Κώστας, όπως Μιλτιάδης

Πριν από πέντε χρόνια, όταν ο Μιλτιάδης Έβερτ καλούσε τους στενούς του συνεργάτες να σχεδιάσουν την πολιτική του κόμματος, γύρω από το τραπέζι κάθονταν ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Δημήτρης Σιούφας, ο Κώστας Καραμανλής, ο στενός του συνεργάτης τότε στον πολιτικό σχεδιασμό Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο Γιώργος Αλογοσκούφης, όταν μιλούσαν για την οικονομία, και βεβαίως ο Γιάννης Λούλης.

Ε, και σήμερα την ηγετική ομάδα της Ν.Δ. την αποτελούν τα ίδια πρόσωπα. Μόνο ο πρόεδρος έχει αλλάξει. Τώρα στην καρέκλα του αρχηγού είναι ο Κώστας Καραμανλής και ο Μιλτιάδης Έβερτ τον συμβουλεύει καθήμενος στον καναπέ του γραφείου. Και επειδή ο πρώην πρόεδρος ξυπνάει νωρίς, δεν είναι λίγα τα πρωινά που ο Κώστας Καραμανλής τον βρίσκει στο γραφείο του να πίνει τον καφέ του και να τον περιμένει. “Κώστα, έκανα κατάληψη στο γραφείο σου” του λέει γελώντας ο Μιλτιάδης Έβερτ και ο Κώστας Καραμανλής τού απαντά: ” Πρόεδρε, κάνε ό,τι θέλεις, εγώ χαίρομαι που είσαι εδώ”.

Ύστερα αρχίζει η συζήτηση: “Λοιπόν Κώστα, η γνώμη μου για το θέμα που προέκυψε είναι…”.

Συνήθως συμφωνούν, διότι όπως λένε οι φίλοι του Κώστα Καραμανλή δεν έχουν πια τίποτε να μοιράσουν και οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται. Μάλιστα ο Προκόπης Παυλόπουλος, που έχει μεγάλη οικειότητα με τον Μιλτιάδη Έβερτ, πριν από μια εβδομάδα που έτρωγαν την καθιερωμένη μακαρονάδα με φίλους τους σε γνωστό εστιατόριο τού είπε: “Πρόεδρε, ούτως ή άλλως τον Καραμανλή δεν προόριζες για διάδοχό σου; Ε, αυτό έγινε λίγο νωρίτερα, δεν έχει σημασία. Τον στόχο σου πάντως τον πέτυχες”.

Όσοι γνωρίζουν καλά τον Μιλτιάδη Έβερτ ξέρουν ότι είναι ένας άνθρωπος που δεν κρατά κακίες. Θυμώνει και πικραίνεται, αλλά ξεχνά σύντομα. Έτσι λοιπόν τα σύννεφα που υπήρχαν στις σχέσεις του με τον Κώστα Καραμανλή μετά το συνέδριο του ’97, φαίνεται τώρα να έχουν εξαφανιστεί.

Εκτός από τον χαρακτήρα του Μιλτιάδη Έβερτ, στο καλό κλίμα βοήθησε ακόμη το αίσθημα του κομματικού πατριωτισμού που τον διακρίνει.

“Θέλω την παράταξη δυνατή και το κόμμα ενωμένο” λέει όπου σταθεί και όπου βρεθεί και το εννοεί. Αυτός είναι και ο λόγος που αυτή την περίοδο στήριξε ανοιχτά τον Άρη Σπηλιωτόπουλο με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Και δεν έμεινε μόνο σ’ αυτό. Τον κάλεσε στο γραφείο και του έδωσε συμβουλές για τον τρόπο που πρέπει να κινηθεί σ΄ αυτή την κρίσιμη φάση που δέχεται επιθέσεις από πολλές κατευθύνσεις

Ο Δημήτρης Σιούφας ήταν για περισσότερα από 10 χρόνια ο πιο έμπιστος άνθρωπος του κ. Μ. Έβερτ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Τώρα είναι το μάτι και το αυτί του Κώστα Καραμανλή. Ο πρόεδρος τον αντάμειψε τοποθετώντας τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομαδας. Εκείνος υπερασπίζεται με πάθος τον πρόεδρο του κόμματος και τον εκπρόσωπο, αφού είναι επιλογή του προέδρου και οι βουλευτές τον αποκαλούν “συνταγματάρχη” επειδή φροντίζει ­ όχι με μεγάλη επιτυχία μέχρι στιγμής ­ να επιβάλει πειθαρχία στον τρόπο λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Όπως είναι γνωστό δεν είναι από τα πιο εύκολα πράγματα να βρίσκεις τους βουλευτές όταν τους ψάχνεις για να προκαλέσεις ονομαστικές ψηφοφορίες. Και όταν μάλιστα πρόκειται για βουλευτές αντιπολίτευσης που δεν έχουν να ελπίζουν στην υπουργοποίησή τους, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα.

Ο έτερος της παρέας, ο Προκόπης Παυλόπουλος, έχει πια πολιτογραφηθεί ως ο άνθρωπος των προέδρων, αφού όλοι θα ήθελαν να είναι το δεξί τους χέρι. Αεικίνητος καθώς είναι ο καθηγητής, μπορεί μέσα σε λίγες ώρες να συντάξει πρόταση νόμου, να πεταχτεί στη Βουλή να αγορεύσει, να μιλήσει σε μια συγκέντρωση το βράδυ και τη νύχτα να βγει σε μια τηλεοπτική εκπομπή. Ίσως δεν θυμούνται πολλοί ότι πρώτος πρόεδρος με τον οποίο συνεργάστηκε στενά ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση Μιχάλης Στασινόπουλος. Ύστερα ήταν ο αγαπημένος υπουργός του καθηγητή Ξενοφώντα Ζολώτα στην οικουμενική κυβέρνηση, μετά διευθυντής του νομικού γραφείου του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στη συνέχεια εκπρόσωπος της Ν.Δ. επί προεδρίας Έβερτ και τώρα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή.

Όσο για τον Γιάννη Λούλη, εξακολουθεί να βρίσκεται εντός εκτός και επί τα αυτά του περιβάλλοντος του κ. Κ. Καραμανλή. Μπορεί επισήμως να έχει διακόψει τη συνεργασία του με το κόμμα, όμως κάνει την ίδια δουλειά που έκανε και πριν. Μελετά και αναλύει τις δημοσκοπήσεις και συμβουλεύει τον πρόεδρο για τις επόμενες κινήσεις του. Τον ίδιο ακριβώς ρόλο δηλαδή που είχε και επί ηγεσίας Έβερτ.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “