Σε ρυθμό... Δημοτικό

Παρασκευή βράδυ στη Θεσσαλονίκη. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης μόλις έχει φθάσει στη συμπρωτεύουσα από την Αθήνα. Αφήνει στο σπίτι του τον χαρτοφύλακα του βουλευτή, αλλάζει ρούχα και φεύγει για το νυχτερινό κέντρο «Άουρα» στα Λαδάδικα. Τώρα για τρία βράδια είναι τραγουδιστής.

Π. Ψωμιάδης
ΛΙΓΟ μετά τις 12 ανεβαίνει στην πίστα. Οι φίλοι και οι ψηφοφόροι του τον υποδέχονται με χειροκρότημα και τον ραίνουν με γαρδένιες. «Σας ευχαριστώ για την αγάπη σας» τούς λέει και η ορχήστρα παίζει την εισαγωγή του αγαπημένου του τραγουδιού: «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου».

Το Σαββατοκύριακο που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη δεν σταματάει ούτε λεπτό. Μιλάει σε συγκεντρώσεις, κόβει εορταστικές πίτες, πηγαίνει σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και παραβρίσκεται σε συνεδριάσεις ποντιακών και αθλητικών σωματείων στα Διοικητικά Συμβούλια των οποίων είναι μέλος.

Το πρωί της Δευτέρας τα φανταχτερά κοστούμια του τραγουδιστή μπαίνουν στην ντουλάπα. Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης με το πρώτο αεροπλάνο επιστρέφει στην Αθήνα. «Από το πρωί μέχρι το βράδυ τρέχει». «Εδώ τον βρίσκεις εκεί τον χάνεις», λένε οι συνάδελφοί του. Καταθέτει επερωτήσεις στη Βουλή, κάνει δηλώσεις για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, και τρέχει στα υπουργεία για να εξυπηρετήσει τους ψηφοφόρους του. Οι φίλοι τον αποκαλούν «γνήσιο αγωνιστή, που αγαπάει τον λαό και ασχολείται με τα καθημερινά του προβλήματα». Οι εχθροί του τον χαρακτηρίζουν «αφόρητο λαϊκιστή».

Ο 50χρονος βουλευτής στήριξε ενεργά όλους τους προέδρους της Ν.Δ. Πρώτα τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, μετά τον Μιλτιάδη Έβερτ και τώρα τον Κώστα Καραμανλή. Γι’ αυτό και οι αντίπαλοί του τον αποκαλούν «γυρολόγο». Είναι ποντιακής καταγωγής και υπερψηφίζεται σε όλες τις εκλογές από τους Πόντιους.

Τώρα πιστεύει ότι ήρθε η ώρα να διεκδικήσει τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης. Εδώ και έξι μήνες έχει πει στον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι η στενή φιλική τους σχέση δεν θα τον εμποδίσει «να βγει στο αντάρτικο» εάν η Ρηγίλλης δώσει το χρίσμα στον Ντίνο Κοσμόπουλο.

Αρχικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν είχε δώσει τόσο μεγάλη σημασία στις προθέσεις του βουλευτή. Πίστευε ότι θα τον πείσει να υποχωρήσει. Ο κ. Π. Ψωμιάδης όμως είναι ανένδοτος. Το βράδυ της Τρίτης προχώρησε στην επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του. Παρουσία χιλιάδων οπαδών του κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Πολιτικού Γραφείου του, αφού εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση εναντίον του σημερινού δημάρχου, ξεκαθάρισε ότι στην περίπτωση που ο κ. Κ. Καραμανλής δώσει το χρίσμα στον κ. Ντ. Κοσμόπουλο, εκείνος θα είναι οπωσδήποτε υποψήφιος. Χθες πέρασε στην αντεπίθεση ο κ. Ντ. Κοσμόπουλος και κατηγόρησε τον βουλευτή για «αμετροέπεια και πλήρη έλλειψη σοβαρότητας και ευθύνης» και ακόμη ότι «ασχημονεί και καθυβρίζει αναίτια τον δήμαρχο της πόλης».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποφεύγει να πάρει θέση στην αντιπαράθεση του δημάρχου με τον βουλευτή. Περιμένει πρώτα να κοπάσει ο θόρυβος και ύστερα να χειρισθεί ο ίδιος με ψυχραιμία την υπόθεση. Η πρόθεσή του πάντως είναι να δώσει εκ νέου το χρίσμα στον κ. Κ. Κοσμόπουλο, αν και αρκετά στελέχη τού εισηγούνται να αναζητήσει τρίτη λύση.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “