Επιμένει ο Καραμανλής στις προτάσεις του για τις εκλογές

Συμφωνία με την κυβέρνηση επιδιώκει η Ν.Δ., για κατάργηση των συγκεντρώσεων και ίση κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου. Μία ημέρα μετά την πρότασή του για συζήτηση στη Βουλή με θέμα τους όρους διεξαγωγής των εκλογών, την οποία απέρριψε η κυβέρνηση, έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου για να διατηρήσει το θέμα στην επικαιρότητα. Αναφέρθηκε όμως και στην απόφαση του δημάρχου να μην ενταχθεί στη Ν.Δ., επαναλαμβάνοντας τη λακωνική δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος. «Είναι χρήσιμος για την παράταξη ο κ. Αβραμόπουλος από την θέση την οποία ο ίδιος επέλεξε» είπε και έκλεισε τη συζήτηση.

Πάντως, ο κ. Κ. Καραμανλής εμφανίζεται αποφασισμένος να αναδείξει σε κεντρικό θέμα του προεκλογικού διαλόγου τις δαπάνες των κομμάτων. Ζητεί από την κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι το κράτος θα αγοράζει πριν από τις εκλογές τον τηλεοπτικό χρόνο και θα τον διανέμει στα κόμματα. Όπως είπε, «όλες οι άλλες δαπάνες είναι παρανυχίδες. Δηλαδή η οργάνωση των εκδηλώσεων και οι μετακινήσεις στελεχών. Τα πολλά χρήματα διατίθενται στην τηλεόραση, μετά στο ραδιόφωνο και λιγότερα στις καταχωρήσεις των εφημερίδων». Παράλληλα, ο κ. Κ. Καραμανλής έστειλε χθες επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ρομάνο Πρόντι, στην οποία επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση ενεργώντας κατά τρόπο αντιδεοντολογικό χρησιμοποιεί κοινοτικές επιδοτήσεις για την προβολή δραστηριοτήτων και έργων που χρηματοδοτούνται από το Δεύτερο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης».

Την ίδια στιγμή, σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. θεωρούν βέβαιο ότι δεν θα διεξαχθεί τηλεοπτική «μονομαχία» μεταξύ των κ.κ. Κ. Σημίτη και Κ. Καραμανλή. Ο δεύτερος επανέλαβε χθες ότι δεν θα συμφωνήσει με το μοντέλο που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή να γίνει η συζήτηση όπως στις εκλογές του ’96 και κάλεσε τον κ. Κ. Σημίτη να επανεξετάσει τη στάση του.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι το κόμμα του σε κάθε περίπτωση θα διεξαγάγει τον προεκλογικό αγώνα μόνο με τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης και «τη βοήθεια ορισμένων φίλων». Τα ποσά αυτής της βοήθειας όμως δεσμεύθηκε ότι θα τα ανακοινώσει. Επανέλαβε τη γνωστή θέση του ότι δεν έχει ο ίδιος εξαρτήσεις από οικονομικούς παράγοντες και άφησε αιχμές εναντίον του ΠΑΣΟΚ, ενώ προέβλεψε ότι το κόμμα του θα είναι ο νικητής των εκλογών. Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι έχει καθεστωτική συμπεριφορά και τόνισε: «Σκεφθείτε τι θα συνέβαινε εάν ο λαός τούς έδινε τη δυνατότητα και να συνεχίσουν και να κλείσουν στην εξουσία ένα τέταρτο του αιώνα». Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση σ΄ αυτή την αναμέτρηση να μη θέσει το κράτος ­ όπως τόνισε ­ στην υπηρεσία του κόμματος.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “