Στο μαντρί για Κλίντον

Φρένο στους βουλευτές και τα στελέχη της Ν.Δ,. που με δηλώσεις τους εξέφραζαν τις πιο ακραίες αντιαμερικανικές απόψεις, βάζει ο κ. Κ. Καραμανλής. Και αυτό γιατί τα τελευταία 24ωρα στη Ρηγίλλης υπάρχει έντονη ανησυχία μήπως το κόμμα τους θεωρηθεί συνυπεύθυνο για τα όποια επεισόδια προκληθούν στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο.

Έτσι από χθες οι βουλευτές της λεγόμενης σκληρής πτέρυγας μιλούν με τα… καλύτερα λόγια για την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου επικαλούμενοι την παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία.

Στην κόψη

Την περασμένη εβδομάδα η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. έδινε την εντύπωση ότι κινείται στην κόψη του ξυραφιού. Από τη μία πλευρά επιχειρούσε να εμφανισθεί ως η πολιτική δύναμη της σταθερότητας που δεν ταυτίζεται με τις ακραίες απόψεις, τα λαϊκά δικαστήρια και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, από την άλλη έδειχνε ότι δεν επιθυμεί να έρθει σε σύγκρουση με τα αντιαμερικανικά συναισθήματα μεγάλου μέρους των οπαδών της, τα οποία αποτυπώνονται και εκφράζονται με τον πλέον σαφή τρόπο καθημερινά σε ορισμένες εφημερίδες που πρόσκεινται στη Ν.Δ.

Χωρίς γραμμή

Το αποτέλεσμα ήταν επί ημέρες η Ν.Δ. να κινείται χωρίς γραμμή στο θέμα της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου και ο κάθε βουλευτής να διατυπώνει τη δική του άποψη. Ακούστηκαν τα πάντα. Από τη θέση του κ. Γ. Γιακουμάτου που έλεγε «θα ρίξω μια ντομάτα στον Κλίντον» μέχρι τη θέση της κ. Ντ. Μπακογιάννη που ήταν και είναι: «Χωρίς συζήτηση ναι στην επίσκεψη Κλίντον, αλλά με καλή προετοιμασία της ατζέντας από την ελληνική κυβέρνηση».

Έπιασε τόπο

Το νερό άρχισε να μπαίνει στο αυλάκι από την Παρασκευή.

Ο κ. Κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε τη θέση του κόμματός του. Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι το κόμμα του δεν συμφωνεί με τις κινητοποιήσεις και τις ακραίες αντιδράσεις, κάλεσε όμως την κυβέρνηση να πει με «σαφή, θαρραλέα και καθαρή φωνή» τις απόψεις της.

Παράλληλα άρχισε η επιχείρηση «φίμωσης» των ακραίων βουλευτών. Την αποστολή διεκπεραίωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. στα πλαίσια της επικοινωνιακής τακτικής του κόμματος για ενιαίο πολιτικό λόγο όλων των στελεχών, τόσο στον «ανένδοτο» όσο και στην επίσκεψη Κλίντον. Ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος συνομίλησε με τους εκτός γραμμής και τους διαμήνυσε ότι ο πρόεδρος δεν θέλει πολυφωνία στην υπόθεση Κλίντον.

Η προειδοποίηση της ηγεσίας έπιασε τόπο. Ο κ. Γ. Γιακουμάτος έλεγε χθες ότι «συμφωνεί με την επίσκεψη γιατί είναι υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων», ενώ ο κ. Π. Καμμένος τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή ήταν θετικός αφού «η παραδοσιακή ελληνική φιλοξενία υπαγορεύει να υποδεχόμαστε τον κάθε ξένο ηγέτη στη χώρα μας».

Ο Έβερτ

Στο θέμα παρενέβη χθες ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ., ο κ. Μ. Έβερτ, ο οποίος με δήλωσή του πήρε ανοιχτά θέση εναντίον των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας. «Γίνεται κατανοητή η δυσφορία των πολιτών για το ταξίδι του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Κλίντον στην Ελλάδα, αλλά είναι εσφαλμένες οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνονται. Υπάρχει κίνδυνος κατά τις εκδηλώσεις αυτές να δημιουργηθούν επεισόδια τα οποία θα εκμεταλλευθούν οι εχθροί της πατρίδας μας. Η εικόνα που θα δημιουργηθεί διεθνώς θα είναι πολύ κακή και θα αποβεί εις βάρος της χώρας μας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Τα επιχειρήματα ότι “γνωστοί άγνωστοι και προβοκάτορες δημιούργησαν τα επεισόδια” δεν θα περιορίσουν την ευθύνη των πραγματικών διοργανωτών των εκδηλώσεων που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν και να προσπορίσουν οφέλη από την αγανάκτηση των πολιτών». Πάντως ο κ. Κ. Καραμανλής μπορεί προς το παρόν να φρέναρε τις δημόσιες αντιδράσεις των ακραίων βουλευτών του, ωστόσο, όπως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη, στη βάση αλλά και στα στελέχη του κόμματος ο αντιαμερικανισμός είναι έντονος και συνέχεια κλιμακώνεται. Ο αντιαμερικανισμός της Ν.Δ. άρχισε να καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις από το 1997. Σε δημοσκόπηση που δημοσίευσαν «ΤΑ ΝΕΑ» στις 28 Ιανουαρίου του ’97, στο ερώτημα πόσο εμπιστεύεστε τον Πρόεδρο Κλίντον στην επίλυση του Κυπριακού το 41,8% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. απάντησε «καθόλου», το 30,5% «λίγο», το 19% «αρκετά» και μόνο το 6% απάντησε ότι τον εμπιστεύεται πολύ. Όπως εκτιμούν οι ειδικοί αναλυτές, μετά τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία τα ποσοστά αυτά έχουν αυξηθεί κατά πολύ και η ηγεσία της Ν.Δ. εάν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξει τις απόψεις των οπαδών της. Διαθέσεις ­ όπως επισημαίνουν στη Ρηγίλλης ­ που τις εντείνουν πολλοί βουλευτές στις κομματικές τους εκδηλώσεις προκειμένου να είναι αρεστοί στο ακροατήριό τους.