Εφιάλτη βλέπει ο Καραμανλής

Συνωμοσία οικονομικών συμφερόντων που “διαπλέκονται με την κυβέρνηση” βλέπει να εξυφαίνεται εναντίον του ο κ. Κ. Καραμανλής. Στόχος τους, πιστεύει, είναι η διάσπαση της Ν.Δ. και, αν αυτό δεν επιτευχθεί, η δημιουργία εσωκομματικών προβλημάτων, ώστε να ακυρώνεται ο πολιτικός λόγος του κόμματος.

Μέρος αυτού του η σχεδίου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της Ρηγίλλης είναι η υπόθεση Καρατζαφέρη. Και εξηγούν ότι ο βουλευτής συνειδητά ή ασυνείδητα επαιξε και παίζει το παιχνίδι των εχθρών της παράταξης.

Για τον ΟΤΕ

Τις απόψεις αυτές ο πρόεδρος της Ν.Δ. ουσιαστικά τις έκανε γνωστές από τη Θεσσαλονίκη όπου μίλησε με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα εναντίον της κυβέρνησης και των σχέσεών της με τα οικονομικά συμφέροντα. Το σημείο της ομιλίας που αιφνιδίασε το ακροατήριο και προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης ήταν το εξής: “Τα σημάδια είναι ανησυχητικά. Τα όσα έγινα πρόσφατα στον ΟΤΕ δίνουν το στίγμα και την κατεύθυνση της πορείας εκείνων που παίρνουν τις αποφάσεις. Η κυβέρνηση προχωρά στην πέμπτη αλλαγή ηγεσίας του ΟΤΕ μέσα σε τρία χρόνια. Γίνεται τσάρος στον Οργανισμό ένα πρώην στέλεχος της Ιντρακόμ. Από το βιογραφικό του όμως σαν από σύμπτωση αποσιωπάται η παραπάνω προϋπηρεσία του”. Ο κ. Κ. Καραμανλής συνέχισε: “Αναλαμβάνει την θέση του προέδρου όσο και του διευθύνοντος συμβούλου ένας και μόνο άνθρωπος. Γίνεται δηλαδή παντοκράτορας ή εκτελεστής του παντοκράτορα”.

Αντιπαράθεση και για Ολυμπιακή

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε και στην Ολυμπιακή λέγοντας ότι “και εκεί τα πράγματα εξελίσσονται ακόμη χειρότερα”.

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Μεταφορών κ. Χρ. Βερελή, ο οποίος τόνισε: “Όταν ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Ν. Μανασής είχε αναλάβει τη διοίκηση της CosmOTE, η οποία είχε τότε δραστηριότητα ανύπαρκτη, η Ν.Δ. ολοφυρόταν ότι αυτό θα ήταν το τελειωτικό χτύπημα της εταιρείας. Όμως μέσα σε 20 μήνες η εταιρεία έχει καταλάβει την πρώτη θέση στην κινητή τηλεφωνία με ποσοστό που υπερβαίνει το 50%. Αυτή ήταν η πορεία της επιχείρησης και αυτός είναι ο βασικός λόγος της επιλογής του κ. Κ. Μανασή”. Ο κ. Χρ. Βερελής συνέχισε με αιχμές εναντίον του κ. Κ. Καραμανλή για τα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει λέγοντας: “Ο λόγος για τον οποίο ο κ. Κ. Καραμανλής επιλέγει να κάνει αυτή τη δήλωση είναι προφανής. Θέλει να μετατοπισθεί το ενδιαφέρον από τον χώρο της Παλαιάς Διαθήκης στο χώρο των νέων τεχνολογιών”.

«Νόθευση»

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επετέθη με δριμύτητα στην κυβέρνηση λέγοντας ουσιαστικά ότι θα συνεχισθούν οι καταγγελίες του κόμματος για τη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος. Μίλησε για “νοσηρές καθεστωτικές νοοτροπίες” και τόνισε:”Κατασπατάλησε η κυβέρνηση τεράστια ποσά από το χρήμα των φορολογουμένων. Εγκαινιάστηκε ήδη συστηματική και υπεύθυνη προσπάθεια, προκειμένου να αποκαλύψουμε σε όλη την έκτασή τους τα μέσα και τις μεθοδεύσεις που ακολούθησε η κυβέρνηση στην προεκλογική περίοδο. Είμαστε αποφασισμένοι να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να δώσει πλήρη λογαριασμό για τη σπατάλη που διέπραξε και τις μεθοδεύσεις που ακολούθησε. Ακόμη θα επιβάλουμε πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών που αιωρούνται με κυβερνητική ευθύνη. Τίποτα από όσα έπραξαν δεν διαγράφεται. Τίποτα δεν συγχωρείται. Ώς εδώ και μη παρέκει”.

Διαζύγιο με Βαρβιτσιώτη

Την ίδια ώρα η σχέση του κ. Κ. Καραμανλή με τον κ. Γ. Βαρβιτσιώτη οδηγείται σε οριστικό διαζύγιο. Ο άνθρωπος που σχεδίασε στο σπίτι του σε ολονύχτια σύσκεψη την υποψηφιότητα του σημερινού προέδρου στο συνέδριο του ’97 τώρα βρίσκεται στο στόχαστρο της ηγεσίας για την υπόθεση Καρατζαφέρη. Στη Ρηγίλλης ο πρόεδρος και οι επιτελείς του εμφανίζονται απολύτως πεπεισμένοι ότι ο κ. Γ. Βαρβιτσιώτης γνώριζε εκ των προτέρων τι έλεγε στη συνέντευξη του προς τον «Ελεύθερο Τύπο» ο κ. Γ. Καρατζαφέρης. Και όχι μόνο ­ όπως λένε ­ δεν προσπάθησε να τον αποτρέψει, αλλά δεν φρόντισε να ενημερώσει και τον κ. Κ. Καραμανλή για τα σχέδια του βουλευτή. Οι ίδιοι επιτελείς προσθέτουν ότι “η περίεργη στάση του κ. Γ. Βαρβιτσιώτη στην υπόθεση αυτή επιβεβαιώνεται με την άρνησή του να συμμετάσχει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο όταν του το ζήτησε ο κ. Κ. Καραμανλής”.

Ο Κ. Μητσοτάκης

Ωστόσο, στη Ρηγίλλης διαχωρίζουν τον κ. Γ. Βαρβιτσιώτη από τα οικονομικά συμφέροντα, τα οποία, όπως υποστηρίζουν, επιδιώκουν τη διάσπαση της Ν.Δ., ενώ για τον κ. Κ. Μητσοτάκη και τον κ. Ντ. Μπακογιάννη, μολονότι ο κ. Κ. Καραμανλής είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος με τη στάση που τήρησαν στην υπόθεση Καρατζαφέρη, αποφεύγει προς το παρόν να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι “αναμένει τις επόμενες κινήσεις τους πριν εκφραστεί για τον ρόλο που θα διαδραματίσουν το προσεχές δύσκολο διάστημα για τη Ν.Δ. “.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “