Διγλωσσία της Ν.Δ. για τα μπλόκα

Ανακρούει πρύμναν η Ν.Δ. στο θέμα των μπλόκων των αγροτών. Ενώ αρχικά ενθάρρυνε τους αγρότες να προχωρήσουν στο κλείσιμο των εθνικών οδών, χθες μετά τη σκληρή επίθεση που δέχθηκε ο Κ. Καραμανλής από την κυβέρνηση, αλλά και τη γενικευμένη δυσφορία κορυφαίων στελεχών και βουλευτών της Ν.Δ., ο κ. Θ. Ρουσόπουλος αναγκάστηκε να προχωρήσει σε διορθωτική δήλωση, κάνοντας στροφή 180 μοιρών:

«Η Ν.Δ. δεν συμφωνεί με τρόπους διεκδίκησης κοινωνικών ομάδων οι οποίοι στρέφονται εναντίον άλλων κοινωνικών ομάδων».

Πάντως, παρά τη διορθωτική δήλωση, η Ν.Δ. εξακολουθεί να μιλάει με δυο γλώσσες σε αυτό το θέμα. Την ώρα που η Ρηγίλλης παίρνει αποστάσεις από τα μπλόκα, τοπικά στελέχη και συνδικαλιστές του κόμματος πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις των αγροτών και είναι υπέρμαχοι της κλιμάκωσης του αγώνα με κλείσιμο των δρόμων στη Καρδίτσα και τη Θεσσαλονίκη.

Οι προχθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της Ν.Δ. με τις οποίες, εμμέσως πλην σαφώς, ενθάρρυνε τους αγρότες να στήσουν μπλόκα, λίγο έλειψε να γίνουν αιτία της πρώτης μεγάλης, ύστερα από καιρό, εσωτερικής διαμάχης στη Ρηγίλλης. Κορυφαία στελέχη και βουλευτές το βράδυ της Τρίτης σε πηγαδάκια στη Βουλή και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις επέκριναν με δριμύτητα την ηγεσία γι’ αυτή τη θέση, τονίζοντας: «Είναι δυνατόν να δίνουμε εμείς την εντύπωση ότι προτρέπουμε τους αγρότες να στήνουν μπλόκα; Η Ν.Δ. έπρεπε να πάρει από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρη θέση εναντίον αυτής της μορφής αγώνα». Και υπενθύμιζαν πως για το θέμα αυτό στο παρελθόν έχουν γίνει σκληρές αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ.

«Διάφανη θέση»

Ο Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος είχε και στο παρελθόν διαφωνήσει ανοιχτά με τη στάση του κόμματος στο κλείσιμο των δρόμων, κατά τη χθεσινή πρωινή σύσκεψη τόνισε ότι «το θέμα αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσει αμέσως και η θέση το κόμματος να είναι διάφανη». Μαζί του έδειξε να συμφωνεί ο κ. Κ. Καραμανλής και τα υπόλοιπα στελέχη. Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Θ. Ρουσόπουλος, αφού προηγουμένως συνεργάστηκε με τον κ. Γ. Σουφλιά, έκανε διορθωτική δήλωση. «Πάγια θέση», είπε, «της Ν.Δ., την οποία σας υπενθυμίζω πως είχε διατυπώσει ο πρόεδρος του κόμματος από το 1988, είναι ότι η Ν.Δ. δεν συμφωνεί με τρόπους διεκδίκησης κοινωνικών ομάδων, οι οποίοι στρέφονται εναντίον άλλων κοινωνικών ομάδων». Στη μάχη μπήκε και ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος, αφού υποστήριξε ότι παρανοήθηκαν οι δηλώσεις του κ. Θ. Ρουσόπουλου, τόνισε πως «πάγια θέση της Ν.Δ. είναι να μην ενθαρρύνει εκδηλώσεις που παρακωλύουν συγκοινωνίες και βρίσκονται σε αντίθεση με την έννομη τάξη».

Δικαιολογίες

Τώρα, τα στελέχη της Ρηγίλλης επιχειρούν να αναστρέψουν το δυσμενές κλίμα και καταφεύγουν στις κλασικές δικαιολογίες. Άλλοι λένε ότι το λάθος δεν ήταν του κόμματος, αλλά του εκπροσώπου, ο οποίος δεν ξεκαθάρισε το ζήτημα από την πρώτη στιγμή και άλλοι μιλούν για λαθεμένη ερμηνεία των δηλώσεων του κ. Θ. Ρουσόπουλου από τους δημοσιογράφους. Κορυφαίο στέλεχος, ωστόσο, επισημαίνει ότι οι εύκολες δικαιολογίες ίσως είναι αναγκαίες μερικές φορές, αλλά υπάρχει και η απλή λογική που λέει πως «αν είχε γίνει λαθος του εκπροσώπου υπήρχε περιθώριο να διορθωθεί μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης. Μάλιστα, ο κ. Γ. Δρυς έδωσε την ευκαιρία με την απάντησή του στην οποία κατηγορούσε τη Ν. Δ. για λαϊκισμό. Μπορούσε, λοιπόν, με ένα σχόλιο-ανταπάντηση του κ. Θ. Ρουσόπουλου να έχει ειπωθεί η σωστή θέση του κόμματος». Και το ίδιο στέλεχος προσθέτει: «Επειδή είναι απίθανο να μη γνώριζε το Γραφείο Τύπου την ερμηνεία των δημοσιογράφων στις δηλώσεις του εκπροσώπου και να μην ενημέρωσε γι’ αυτό ο κ. Θ. Ρουσόπουλος τον κ. Κ. Καραμανλή, η εξήγηση είναι μία: Άφησαν το θέμα να εξελιχθεί με αυτό τον τρόπο διότι στην πραγματικότητα μία ακόμη φορά η Ν.Δ. ήθελε να αποφύγει τα δύσκολα. Και κατέφυγε στη γνωστή συνταγή που θέλει και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “