Όλοι οι φίλοι του προέδρου μπαίνουν στη μάχη του σταυρού

Ούτε ένας ούτε δύο ούτε τρεις αλλά δέκα στενοί συνεργάτες και σύμβουλοι του προέδρου της Ν.Δ. φιλοδοξούν να καθήσουν στα έδρανα του Κοινοβουλίου.

Σχεδόν όλοι δηλαδή οι άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Κ. Καραμανλή στο κόμμα θέλουν να γίνουν βουλευτές. Έτσι, δύο μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές τα επιτελικά γραφεία της Ρηγίλλης θα αδειάσουν καθώς οι άνθρωποι του προέδρου θα εξαπολυθούν στο κυνήγι του σταυρού στις εκλογικές τους περιφέρειες από τη Λακωνία μέχρι τη Μακεδονία.

Άρης Σπηλιωτόπουλος. Ο έμπιστος συνεργάτης του μπαίνει στην πολιτική και θα πολιτευθεί στην Αθήνα
Πρώτος και καλύτερος ανοίγει πανιά για τη Βουλή ο πιο έμπιστος συνεργάτης του κ. Κ. Καραμανλή. Ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος. Εδώ και έναν χρόνο οι βουλευτές Αχαΐας, από όπου κατάγεται ο εκπρόσωπος, περίμεναν την απόφασή του να μπει στην πολιτική για να αντεπιτεθούν. Τελικά δεν θα χρειαστεί να «βγουν μαχαίρια» στην Πάτρα, αφού ο κ. Ά. Σπηλιωτόπουλος θα πολιτευθεί στην Αθήνα. Μάλιστα, φρόντισε ο ίδιος την περασμένη εβδομάδα να καθησυχάσει τους βουλευτές της γενέτειράς του. Τηλεφώνησε στον κ. Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος είχε και το μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω του ίδιου επιθέτου και του είπε: «Σε ενημερώνω ότι τελικά θα είμαι υποψήφιος στην Αθήνα». Ακόμη όμως ο εκπρόσωπος δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα κατέλθει στην Α’ ή τη Β’ περιφέρεια Αθηνών.

Όποιο δρόμο πάντως από τους δύο και αν ακολουθήσει ο κ. Ά. Σπηλιωτόπουλος, δεν θα είναι εύκολος. Και στις δύο περιφέρειες οι συνυποψήφιοί του δεν τον θέλουν, αφού η εκλογή του θεωρείται σίγουρη λόγω της μεγάλης προβολής του, και κάποιος θα χάσει την έδρα του. Εκείνος βλέπει με πιο θετικό μάτι την Α’ Αθηνών, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα πολιτευθεί εκεί, αφού ο κ. Κ. Καραμανλής έχει να εκλέξει σ’ αυτή τη δύσκολη περιφέρεια έναν άλλο στενό του συνεργάτη, ο οποίος έχει χαμηλή δημοτικότητα και περιορισμένη αναγνωρισιμότητα. Πρόκειται για τον τομεάρχη κ. Γ. Αλογοσκούφη, τον οποίο ο κ. Κ. Καραμανλής προορίζει για το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ή το υπουργείο Οικονομικών, αν η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές. Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης υπήρξε παλιός σύμβουλος του κ. Στ. Μάνου και στη συνέχεια στενός συνεργάτης του κ. Μ. Έβερτ, ο οποίος και στις προηγούμενες εθνικές εκλογές τον τοποθέτησε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Στη Ρηγίλλης δεν αποκλείουν ο κ. Κ. Καραμανλής να τον τοποθετήσει και πάλι στο ίδιο ψηφοδέλτιο αν οι δημοσκοπήσεις δείξουν ότι έχει δυσκολία να εκλεγεί με σταυρό.

Λίγοι εκτός κόμματος γνωρίζουν το γραμματέα Οργανωτικού κ. Γιώργο Βλάχο. Τον ξέρουν πολύ καλά όμως όλα τα κομματικά στελέχη. Είναι η «σκιά» του προέδρου. Παλιός του φίλος με στενή προσωπική σχέση. Τη νύχτα που ο κ. Κ. Καραμανλής πήρε τη μεγάλη απόφαση των διαγραφών, ο κ. Γ. Βλάχος του είχε πει: «Αν δεν πάρεις την απόφαση να καθαρίσεις το κόμμα, καλύτερα τα πάρουμε τα σακάκια μας να φύγουμε, γιατί δεν πρόκειται να κερδίσουμε έτσι εκλογές ποτέ». Θεωρείται επιτυχημένος στη θέση που κατέχει μέχρι σήμερα, αφού οργάνωσε τις περιοδείες του προέδρου στις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Τώρα εγκαταλείπει το κόμμα για να μπει από το φθινόπωρο στη μάχη του σταυρού στο υπόλοιπο Αττικής. Υποψήφιοι αντικαταστάτες του στην κρίσιμη γραμματεία Οργανωτικού είναι ο σημερινός αναπληρωτής του κ. Γ. Φωτεινόπουλος και κ. Ευθ. Αλεξανδρής. Όποιος δεν μπορεί να βρει στη Ρηγίλλης τον κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο συνομιλεί με τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο. Είναι ο αναπληρωτής του στον τομέα Ενημέρωσης και συνοδεύει τον πρόεδρο στα ταξίδια στα οποία δεν πάει ο εκπρόσωπος. Την ομάδα της ενημέρωσης στη Ρηγίλλης την αποτελούν τρία άτομα: ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και η Τζίνα Δραγώνα. Κατάγεται από τη Λάρισα και είναι πιθανό να θέσει υποψηφιότητα σ’ αυτές τις εκλογές στη γενέτειρά του, ιδιαίτερα αν δεν επιστρέψει στο κόμμα ο κ. Γ. Σουφλιάς.

Στη μάχη του σταυρού μπαίνει και ο κ. Ανδρέας Λυκουρέτζος. Αναπληρωτής του κ. Μιχάλη Λιάπη στον Πολιτικό Σχεδιασμό, πρώην πρόεδρος της Νεολαίας της ΔΗΑΝΑ και στενός συνεργάτης του κ. Κ. Καραμανλή. Ήταν ο άνθρωπος που έκανε τις διαπραγματεύσεις παραμονές των ευρωεκλογών με τον κ. Στ. Μανίκα του ΠΑΣΟΚ για το περίφημο «ντιμπέιτ» Σημίτη – Καραμανλή, το οποίο ποτέ δεν έγινε. Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι υποψήφιος στην Αρκαδία.

Το νέο ισχυρό πρόσωπο στη Ρηγίλλης στα εξωτερικά θέματα είναι ο καθηγητής κ. Γ. Βαλινάκης. Ο κ. Κ. Καραμανλής τον προορίζει για υφυπουργό Εξωτερικών υπό τον κ. Π. Μολυβιάτη και θα τον τοποθετήσει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ο καθηγητής συνοδεύει σχεδόν πάντα τον πρόεδρο στα ταξίδια του στο εξωτερικό.

Ο δικηγόρος Λευτέρης Ζαγορίτης είναι παλιός φίλος του προέδρου. Δεν έχει θέση στο οργανόγραμμα της Ρηγίλλης, αλλά έχει σημαντική επιρροή αφού βρίσκεται στο περιβάλλον του κ. Κ. Καραμανλή. Παλιός συνδικαλιστής στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και εκτός απροόπτου θα είναι υποψήφιος στην Α΄ ή την Β΄ περιφέρεια Αθηνών.

Ο Θόδωρος Μπεχράκης ήταν στενός συνεργάτης του κ. Κ. Μητσοτάκη. Ακολούθησε για ένα μεγάλο διάστημα τον κ. Αντώνη Σαμαρά, με το κόμμα του οποίου πολιτεύτηκε στην Α΄ Αθηνών και επέστρεψε στη Ν.Δ. στη θέση του συμβούλου του κ. Κ. Καραμανλή. Πιθανότατα θα πολιτευθεί στη Λακωνία από όπου κατάγεται. Υποψήφιος στην Αργολίδα θα είναι και ο υπεύθυνος Συνδικαλιστικού κ. Γ. Μανώλης, ο οποίος επίσης διατηρεί από παλιά στενές σχέσεις με τον κ. Κ. Καραμανλή.

Κατά κοινή ομολογία, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του κόμματος κ. Γ. Τουσιάκης είναι αυτή την ώρα το πρόσωπο στη Ρηγίλλης που βλέπει καθημερινά τη μετοχή του να ανεβαίνει. Παιδικός φίλος του προέδρου και ο άνθρωπος που του οργάνωσε το γραφείο στη Θεσσαλονίκη από την πρώτη ημέρα που μπήκε στην πολιτική. Ο κ. Κ. Καραμανλής τον αποκαλεί «λιοντάρι της Νεμέας». Η εκτίμηση κορυφαίων στελεχών είναι ότι θα τον τοποθετήσει σε οριακή εκλογική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας ώστε να μην εγκαταλείψει και εκείνος για τη μάχη του σταυρού τον πρόεδρο στην πιο κρίσιμη στιγμή του.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “