Με ραβδί και με καρότο…
Καθημερινά το υπουργείο Οικονομικών φροντίζει ώστε οι φορολογούμενοι να πληροφορούνται με πόση αυστηρότητα θα τους αντιμετωπίσει φέτος και πόση ευσπλαγχνία πρόκειται να δείξει προς τους ίδιους τον επόμενο χρόνο…
Είναι μια τακτική που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου, όταν όλοι τρέχουν για να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Χθες και προχθές, για παράδειγμα, μας ξαναθύμιζαν την «Οδύσσεια του ΚΑΔ» αλλά και τους 24 τρόπους με τους οποίους «θα μας διευκολύνουν»· σήμερα μας «φοβερίζουν» με ελέγχους δηλώσεων του ’98 (για εισοδήματα του ’97), αλλά μας προσφέρουν προς παραμυθίαν και τις υποσχέσεις (συγγνώμη, προτάσεις), που θα συζητηθούν για τις αλλαγές στη φορολογία από το 2000. (Άλλωστε, ποιος θα τα θυμάται τον Φεβρουάριο του 2000;).
* Ας τα παρακολουθήσουμε:
Δραστικό περιορισμό στα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων, αλλαγές στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος αλλά και επεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων (τεκμήρια, συντελεστές, εκπτώσεις δαπανών, αντικειμενικά κριτήρια κ.ά) προωθεί το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο των αλλαγών που θα γίνουν στη φορολογία.
Όλα αυτά από το 2000 κι ύστερα όπως έχει επιμόνως διευκρινισθεί.
Ήδη προωθείται πρόταση μείωσης των εντύπων φορολογικών δηλώσεων από 11 που είναι σήμερα σε 5. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι θα παραμείνουν μόνο τα έντυπα Ε1 (βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης φυσικών προσώπων), Ε2 (έντυπο για όσους δηλώνουν εισόδημα από ακίνητα), Ε3 (έντυπο που αφορά επιχειρήσεις και επιτηδευματίες), Ε7 (έντυπο που αφορά επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζομένους), Φ01.010 (έντυπο που αφορά τις δηλώσεις Ανώνυμων Εταιρειών).
Αυτό σημαίνει ότι καταργούνται τα έντυπα Ε5, Ε9, Ε10, Ε11 καθώς και δύο έντυπα που αφορούν επιχειρήσεις.
Έτσι από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι ουσιαστικά καταργείται και το έντυπο Ε9 το οποίο αφορά τους κατόχους ακινήτων.
Πόρισμα επιτροπής
Στο πλαίσιο της αλλαγής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει συσταθεί επιτροπή η οποία έχει συντάξει ήδη το πορισμά της το οποίο προβλέπει τη διαμόρφωση ενός νέου εντύπου Ε1 εντελώς διαφορετικού από το σημερινό, πιο απλού για τους φορολογουμένους.
Στο πόρισμα αναφέρεται ότι το νέο έντυπο Ε1 θα πρέπει να σχεδιασθεί ώστε να εξυπηρετεί τη δυνατότητα υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο. Μάλιστα προτείνεται να υπάρξει ξεχωρισμό έντυπο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους από αυτό για τις άλλες κατηγορίες φορολογουμένων.
Στο μεταξύ ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του διαλόγου της κυβέρνησης με τους φορείς για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. Στο τέλος αυτού του μήνα θα σταλούν από το υπουργείο Οικονομικών οι σχετικές επιστολές-προσκλήσεις προς τους φορείς στις οποίες θα καθορίζεται το πλαίσιο του διαλόγου.
Όμως στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει ν καταγράφονται προτάσεις για αλλαγές σε επιμέρους θέματα που αφορούν τη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.
Οι δέκα προτάσεις
Αναλυτικά οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι:
1 Αλλαγή του τρόπου καθορισμού των τεκμηρίων για Ι.Χ. αυτοκίνητα, δηλαδή προτείνεται το τεκμήριο να μην καθορίζεται με βάση τον κυβισμό αλλά με βάση την τιμή εισαγωγής του αυτοκινήτου. Ανάλογη ρύθμιση είναι πιθανόν να γίνει και για τις μοτοσυκλέτες και τα σκάφη αναψυχής.
2 Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της έκπτωσης της δαπάνης για πληρωμή των τόκων στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας. Συγκεκριμένα υπάρχουν προτάσεις για κλιμάκωση του ποσού της έκπτωσης της δαπάνης είτε με βάση το εισόδημα είτε με βάση την οικογενειακή κατάσταση.
3 Αύξηση του αριθμού των κλιμακίων, του αφορολόγητου και των φορολογικών συντελεστών. Ο αριθμός των κλιμακίων μελετάται να αυξηθεί σε 7 ενώ παράλληλα να προσδιορισθεί αφορολόγητο ποσό στα 2 εκατ. δρχ. για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και 1,7 εκατ. δρχ. για τους υπόλοιπους. Προτείνεται επίσης να μειωθεί ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής στο 42,5% από 45% που είναι σήμερα.
4 Η κατάργηση του αφορολογήτου με αποδείξεις.
5 Αύξηση της μείωσης του φόρου για παιδιά κατά 10.000 δρχ.
6 Ενιαία αντιμετώπιση των εκπτώσεων δαπανών ανά κατηγορία.
7 Κατάργηση του συντελεστή 35% για τις προσωπικές εταιρείες για τις οποίες θα ισχύσουν νέοι συντελεστές που θα κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος των κερδών.
8 Κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης και καθιέρωση νέου κατώτατου ορίου εισοδήματος το οποίο θα προκύπτει από τον μέσο όρο του εισοδήματος που δήλωσε ο κάθε φορολογούμενος τα τρία προηγούμενα χρόνια. Υπάρχει και άλλη πρόταση η οποία προβλέπει ότι το ύψος του εισοδήματος να καθορίζεται με βάση τις δαπάνες και τον μοναδικό συντελεστή καθαρού κέρδους.
9 Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοκατοίκηση. Δηλαδή να μειωθεί στα 120 τ.μ. το αφορολόγητο όριο και από εκεί και πάνω να αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών του φορολογουμένου.
10 Αναπροσαρμογές στους μοναδικούς συντελεστές καθαρού κέρδους οι οποίοι χρησιμοποιούνται για προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος επιτηδευματιών και επιχειρήσεων.
Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η αποστολή των φορολογικών δηλώσεων σε όλους τους υπόχρεους, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ, ο οποίος έκανε έκκληση στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους να υποβάλουν έγκαιρα τις δηλώσεις για να μη δημιουργηθεί συνωστισμός στις Εφορίες τις τελευταίες ημέρες.
Ο κ. Δρυς είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί 3.700.000 έντυπα φορολογικών δηλώσεων και απομένουν άλλες 700.000 που θα αποσταλούν την ερχόμενη εβδομάδα. Επίσης τόνισε ότι έχουν χορηγηθεί οι βεβαιώσεις αποδοχών σε όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου (360.000) και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην υποβολή των δηλώσεών τους.
Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι την περίοδο της υποβολής των δηλώσεων δεν θα υπάρξει ταλαιπωρία και ένταση στις Εφορίες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με τα μέτρα που έχουν ληφθεί φέτος θα είναι η ανετότερη χρονιά».
Πάντως, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μόνιμης μετάθεσης του χρόνου υποβολής των δηλώσεων Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, για να διευκολυνθούν οι υπόχρεοι.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “