Ταύρος εν... υαλοπωλείω

Ανακατεύει την τράπουλα στην Α’ περιφέρεια Αθηνών η υποψηφιότητα του κ. Σ. Μάνου.

Εκεί που τα κορυφαία στελέχη με πρώτους την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Προκόπη Παυλόπουλο τον είχαν ξεχάσει και έδιναν τη μάχη να μεγαλώσουν την «πίτα» της εκλογικής τους βάσης, ξαφνικά διαπίστωσαν ότι λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Παράλληλα, παλιοί και νέοι υποψήφιοι κινδυνεύουν τώρα να μείνουν εκτός Βουλής εάν η Ν.Δ. χάσει τις εκλογές και εκλέξει μόνον επτά βουλευτές. Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων ετοιμάζεται να ορμήσει για μια ακόμη φορά ως… ταύρος εν υαλοπωλείω στα παλιά του λημέρια, με στόχο να εκλεγεί στην πρώτη τετράδα. Ήδη από την πρώτη στιγμή που ανακοίνωσε τη συνεργασία του με τη Ν.Δ. στους πολιτικούς φίλους το βράδυ της Τρίτης, πρόσθεσε με τον γνωστό του τρόπο: «Και μην ξεχνάτε ότι χρειάζομαι σταυρό για να εκλεγώ».

Δεν είναι εύκολο

Πάντως, η εκλογή του κ. Σ. Μάνου και μάλιστα σε καλή σειρά δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Οι επιτελείς του προέδρου των Φιλελευθέρων εκτιμούν οι συνυποψήφιοι μετά το πρώτο σοκ και τα καλωσορίσματα θα οργανωθούν και θα περάσουν στην αντεπίθεση. Με ποιο τρόπο; Τα όπλα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν είναι αρκετά. Άλλοι, θα επικαλεστούν το επιχείρημα ότι μέχρι την τελευταία στιγμή επεδίωκε συμφωνία με τον κ. Κ. Σημίτη και όταν το ΠΑΣΟΚ του γύρισε την πλάτη επεδίωξε συνεργασία με τη Ν.Δ. Άλλοι, θα χρησιμοποιήσουν τις επικρίσεις που έχει διατυπώσει τους τελευταίους μήνες για το κόμμα της Ρηγίλλης και άλλοι θα πουν ότι «ψηφίζοντας τον κ. Σ. Μάνο εκλέγετε έναν ανεξάρτητο βουλευτή, που δεν ξέρετε ποια στάση θα τηρήσει την επόμενη ημέρα».

Μπορεί τα στελέχη της πρώτης γραμμής να έχουν αναστατωθεί από τον φόβο μήπως από κάποια καραμπόλα βρεθούν σε χαμηλότερη θέση, αλλά αυτό ίσως είναι το λιγότερο.

Το μεγάλο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι βουλευτές που βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Και αυτοί δεν είναι λίγοι. Για τις τελευταίες θέσεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα, θα παλέψουν τέσσερις βουλευτές και ένας νέος υποψήφιος. Ο κ. Αλ. Παπαδόγγονας, ο κ. Ν. Ζαφειρόπουλος, ο κ. Ν. Κακλαμάνης και ο κ. Γ. Αλογοσκούφης θα παλέψουν στήθος με στήθος, ενώ ακόμη δεν έχει μετρηθεί η απήχηση που έχει στο εκλογικό σώμα της Ν.Δ. η υποψηφιότητα του κ. Αλ. Λυκουρέζου. Στις εκλογές του 1993 είχε εκλεγεί πρώτη η κ. Ντόρα Μπακογιάννη με 101.278 σταυρούς. Αυτή η πρωτιά ­ όπως λένε φίλοι και αντίπαλοί της ­ είναι δύσκολο να χτυπηθεί. Δεύτερος είχε εκλεγεί ο κ. Σ. Μάνος με 76.501. Σ’ αυτή την αναμέτρηση όμως, η εκτίμηση της Ρηγίλλης είναι ότι τη δεύτερη θέση τη » χτυπά», με μεγάλες αξιώσεις, ο κ. Π. Παυλόπουλος. Τρίτος είχε εκλεγεί ο κ. Γ. Βουλγαράκης με 50. 569 ψήφους και εκτιμάται πως όχι μόνο δεν έχει περιορίσει τη δύναμή του, αλλά το πιθανότερο είναι να την αυξήσει. Τέταρτη είχε εκλεγεί η κ. Μαριέττα Γιαννάκου-Κουτσίκου με 39.640 ψήφους, η οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα αναβαθμισμένη αφού ηγήθηκε με επιτυχία στο ευρωψηφοδέλτιο. Την πέμπτη θέση είχε καταλάβει η κ. Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη με 33.827 ψήφους. Η πρώην υπουργός θα εκλεγεί και πάλι ­ όπως όλα δείχνουν σε καλή σειρά.

Ενόχληση Μπενάκη

Πάντως, χθες δεν έκρυβε την ενόχλησή της διότι δεν ενημερώθηκε από τον κ. Κ. Καραμανλή για τη συμφωνία του με τον κ. Σ. Μάνο και την προγραμματική τους σύγκλιση σε θέματα Δικαιοσύνης, αφού είναι η αρμόδια τομεάρχης. Έκτος είχε εκλεγεί ο κ. Αλ. Παπαδόγγονας με 32.921 ψήφους και έβδομος ο κ. Επ. Ζαφειρόπουλος με 26.187 ψήφους. Τώρα μπαίνουν στη μάχη δύο ακόμη σημαντικά στελέχη που διεκδικούν έδρα με μεγάλες αξιώσεις. Πρόκειται για τον βουλευτή Επικρατείας και στενό συνεργάτη τού κ. Κ. Καραμανλή κ. Γ. Αλογοσκούφη και τον πρώην βουλευτή προερχόμενο απο την «Άνοιξη» κ. Ν. Κακλαμάνη. Επίσης αίνιγμα είναι τι θα κάνει ο κ. Αλ. Λυκουρέζος. Σε κάθε περίπτωση η Α’ περιφέρεια Αθηνών είναι η πιο δύσκολη για τη Ν.Δ. «Σφαγείο των κορυφαίων» την αποκαλούν στη Ρηγίλλης και μάλλον έχουν δίκιο.

Τα προβλήματα στο συρτάρι

Η Α’ Αθηνών όμως δεν είναι η μόνη περιφέρεια στην οποία η Ν.Δ. θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Τα προβλήματα βέβαια δεν έχουν βγει ακόμα στην επιφάνεια, καθώς η Ρηγίλλης ακολουθεί άλλη διαδικασία από εκείνη της Χαριλάου Τρικούπη. Δηλαδή εδώ και 15 ημέρες έχει τις λίστες στα χέρια του ο πρόεδρος του κόμματος και τις επεξεργάζεται μόνος, αποφεύγοντας έτσι τις διαρροές. Όμως οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις των υποψηφίων έχουν αρχίσει. Αρκετοί είναι οι βουλευτές που θέτουν veto σε νέες υποψηφιότητες, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζει και με τους γόνους. Όπως για παράδειγμα στην Αχαΐα που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι δύο γιοι παλαιών πολιτικών: του Ανδρέα Ζαΐμη και του Βασίλη Μπεκίρη. Κατά πάσα πιθανότητα όμως στη λίστα θα είναι ο δεύτερος. Πονοκεφάλους προκαλούν στη Ν.Δ. και οι μονοεδρικές.

Ο κ. Κ. Καραμανλής δεν ξέρει τι να κάνει με τη Σάμο και τη Λευκάδα. Στη Σάμο, ο κ.Κ. Καραμηνάς απειλεί θεούς και δαίμονες αν δεν είναι τελικώς υποψήφιος. Ενώ στη Λευκάδα, υπάρχει πληθώρα υποψηφίων με πολύ δύσκολες σχέσεις μεταξύ τους. Μέχρι σήμερα σίγουρη είναι η υποψηφιότητα μόνο του κ. Χ. Καββαδά και για τη δεύτερη θέση θα παλέψουν οι κ.κ. Χρ. Λάζαρης και Θ. Σολδάτος. Ένας ακόμη μεγάλος πονοκέφαλος για την ηγεσία της Ν.Δ. είναι η Αργολίδα, καθώς θα βρεθούν ενδεχομένως στο ίδιο ψηφοδέλτιο η βουλευτής η κ. Έλσα Παπαδημητρίου και ο πρώην νομάρχης κ. Δ Σαραβάκος. Τα δύο στελέχη δεν κρύβουν τις κακές τους σχέσεις.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “