Ο κύβος ερρίφθη για τον Δήμο Αθηναίων. Το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου ο κ. Κ. Καραμανλής και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη θα συναντηθούν τετ-α-τετ και θα λάβουν την οριστική τους απόφαση για τον πρώτο Δήμο της χώρας. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είναι με τα μάτια στραμμένα στην Πλατεία Κοτζιά, την Πέμπτη μετά την επιστροφή της από το Στρασβούργο μιλώντας με στενούς φίλους της βουλευτές αποκάλυψε ότι η υποψηφιότητά της στην Αθήνα έχει πλέον ωριμάσει στη σκέψη της. Θέλει δηλαδή να είναι υποψήφια. «Η εσωτερική μου διεργασία έχει ολοκληρωθεί. Η τελική απόφαση όμως θα ληφθεί από κοινού με τον πρόεδρο του κόμματος στη συνάντηση που θα έχουμε μετά τις 4 Φεβρουαρίου. Γι’ αυτό, μέχρι τότε δεν πρόκειται να μιλήσω δημοσίως για τον δήμο. Πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε με τον πρόεδρο ότι η υποψηφιότητά μου θα είναι προς όφελος της παράταξης».
Η δημοσκόπηση
Η συνάντηση του κ. Κ. Καραμανλή με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη θα γίνει μετά τις 4 Φεβρουαρίου, γιατί τότε θα έχει ολοκληρωθεί η δημοσκόπηση που διενεργείται αυτή την ώρα για λογαριασμό της Ν.Δ. και αφορά στις δημοτικές εκλογές. Το ραντεβού θα το καθορίσει ο κ. Κ. Καραμανλής και σε αυτήν τη συνάντηση – με γνώμονα πάντα τα στοιχεία της μέτρησης αλλά και το συμφέρον του κόμματος – θα ληφθεί η τελική απόφαση.
Έτσι, η επίσημη ανακοίνωση του υποψηφίου για τον Δήμο της Αθήνας, όπως εκτιμούν στη Ρηγίλλης, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναμένεται μετά τις 5 Φεβρουαρίου.
«Αέρα νίκης»
«Η Ντόρα, όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις, έχει παρά πολλές πιθανότητες να κερδίσει τον δήμο, και μάλιστα με καλό ποσοστό. Αυτό θα δώσει αέρα νίκης στα πανιά της Ν.Δ., διότι ο δήμος θα έχει κερδηθεί από ένα κομματικό στέλεχος πρώτης γραμμής», λένε τα στελέχη της Ρηγίλλης, τα οποία την παροτρύνουν να διεκδικήσει τον δήμο. Και προσθέτουν: «Με την Ντόρα υποψήφια θα έχουμε ένα ακόμη σημαντικό προνόμιο. Μολονότι είναι κομματικό στέλεχος, όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι έχει διείσδυση και στα άλλα κόμματα. Έτσι, έχουμε πολλές πιθανότητες να διευρύνουμε στην Αθήνα τα όρια της παράταξης».
Η ίδια, πάντως, δεν προτίθεται να δηλώσει «ανεξάρτητη υποψήφια», ούτε να καταθέσει την κομματική της ταυτότητα όπως έκανε ο κ. Δ. Αβραμόπουλος.
Θα διεκδικήσει τον δήμο ως στέλεχος της Ν.Δ. Και όταν ερωτάται αν σκοπεύει να μείνει όλη την τετραετία, απαντά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί το αυτονόητο αποτελεί θέμα συζήτησης. Όταν κάποιος αποφασίσει να πάει στον δήμο, πάει για να ολοκληρώσει τη θητεία του».
Στην κεντρική πολιτική
Υπάρχει όμως και ισχυρός αντίλογος. Κομματικά στελέχη, αλλά και πολλοί φίλοι της, επιχειρούν να την αποτρέψουν λέγοντας ότι πρέπει να παραμείνει στην κεντρική πολιτική. Υποστηρίζουν μάλιστα πως η πολιτική συγκυρία είναι «ύποπτη» και ενδεχομένως να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Σε μια τέτοια περίπτωση, πρέπει να μείνεις στο κόμμα και να αναλάβεις το υπουργείο Εξωτερικών αν η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές», της λένε χαρακτηριστικά.
Όσο για τον κ. Κ. Καραμανλή, όπως λένε στελέχη της Ρηγίλλης, αντιμετωπίζει πλέον θετικά αυτό το ενδεχόμενο.
Εκτιμά ότι η νίκη της Ν.Δ. στον Δήμο της Αθήνας θα αποτελέσει πρόκριμα νίκης και για τις εθνικές εκλογές. Παράλληλα, πιστεύει ότι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη δεν θα ξεκινήσει αντάρτικο εναντίον του από την Πλατεία Κοτζιά, διότι η καλή σχέση που έχουν οικοδομήσει τον τελευταίο χρόνο δεν δίνει περιθώρια σε κανέναν από τους δυο για συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Άλλωστε, όπως τονίζουν κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., κάτι τέτοιο θα έφερνε και τους δύο αντιμέτωπους με τη βάση του κόμματος.
Το σκεπτόταν 6 μήνες…
Έξι μήνες χρειάστηκε η πρώην υπουργός για να σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά αυτής της σημαντικής πολιτικής κίνησης. Την πρόθεσή της την είχε εκφράσει, πρώτη φορά, τον περασμένο Μάιο όταν σε συνέντευξη είχε αποκαλύψει ότι την ενδιαφέρει η Αθήνα.
Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Πολλοί φίλοι και συνεργάτες έσπευσαν από την αρχή να τη συμβουλέψουν ότι θα ήταν λάθος να εγκαταλείψει την κεντρική πολιτική σκηνή και μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία το κόμμα έχει, πρώτη φορά ύστερα από χρόνια, σοβαρές πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές.
Αλλά και ο κ. Κ. Καραμανλής αρχικά δεν έδειξε να ενθουσιάζεται με την ιδέα. Το σκεπτικό του ήταν ότι δεν ήθελε να χάσει από το κόμμα ένα στέλεχος τόσο μεγάλου βεληνεκούς, το οποίο θα του ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο στη μάχη των εθνικών εκλογών. Εκείνη την περίοδο, άλλωστε, εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο να στηρίξει υποψηφιότητα μη πολιτικού στελέχους.
Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη όλη αυτή την περίοδο συναντήθηκε με εκατοντάδες ανθρώπους, φίλους και γνωστούς της, πολιτικά στελέχη και δημοσιογράφους. Τους ρωτούσε αν κατά τη γνώμη τους θα έπρεπε να πάει στον δήμο, κάνοντας έτσι μια δική της δημοσκόπηση. Οι απαντήσεις που έπαιρνε ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες.
«Τις αποφάσεις όμως τις λαμβάνει πάντα μόνη της», λένε οι συνομιλητές της, «υπακούοντας και στη λογική, αλλά και στο ένστικτο». Πιστεύει λοιπόν ότι η δημαρχία της Αθήνας, ιδιαίτερα αυτή την τετραετία, «της προσφέρει πολλές δυνατότητες να εργαστεί όχι μόνο για την πόλη αλλά και για τη χώρα μέσω της Ολυμπιάδας». Παράλληλα, όπως εκτιμά, «η απουσία της από τη Ρηγίλλης όχι μόνο δεν ζημιώνει το κόμμα, αλλά αντίθετα το ωφελεί».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “