ο πρόεδρος της Ν.Δ., συγκάλεσε σύσκεψη και κάθησε στην καρέκλα του.

Μια μέρα μέρα νωρίτερα είχε συγκαλέσει άλλη σύσκεψη ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης και κάθησε στην ίδια καρέκλα.

Βουλευτές της Ν.Δ. δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι αυτή η μάχη όσο περνά ο καιρός θα διευρύνεται και θα κορυφώνεται σε πολλά μέτωπα. Και τα πράγματα θα δυσκολέψουν ιδιαίτερα, αν το κόμμα αρχίσει να παίρνει ξανά την κατιούσα στις δημοσκοπήσεις και όλοι θα βλέπουν ότι απομακρύνεται η προοπτική εξουσίας. Τότε ο ένας θα ρίχνει ευθύνες στον άλλον και θα επιχειρεί να επιβάλει τις δικές του απόψεις. Και αν αυτό συμβεί, ίσως ο πρόεδρος του κόμματος σταματήσει να βλέπει ψύχραιμα τη μάχη των υπαρχηγών και αναγκαστεί να πάρει θέση.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “