Σκληρότερη και από γρανίτη αποδείχθηκε χθες η δραχμή, η οποία ενίσχυσε τη θέση της έναντι του ευρώ.
«ΑΠΟ το πρωί είχαν δοθεί εντολές για πωλήσεις ευρώ έναντι δραχμής», έλεγε χαρακτηριστικά τραπεζίτης που ασχολείται με αγοραπωλησίες συναλλάγματος, ο οποίος μάλιστα απέδιδε τις εντολές πώλησης ευρώ στα υψηλά επιτόκια του ελληνικού νομίσματος σε σχέση με τα αντίστοιχα του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. «Η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων της δραχμής και του ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά τις 7 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι στα σημερινά επίπεδα της ισοτιμίας δραχμής – ευρώ αυτοί που κάνουν τοποθετήσεις στο ελληνικό νόμισμα εξασφαλίζουν υψηλότερες αποδόσεις», έλεγε χαρακτηριστικά ο ίδιος τραπεζίτης, σχολιάζοντας την ενίσχυση της ισοτιμίας δραχμής – ευρώ που από τις 330 δραχμές της προηγούμενης Παρασκευής χθες έκλεισε στις 327 δραχμές περίπου. Αυτό σημαίνει ότι η δραχμή είναι ανατιμημένη τώρα κατά 7,9% σε σύγκριση με την κεντρική της ισοτιμία.
118 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Από την πλευρά της χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να αποτρέψει περαιτέρω ανατίμηση της δραχμής, προσέφερε 118 εκατ. ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι η δραχμή ενίσχυσε τη θέση της και έναντι του δολαρίου και αυτό συνδέεται και με την ανατίμηση της δραχμής σε σχέση με το ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο προηγουμένως είχε ενισχύσει τη θέση του έναντι του δολαρίου στις αγορές της Ασίας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δραχμές που αγοράσθηκαν κατευθύνθηκαν σε τοποθετήσεις είτε σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου είτε σε μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
«ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ»
Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννος Παπαντωνίου, σχολιάζοντας την ανατίμηση της δραχμής την χαρακτήρισε «πρόσκαιρη», ενώ τόνισε ότι η δραχμή θα παραμείνει στα σημερινά της επίπεδα για αρκετό χρόνο και συμπλήρωσε ότι «στην προσέγγιση του 2001 που θα κλειδωθεί η ισοτιμία θα προσεγγίσει τις 353 δραχμές».
Από τη δήλωση αυτή προκύπτει ότι τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και η κυβέρνηση επιθυμούν να συνεχίσουν την πολιτική της σκληρής δραχμής, η οποία ευνοεί την πτώση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2%. Αυτό άλλωστε γίνεται φανερό και από τις δηλώσεις του υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνα, ο οποίος μιλώντας στα «ΝΕΑ», αφού εξέφρασε ικανοποίηση για την εξέλιξη της ισοτιμίας της δραχμής προς το ευρώ, επισήμανε ότι «η διατήρηση της ισοτιμίας θα συμβάλλει στην ταχύτερη μείωση του πληθωρισμού» και κατέληξε επισημαίνοντας ότι «οι ευνοϊκές αυτές προοπτικές ενδυναμώνουν τόσο την αγορά των ομολόγων όσο και του Χρηματιστηρίου».
Πάντως χθες η κυβέρνηση, διά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαντωνίου προσπάθησε να ρίξει τους τόνους αισιοδοξίας. Ο υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «η μάχη δεν έχει κερδηθεί» και ότι «δεν πρέπει να καλλιεργείται κλίμα υπεραισιοδοξίας». Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποβληθεί νωρίτερα η αίτηση για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. «Το θέμα δεν είναι να πέσει ο πληθωρισμός στο 2% τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Το θέμα είναι να μείνει εκεί για 12 μήνες», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε λέγοντας ότι «οι ευρωεκλογές θα γίνουν σε κλίμα βεβαιότητας για την ένταξη».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “