Μπούμερανγκ έγιναν οι καταγγελίες της κ. Σίμσι Καλίντ ή Ντιλάν κατά του Πρωθυπουργού και στελεχών της κυβέρνησης.
Ισχυρίστηκε ότι επέδειξαν προδοτική στάση και συνωμότησαν εναντίον του Οτζαλάν οι εκλεγμένοι από τον λαό εκπρόσωποι της Ελλάδος. Τα όσα είπε η συνεργάτιδα του Κούρδου ηγέτη προκάλεσαν γενικευμένες αντιδράσεις. Κορυφαίοι υπουργοί την κατηγόρησαν ότι επιτίθεται με ανυπόστατους χαρακτηρισμούς εναντίον της κυβέρνησης μιας χώρας που μετέφερε την ίδια και τις συντρόφισσές της από την Κένυα στην Αθήνα παρέχοντας άσυλο, φιλοξενία και ασφαλή διαβίωση.
«Ύποπτα παιχνίδια»
Η απάντηση του Πρωθυπουργού, κορυφαίων υπουργών και βουλευτών όλων των τάσεων του ΠΑΣΟΚ ήταν σκληρή. Μίλησαν για ανθελληνικό παραλήρημα και ύποπτα παιχνίδια, ενώ επισήμαναν ότι η στάση της κ. Ντιλάν δημιουργεί πολλά ερωτηματικά που ζητούν απάντηση σε σχέση με τον ρόλο που έχει διαδραματίσει στην υπόθεση Οτζαλάν. Επικριτικός με τις δηλώσεις της συνεργάτιδος του Κούρδου ηγέτη ήταν και ο Συνασπισμός. Διαφορετική στάση κράτησαν η Ν.Δ., το ΚΚΕ και το ΔΗΚΙ που εξέδωσαν ανακοινώσεις αμέσως μετά τις δηλώσεις της κ. Ντιλάν. Ωστόσο κανένα κόμμα δεν ταυτίστηκε με τις καταγγελίες της συνεργάτιδος του Κούρδου ηγέτη, η οποία είναι από τα κορυφαία στελέχη του ΡΚΚ. Καταγγελίες που προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του κ. Μ. Θεοδωράκη, ο οποίος κατηγόρησε την κ. Ντιλάν για αχαριστία και ανακοίνωσε ότι δεν θα πάρει μέρος στη σημερινή συναυλία, ταράσσοντας τα νερά στον καλλιτεχνικό κόσμο. Όπως έγινε γνωστό μάλιστα ο Πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη και τον ευχαρίστησε για τη στάση του.
Σημίτης: Προσφέρουμε
Ο κ. Κ. Σημίτης έδωσε το στίγμα της στάσης που θα τηρήσει η κυβέρνηση απέναντι σε τέτοιου είδους καταγγελίες, χωρίς όμως να αναφερθεί ονομαστικά στην κ. Ντιλάν. «Εμείς τα τελευταία χρόνια με κόστος και κίνδυνο προσφέρουμε σε όσους διώκονται, σε όσους υποφέρουν. Δεν έχουμε παρά να δούμε γύρω μας τους χιλιάδες Κούρδους, τους εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς. Δεν έχουμε παρά να συγκρίνουμε την Ελλάδα με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις πιο μεγάλες, να δούμε τις δυνατότητες που είχαν, τι προσέφεραν και τι προσφέραμε εμείς», είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε με έμφαση: «Στην περίπτωση του Οτζαλάν δώσαμε κάθε δυνατή ανθρωπιστική βοήθεια. Είχαμε ξεκαθαρίσει από πριν, από πολύ παλιά, σε κάθε κατεύθυνση, ότι θα ήταν τραγικό λάθος, στρατηγικό λάθος για την Ελλάδα, να αποδεχθεί την κουρδοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της εξωτερικής πολιτικής της. Δεν πρόκειται να παίξουμε τα παιχνίδια εκείνων οι οποίοι με παράνομες πράξεις προσπαθούν να μας εμπλέξουν σε αναμετρήσεις που θα έχουν αρνητική επίπτωση στην πορεία του τόπου».
«Ήταν στημένο»
Ακολούθησε ομοβροντία αντιδράσεων από το σύνολο των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ. «Θλίβομαι που μερικοί νόμισαν ότι μπορούν να παίξουν με την υπερηφάνεια και το φιλότιμο του ελληνικού λαού. Θλίβομαι που σ΄ αυτή την παγίδα έπεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα η Ν.Δ. και το ΚΚΕ», τόνισε η κ. Β. Παπανδρέου και πρόσθεσε. «Δεχόμαστε αγόγγυστα μια επίθεση περί συμμετοχής μας σε διεθνή συνωμοσία από τους ανθρώπους που βοηθήσαμε και βοηθάμε με κάθε τρόπο». Ο κ. Ευάγ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «θα ήταν τραγικό να μετατρέψουμε το κουρδικό ζήτημα και την τουρκική απειλή σε εσωκομματική αντιπαράθεση». Στο ίδιο κλίμα ήταν και ο Τ. Μαντέλης, ο οποίος τόνισε πως «κέντρα εκτός Ελλάδος επιχειρούν να μετατρέψουν τη χώρα σε Λίβανο και να σπάσουν τους δεσμούς του ελληνικού και του κουρδικού λαού. Δυστυχώς κάποιοι εντός Ελλάδος, αφελώς ίσως, συνεργούν». Ιδιαίτερα επικριτικός με την κ. Ντιλάν ήταν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος αναφερόμενος στη συνέντευξη είπε ότι «αυτό που συνέβη προχθές παραήταν στημένο και ευτυχώς που ήταν για να μην αφήσει άλλα σημάδια στην τραυματισμένη από πατριωτισμό και συνείδηση ψυχή μας».
Είχε προηγηθεί σε εθνικό δίκτυο η δήλωση του υπουργού Τύπου του κ. Δ. Ρέππα, ο οποίος αφού τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν θα σταματήσει να δίνει το δικαίωμα σε πρόσωπα όπως η κ. Ντιλάν να διατυπώνουν ελευθέρα τη γνώμη τους», πρόσθεσε. «Το ανθελληνικό παραλήρημα της κυρίας Ντιλάν με την υιοθέτηση της πιο αισχρής τουρκικής προπαγάνδας δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό».
Ο κ. Δ. Ρέππας επανήλθε χθες θέτοντας μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν από τους ισχυρισμούς της κ. Ντιλάν. «Είναι απορίας άξιον είπε πώς χωρίς στοιχεία, με ανυπόστατους και ψευδείς ισχυρισμούς που δεν έχουν κανένα αντίκρυσμα αληθείας κατηγορούνται ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ότι συμμετείχαν σε μια δήθεν συνωμοσία. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα και δείχνουν ότι κάποιοι όχι μόνο δεν έχουν εκτιμήσει τη βοήθεια που τους προσέφερε η χώρα αλλά ίσα ίσα θεωρούν ότι η ηγεσία της χώρας μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο και πεδίο για να αναπτύξουν τις δικές τους επιδιώξεις, να προωθήσουν τα δικά τους σχέδια».
Η δήλωση του Μίκη
Η πρώτη αντίδραση πάντως στους ισχυρισμός της κ. Ντιλάν ήρθε από τον κ. Μ. Θεοδωράκη, ο οποίος κάλεσε τους δημοσιογράφους και έκανε μια αιχμηρή δήλωση κατηγορώντας την συνεργάτιδα του Οτζαλάν ότι διέπραξε το αδίκημα της αχαριστίας. Αμέσως μετά εξήγησε λεπτομερώς το σκεπτικό του μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Mega: «Εγώ δεν αποδέχομαι ότι κάποιος Έλληνας πολιτικός είναι προδότης μέχρι αποδείξεως του εναντίον με αδιάσειστες όμως αποδείξεις», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε ότι «πρέπει να κατανοήσουμε ότι ως λαός είμαστε μόνοι μας γι΄ αυτό σ΄ αυτές τις δύσκολες στιγμές πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να μην αποδεχόμαστε αβασάνιστα κατηγορίες για εκπροσώπους της εκλεγμένης από τον λαό κυβέρνησης».
Κορυφαίοι υπουργοί, όπως η Β. Παπανδρέου και ο κ. Ε. Γιαννόπουλος συνεχάρησαν δημοσίως τον κ. Μ. Θεοδωράκη, ενώ ο κ. Κ. Λαλιώτης είπε ότι «η απάντηση που δόθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη στην κ. Ντιλάν σηματοδοτεί το σκίρτημα του λαού μας».
Σχεδόν ταυτόχρονα με τον κ. Μ. Θεοδωράκη παρενέβη στον Antenna ο κ. Γ. Καψής και αφού κατηγόρησε την κ. Ντιλάν ότι με τη στάση εκθέτει τους μαχητές του ΡΚΚ υπερασπίστηκε τον κ. Θ. Πάγκαλο επισημαίνοντας ότι «αμφισβητώ την πολιτική του αλλά όχι το ήθος του».
Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, τώρα, αντέδρασαν ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. ο οποίος κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «τηρεί ένοχη σιωπή στα αμείλικτα ερωτήματα της ελληνικής κοινής γνώμης, του ελληνικού λαού γύρω από τις δραματικές εξελίξεις της υπόθεσης Οτζαλάν». Και πρόσθεσε: «Αντί να απολογηθούν και να δώσουν απαντήσεις και εξηγήσεις καταφεύγουν στην τακτική της τεχνητής πόλωσης. Και ακόμα χειρότερα στις ασφυκτικές πιέσεις και παρεμβάσεις προς τα μέσα συνολικής ενημέρωσης. Αυτό και μόνο αποδεικνύει ενοχή, πανικό και βαθύτατα αντιδημοκρατική νοοτροπία».
Διαφορετική από του κ. Κ. Καραμανλή είναι η εκτίμηση του κ. Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους επέκρινε τον κ. Κ. Σημίτη λέγοντας ότι δεν μπορεί να διαχειρισθεί μεγάλες κρίσεις και έχει σοβαρές ευθύνες γι΄ αυτή την εξέλιξη, πρόσθεσε όμως ότι «τέλος πάντων αυτή είναι η κυβέρνηση της χώρας και πρέπει τώρα να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα». Η κ. Α. Παπαρήγα κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για υποκριτική στάση και τόνισε: «Μαζεύτηκαν στη Βόννη Φιλισταίοι και Φαρισαίοι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βεβαίως χρωστά ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Κ. Σημίτη. Τους απάλλαξε από τον Οτζαλάν και από το να έχουν την πίεση των λαών να δοθεί πολιτικό άσυλο. Πραγματικά προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες, όχι μόνο στις ΗΠΑ και την Τουρκία αλλά και στην Ε. Ε. Και τώρα άρχισε άλλη υποκριτική εκστρατεία περί δίκαιης δίκης του Οτζαλάν».
* Σε άλλο μήκος κύματος ήταν ο πρόεδρος του Συνασπισμού, ο οποίος αφού επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει προφανείς και τεράστιες ευθύνες στην υπόθεση Οτζαλάν, τόνισε: «Να μη συνεχισθεί η ατεκμηρίωτη σεναριολογία και η επιζήμια αποπροσανατολιστική εκτροπή σε κλίμα πόλωσης και διχαστικής αντιπαράθεσης». Δριμύ κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης, χωρίς όμως να πάρει θέση στους ισχυρισμούς της κ. Ντιλάν, εξαπέλυσε και ο κ. Δ. Τσοβόλας. «Η ντροπή δεν ξεπλένεται είπε με τις παραιτήσεις τριών υπουργών και χρειάζεται ο Πρωθυπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί».
Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του εκπροσώπου της «Άνοιξης», ο οποίος λίγο μετά τη συνέντευξη της κ. Ντιλάν δήλωσε ότι επιβεβαιώθηκε πως οι κ.κ. Σημίτης και Πάγκαλος παρέδωσαν τον Οτζαλάν στον Τούρκο δήμιό του. Την πεποίθηση αυτή επιβεβαιώνει η κραυγαλέα σιωπή της κυβέρνησης».
ΚΟΥΡΔΟΙ
Σίμσι Καλίντ ή Ντιλάν. Οι δηλώσεις της προκάλεσαν ομοβροντία αντιδράσεων
Ο απόηχος της συνέντευξης Τύπου που έδωσε τελικά το Σάββατο το μεσημέρι η γραμματέας του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, Σίμσι Καλίντ (η αλλιώς Ντιλάν, που είναι το όνομα κουρδικού «αντάρτικου» χορού) δεν έχει κοπάσει ακόμα στα γραφεία των εκπροσώπων του Εργατικού Κουρδικού Κόμματος.
«Περιμέναμε τους κραδασμούς. Όμως αυτή δεν είναι η αλήθεια; Τι είπε δηλαδή η Ντιλάν που είναι ψέματα;». Για τη Μάρθα, που εργάζεται χρόνια εθελοντικά στο γραφείο, η γραμματέας του Οτζαλάν «είπε τα πράγματα με το όνομά τους και καλώς έπραξε». Από το Σάββατο το απόγευμα πάντως μέχρι τώρα φαίνεται πως επικρατεί ένας σκεπτικισμός μεταξύ των Κούρδων, ιδιαίτερα μετά τις αντιδράσεις ανθρώπων όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ενώ ήδη υπάρχει προβληματισμός για το ενδεχόμενο «μεταστροφής της ελληνικής κοινής γνώμης, η οποία μέχρι πρόσφατα, υπό το ενοχικό σύνδρομο για τη σύλληψη Οτζαλάν» εκδήλωνε με συγκινητικό τρόπο τη συμπαράστασή της απέναντι στους Κούρδους.
Η επί δεκαπέντε χρόνια γραμματέας του Οτζαλάν, ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης του Εργατικού Κουρδικού Κόμματος στην Ευρώπη, αφού μίλησε για «διεθνή συνωμοσία», επέρριψε ευθέως ευθύνες στην κυβέρνηση και σχεδόν άφησε να εννοηθεί ότι υπήρξαν ρητές διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Εξωτερικών (τότε) Θ. Πάγκαλο για την ασφάλεια του Οτζαλάν στην Ελλάδα και γενικά την αντιμετώπιση της κατάστασης. Επίσης αποκάλυψε την ύπαρξη ενός επιχειρηματία, ο οποίος και είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για να μεταφερθεί ο Κούρδος πρόεδρος του ΡΚΚ σε ένα νησί (τις Σεϊχέλες) και εξιστόρησε με λεπτομέρειες τις πιέσεις που δέχτηκε ο Οτζαλάν και τα γεγονότα στα οποία η ίδια ήταν αυτόπτης μάρτυρας το βράδυ της Δευτέρας, 8 Φεβρουαρίου.
«Άρχισε ένας έντονος διάλογος με τον ηγέτη μας. Εμείς ήμασταν αντίθετες στο να βγούμε έξω και προσπαθήσαμε να πείσουμε τον ηγέτη μας να ανακαλέσει την απόφασή του. Όμως δεν το κατορθώσαμε. Έπειτα από αυτό ο πρέσβης πρότεινε να τον μεταφέρουν με το δικό του αυτοκίνητο, αλλά δεν έγινε αποδεκτό… Εκείνη τη στιγμή διαβίβασαν μέσω ασυρμάτου στον πρέσβη ένα μήνυμα που προερχόταν από το γραφείο του Πάγκαλου. Μας γνωστοποιούσε ότι όλα βαίνουν καλώς, ότι θα πάμε σε ευρωπαϊκή χώρα και μας έστελνε τα χαιρετίσματά του. Αυτό το μήνυμα καθόρισε τις επόμενες κινήσεις μας και αφού ο ηγέτης μας πείστηκε, δέχτηκε να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο… Το τζιπ χάθηκε από τα μάτια μας και εμάς μας κατέλαβε ένας μεγάλος φόβος… Μας μετέφεραν στο διεθνές αεροδρόμιο και είπαν να περιμένουμε και τους άλλους… Όμως η δουλειά είχε τελειώσει… Ο πρέσβης επικοινώνησε με την Αθήνα και ζήτησε πληροφορίες. Ο Πάγκαλος και ο Σημίτης τού έδωσαν την εντολή να μας εγκαταλείψει εκεί και να επιστρέψει στο σπίτι του».
Η συνέντευξη Τύπου της Ντιλάν κράτησε περίπου δύο ώρες και έγινε σε ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα. Από τη μια η αλλαγή της αρχικής απόφασης που ήταν η συνέντευξη να δοθεί μετά τις καταθέσεις στον εισαγγελέα κι από την άλλη κάποια ερωτήματα δημοσιογράφων, όπως για παράδειγμα γιατί ο Οτζαλάν πιεστικά επανερχόταν στην Ελλάδα παρ’ ότι ήξερε πως δεν θα του δοθεί άσυλο, στα οποία η κ. Καλίντ δεν απαντούσε ευθέως, δημιούργησαν ένταση και πύκνωσαν τα ερωτηματικά. Την ίδια ώρα οι φήμες που διέρρεαν κουρδικές πηγές, στο «ημίφως» της συνέντευξης, ήθελαν τις τρεις γυναίκες ενοχλημένες από τη διακριτική πίεση των ελληνικών αρχών «να μη δώσουν συνέντευξη», κάτι που επέτεινε τη φόρτιση του κλίματος.
ΝΤΙΛΑΝ
Έπειτα από την πολύωρη κατάθεσή της ενώπιον των εισαγγελέων, η κ. Κιλίτς ή Ντιλάν δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «Έγινε διαστρέβλωση των δηλώσεών μου στη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε. Εγώ ξεκίνησα με τις ευχαριστίες που απηύθυνα στον ελληνικό λαό. Μετά την απαγωγή του προέδρου μας, αυτός που στάθηκε στο πλευρό μας ήταν ο ελληνικός λαός και ο κ. Γ. Παπανδρέου, και θέλω να τους ευχαριστήσω για την προσπάθεια απεγκλωβισμού μας».
Και η ίδια διευκρίνισε: «Δεν καταφερθήκαμε εναντίον του συνόλου της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά στις πιέσεις που δεχθήκαμε. Και θέλω να πω ότι οι δηλώσεις του κ. Ρέππα προκάλεσαν πόνο στις καρδιές του λαού μας. Είμαστε σίγουροι ότι κανείς δεν θα μπορέσει να υποδαυλίσει και να υπονομεύσει τις σχέσεις των δύο λαών».
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη η κ. Κιλίντ είπε: «Πιστεύαμε ότι αγαπάει τους λαούς, αλλά δεν είχε πει ούτε μία λέξη ότι αγαπάει τον κουρδικό λαό. Τώρα έστω και αρνητικά μίλησε για τον κουρδικό λαό».
Κώστας Μπαντουβάς. Με επιστολή Σημίτη ετέθη εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας
Σοβαρό θέμα προκύπτει στο ΠΑΣΟΚ με τα στελέχη του που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση Οτζαλάν, με τρόπο αντίθετο από την επίσημη πολιτική της χώρας.
Χθες, ετέθη εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας με απόφαση του Πρωθυπουργού ο κ. Κ. Μπαντουβάς και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται ανάλογες αποφάσεις και για άλλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.
Ο κ. Κ. Μπαντουβάς, που είχε μετάσχει και στην αρχική φάση της υπόθεσης Οτζαλάν, προχώρησε χθες σε δημόσιες δηλώσεις εναντίον του κ. Μ. Θεοδωράκη, με το «επιχείρημα» ότι ο διάσημος μουσικοσυνθέτης έχει πάρει το βραβείο Ιπεκτσί, το οποίο συνέδεσε με τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας.
Αμέσως μετά την ενημέρωση του Πρωθυπουργού, ο κ. Κ. Σημίτης απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη, με την οποία ανήγγειλε ότι ο κ. Μπαντουβάς τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ προανήγγειλε και τη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ.
Στην επιστολή του, ο κ. Σημίτης αναφέρει ότι ο βουλευτής με τη συμπεριφορά του έβλαψε τη χώρα και τη δημοκρατική παράταξη και συμπληρώνει ότι δεν έχει θέση στο κυβερνών κόμμα. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται και η τυπική διαγραφή του κ. Μπαντουβά από το ΠΑΣΟΚ μιας και η δραστηριότητά του έχει προκαλέσει σοβαρότατες αντιδράσεις
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να φερθεί ανάλογα και με άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Τ. Παππάς, που είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και έχει αναλάβει τη δικαστική συνδρομή των τριών συνεργάτιδων του κ. Αμπ. Οτζαλάν, που μίλησαν για συμμετοχή της κυβέρνησης σε διεθνή συνωμοσία
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “