Δεν θέλει κηδεμόνες

Περνά στην αντεπίθεση αυτή την εβδομάδα ο Κώστας Καραμανλής. Καλεί σε συνεδρίαση τα κορυφαία όργανα του κόμματος για να καταστήσει σαφές σε βουλευτές και στελέχη ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις αρχικές του θέσεις ούτε να αλλάξει τακτική, όσες πιέσεις και αν δεχθεί. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι σε αυτήν τη φάση δεν θα αντικαταστήσει τον Άρη Σπηλιωτόπουλο όσο και αν επιμένουν γι’ αυτό στελέχη της Ν.Δ. και εφημερίδες της παράταξης.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του κόμματος πληθαίνει τις εμφανίσεις του, με περιοδείες σε όλη τη χώρα, διακηρύσσοντας ότι θα συνεχίσει ανυποχώρητος και δεν θα υποκύψει στον πόλεμο λάσπης. Μάλιστα το Σάββατο από τη Βέροια προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, αποκαλύπτοντας τι εννοεί ο ίδιος και ο πρόεδρος όταν μιλούν για «συνωμοσία» εις βάρος της Ν.Δ. με τη συμμετοχή εξωθεσμικών παραγόντων. «Είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για εκτόξευση λάσπης από μια πηγή και δυο πομπούς» είπε χαρακτηριστικά. Και τόνισε: « Πρόκειται για ερτζιανή λάσπη». Παράλληλα στο εσωκομματικό μέτωπο ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. χαμήλωσε τους τόνους, λέγοντας ότι «πρέπει να σταματήσουν τα φαινόμενα εσωστρέφειας που πλήττουν την εικόνα της παράταξης και πληγώνουν τους οπαδούς της».

Πρώτη θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή την Τετάρτη. Μία συνεδρίαση στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι «βαρώνοι» και ο κ. Μ. Έβερτ. Δεν θα είναι παρών όμως ο κ. Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πηγαίνει στη Ρηγίλλης μόνον όταν συζητούνται εθνικά θέματα. Το κλίμα που θα επικρατήσει σ’ αυτήν τη συνεδρίαση θα σηματοδοτήσει το τι θα συμβεί στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει το Σάββατο. Σ’ αυτήν τη συνεδρίαση δεν θα είναι παρούσα η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία θα απουσιάζει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη Ρηγίλλης, πάντως, επιμένουν ότι η αναταραχή που συντηρείται στο κόμμα δεν είναι τίποτα άλλο από τη σύγκρουση της παλαιάς φρουράς με τη νέα και εξηγούν ότι οι «βαρώνοι» θέλουν να ελέγχουν απόλυτα όλες τις κινήσεις του προέδρου και να του επιβάλουν μετά την ήττα ασφυκτική κηδεμονία. Κάτι τέτοιο πάντως ­ προσθέτουν ­ δεν πρόκειται να το επιτρέψει ο κ. Κ. Καραμανλής. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν αντικαθιστά αυτή την ώρα τον κ. Ά. Σπηλιωτόπουλο. « Πρέπει να θεωρείται βέβαιο όμως, όπως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη, ότι αυτή η αντικατάσταση θα γίνει κάποια στιγμή, ενδεχομένως και πριν από τον Ιούλιο, με μία προϋπόθεση: να έχουν πέσει οι τόνοι και στο συνέδριο τα κορυφαία στελέχη και οι βουλευτές να μη θέσουν θέμα εκπροσώπου. Ο ίδιος ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος πάντως, όπως λέει στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, είναι έτοιμος και τώρα να παραδώσει τη θέση του εκπροσώπου. Και τονίζει ότι ως απλός βουλευτής θα μπορούσε να μιλήσει ανοιχτά γι’ αυτούς οι οποίοι τον κατηγορούν και να αποκαλύψει τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις που δέχεται.

Όσο για την κ. Ντόρα Μπακογιάννη αρνείται να πάρει θέση στο θέμα αυτό και κάθε φορά που ερωτάται, λέει ότι δεν θελει να αναφερθεί στον κ. Ά. Σπηλιωτόπουλο. Αντίθετα, ο κ. Μ. Έβερτ, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», στήριξε τον κ. Κ. Καραμανλή και τις επιλογές του λέγοντας: «Ένας αρχηγός όταν βάλλονται οι συνεργάτες του δεν επιτρέπεται να τους αλλάζει. Έτσι θα ενεργούσα και εγώ και έτσι ενεργούσε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “