Ο Μιλτιάδης Έβερτ άκουσε υπομονετικά τις διαπιστώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την κακή πορεία της οικονομίας και για τα λάθη στους χειρισμούς της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική.
Ο κ. Κ. Μητσοτάκης απέφυγε να χαιρετήσει τον κ. Γ. Κεφαλογιάννη,ο οποίος καθόταν απέναντί του. Αντήλλαξε όμως θερμή χειραψία με τον πρόεδρο του κόμματος
ΚΑΙ ΟΤΑΝ ο πρώην πρωθυπουργός σηκώθηκε για να φύγει, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. με λεπτή ειρωνεία άφησε αιχμές εναντίον του για τις εντελώς αντίθετες θέσεις που διατύπωνε πριν από τις εκλογές. «Τελικά να συμφωνήσουμε του είπε γελώντας εάν είναι καλοί ο Σημίτης και ο Παπαντωνίου και εάν καταρρέει ή όχι η οικονομία». Ο πρόεδρος και τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. χαμογέλασαν με αμηχανία και συνέχισαν τη συζήτησή τους στην πρώτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής το 1998, η οποία πάντως διεξήχθη σε καλό κλίμα. Ωστόσο, οι ευχές για καλή χρονιά δεν ήταν ικανές να διαγράψουν τις βεντέτες και τις διαμάχες του παρελθόντος. Οι κακές προσωπικές σχέσεις των κορυφαίων φάνηκαν τόσο την ώρα της ανταλλαγής ευχών για το νέο έτος όσο και στις διαφορετικές θέσεις που διατύπωναν για τα εθνικά θέματα και την οικονομία.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφθασε στην Ρηγίλλης λίγο πριν από τις 7 συνοδευόμενος από την Ντόρα Μπακογιάννη. Χαιρέτησε τους δημοσιογράφους και τους θυρωρούς του κτιρίου, απέφυγε όμως να ανταλλάξει χειραψία με τον κ. Γ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος είχε πάρει θέση στο τραπέζι των συνεδριάσεων. Αυτό δεν τους εμπόδισε πάντως λίγο αργότερα να συμφωνήσουν με την άποψη του κ. Γ. Σουφλιά ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην επικοινωνιακή πολιτική του κόμματος. Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι στο θέμα των στρατηγείων του ΝΑΤΟ δεν έγιναν γνωστές οι θέσεις του κόμματος.
Τα περισσότερα στελέχη της Ν.Δ. προέβλεψαν ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γίνει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, επέκριναν όμως την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. Αντίθετα, ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης είπε ότι εκείνος δεν μπορεί να αποκλείσει την εκδήλωση θερμού επεισοδίου.
Ο κ. Μ. Έβερτ πρότεινε στον πρόεδρο του κόμματος να στείλει εμπιστευτικό σημείωμα στον Πρωθυπουργό με τις προτάσεις της Ν.Δ. στον χειρισμό των κρίσιμων ελληνοτουρκικών προβλημάτων, ενώ ο κ. Γ. Σουφλιάς είπε στον κ. Κ. Καραμανλή να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Πρωθυπουργό.
Πάντως, ο κ. Κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να βάλει τα εθνικά θέματα στη ζυγαριά των εσωκομματικών σκοπιμοτήτων και αμέσως επέκρινε τον Πρωθυπουργό για τους χειρισμούς του. «Η υποχωρητικότητα τόνισε καλλιεργεί και προκαλεί κλιμάκωση της προκλητικότητας, της απαράδεκτης προκλητικότητας της Τουρκίας».
Τα περισσότερα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για τη στάση του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Νίκολας Μπερνς. Μάλιστα ο κ. Αχιλλέας Καραμανλής είπε στον πρόεδρο του κόμματος, ο οποίος συναντάται σήμερα με τον Αμερικανό πρέσβη: «Αύριο που θα τον δεις να του τα πεις».
Με εντελώς διαφορετικές απόψεις έκαναν τα στελέχη της Ν.Δ. τις κακές προβλέψεις τους για την πορεία της οικονομίας. Ο κ. Κ. Μητσοτάκης προέβλεψε υποτίμηση της δραχμής και ο κ. Μ. Έβερτ διολίσθηση.
Λίγες ώρες νωρίτερα οι τομεάρχες της Ν.Δ. ομόφωνα είχαν αποφασίσει για την αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα το 1998. «Αυτήν τη χρονιά θα δώσει τη δυνατότητα στην Ν.Δ. είπε ο κ. Κ. Καραμανλής να μπει και πάλι πρωταγωνιστικά στην πολιτική διαδικασία, στην πολιτική μάχη. Θα δώσουμε έμφαση στα προβλήματα του απλού πολίτη, ο οποίος καθημερινά επιβαρύνεται με νέους φόρους. Πρέπει να δείξουμε πραγματικά ότι η κυβέρνηση ψεύδεται συστηματικά και παραπλανά τον ελληνικό λαό, ενώ είναι φανερό ότι είναι εγκλωβισμένη σε ένα φαύλο κύκλο».
Πρόθεση του προέδρου της Ν.Δ. είναι να αναδείξει το κοινωνικό πρόσωπο του κόμματος σε μια προσπάθεια να πείσει τον ελληνικό λαό ότι το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Κ. Σημίτης δεν έχουν πλέον καμία δυνατότητα να δώσουν λύσεις στα προβλήματα του ελληνικού λαού.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “