Επιχείρηση «προσηλυτισμού» κεντροαριστερών

Πέντε χιλιάδες στελέχη σε όλη τη χώρα θέλουν ναστρατολογήσουν στη Ν.Δ., με στόχο να προχωρήσουν σε αναδιάταξη του στελεχικού δυναμικού τους στο Λεκανοπέδιο και την περιφέρεια, αλλά και της γαλάζιας κομματικής βάσης, η οποία εμφανίζει στις δημοσκοπήσεις πρωτοφανήαποσυσπείρωση μόλις έξι μήνες μετά τις εκλογές. 
Με αυτό το εγχείρημα, στη Ρηγίλλης ευελπιστούν ότι θα ακυρώσουν την προσπάθεια αναδιάταξης του ΠΑΣΟΚ με την ενεργοποίηση στελεχών του από τις τοπικές κοινωνίες, θα σταματήσουν τη λεηλασία που υφίστανται από τον ΣΥΝ και θα κατοχυρώσουν για λογαριασμό της Ν.Δ. τον λεγόμενο μεσαίο χώρο, που πλέον γυρίζει την πλάτη του στο κυβερνών κόμμα.

Το προφίλ των στελεχών που αναζητούν οι «κεφαλοκυνηγοί» της Ρηγίλλης είναι ίδιο με αυτό που ψάχνουν και οι άνθρωποι του Γιώργου Παπανδρέου: νέοι, ηλικίας 25- 45 ετών, επιστήμονες και επαγγελματίες ή σύγχρονοι αγρότες με κεντροαριστερές αναφορές και κύρος στην τοπική κοινωνία όπου ζουν. «Η μεσαία τάξη είναι η σπονδυλική μας στήλη και αυτή πρέπει να κερδίσουμε με πρόσωπα από όλους τους πολιτικούς χώρους», δηλώνει στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. που έχει επεξεργαστεί το σχέδιο της στρατολόγησης κεντροαριστερών στελεχών. Το εγχείρημα θεωρείται πρωταρχικής

Μετά το Πάσχα θα συγκροτηθεί ομάδα για την προσέγγιση και την αξιολόγηση νέων στελεχών

σημασίας και από τους αναλυτές του κόμματος, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Ν.Δ. πρέπει να εκπέμψει προς την κοινωνία το στίγμα ότι «δεν είναι ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Είναι σοβαρή και αξιόπιστη λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας. Είναι κυβερνώσα παράταξη». Δίχτυα στην Αριστερά. Η μάχη για κατάκτηση στελεχών δεν δίνεται μόνο στην περιφέρεια. Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. ρίχνουν προτάσεις στο τραπέζι για προσέγγιση προσώπων από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση απο τις ηγεσίες τους και βλέπουν με επιφύλαξη τις επιλογές των κομμάτων τους. Την τελευταία περίοδο μάλιστα, δίνουν και παίρνουν οι φήμες στα πολιτικά γραφεία για παρασκηνιακές επαφές γαλάζιων αξιωματούχων με αρκετά προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Κορυφαίο κομματικό στέλεχος που είναι σε θέση να γνωρίζει, λέει ότι προς το παρόν τα πρόσωπα αυτά δεν ξεπερνούν τα τέσσερα και ότι σε κάθε περίπτωση η Ν.Δ. θα κινηθεί με προσεκτικά βήματα.

Κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι το σχέδιο της στρατολόγησης στελεχών έχει εξεταστεί διεξοδικά και στο Μαξίμου και για την εφαρμογή του έχει ανάψει το πράσινο φως από την πλευρά του Κ. Καραμανλή. Το χρονοδιάγραμμα της Ρηγίλλης προβλέπει ότι αμέσως μετά το Πάσχα θα συγκροτηθεί ειδική επιτελική ομάδα για την αξιολόγηση και προσέγγιση νέων στελεχών, ενώ η ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί θα εξαρτηθεί και από την τακτική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ. «Είναι προφανές ότι εάν η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέξει να δώσει τη μάχη του πεζοδρομίου και να κινηθεί ως ακτιβιστική ομάδα, μπορεί να έχει κάποια κέρδη στα αριστερά του, αλλά θα αφήσει ζωτικό χώρο για τη Ν.Δ. στα μεσαία στρώματα. Σε αυτή την περίπτωση το έργο μας μάλλον θα γίνει ευκολότερο…», είναι η εκτίμηση των επιτελών της Ρηγίλλης.

Να χαλάσουμε το «σύμφωνο συμβίωσης» ΣΥΝ – ΠΑΣΟΚ

Μέσω της προσέγγισης στελεχών που προέρχονται κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ, είναι προφανές ότι η Ρηγίλλης θα επιχειρήσει να ματαιώσει και τη δημιουργία κεντροαριστερού μετώπου. «Οι εξελίξεις δείχνουν ότι στο άμεσο μέλλον ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ θα συνάψουν…σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης», λέει ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. Νικ. Καραχάλιος. «Η βασική στόχευση», προσθέτει, «είναι να διευρύνουμε τη βάση, να κινηθούμε μαζί με στελέχη που πιθανότατα ψήφισαν και ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές. Πρόκειται για μια εκστρατεία ανάδειξης 5.000 νέων στελεχών- 100 στελεχών σε κάθε νομό- τα οποία θα προέρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους. Έτσι το νέο άνοιγμα της Ν.Δ. θα γίνει από τη βάση της κοινωνίας και όχι από μια ελίτ πολιτικών στελεχών που έχουν καταδικαστεί στησυνείδηση των πολιτών».


Οι τριαντάρηδες απειλούν το σύστημα της μεταπολίτευσης

O χρόνος θα δείξει αν η σημερινή δυναμική ανατροπής του πολιτικού συστήματος που αποτυπώνεται στο σύνολο των δημοσκοπήσεων θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα. Το μόνο σίγουρο, λένε οι αναλυτές, είναι ότι «κανένας δεν ξέρει μέχρι πού μπορεί να φτάσει» μια μερίδα νέων ψηφοφόρων που δεν έχει ακόμη κομματική ταύτιση.

Το πολιτικό σύστημα σε σύγκριση με δέκα χρόνια πριν θεωρείται από την πλειονότητα των πολιτών «περισσότερο εξαρτημένο από μεγάλα συμφέροντα» (75,1%), «περισσότερο διεφθαρμένο» (74,1%), «λιγότερο αξιοκρατικό» (58,4%), «λιγότερο αποτελεσματικό» (55,5%), «λιγότερο φιλικό προς τον πολίτη» (51,2%). Η δυσπιστία στους θεσμούς της δημοκρατίας λαμβάνει χαρακτηριστικά γενικευμένης κρίσης, λένε οι ειδικοί.

«Το νέο δημοσκοπικό τοπίο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Δεν υπάρχουν ποιοτικά στοιχεία που να πείθουν για μια ουσιαστική αριστερή στρoφή στην κοινωνία. Υπάρχει κύμα απογοήτευσης για πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής και για τις βαθιές πολιτικές ανεπάρκειες που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ, που προς το παρόν διοχετεύεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι τελικές εκλογικές επιλογές αυτών των πολιτών εξαρτώνται από τη φυσιογνωμία και τις κινήσεις που θα επιλέξουν τελικά οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ», λέει ο Τάκης Θεοδωρικάκος, πρόεδρος της GΡΟ.

«Το σύστημα αλλάζει δομικά. Δεν είναι μόνο η κρίση του δικομματισμού, αλλά η κρίση του μεταπολιτευτικού συστήματος διακυβέρνησης», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, πρόεδρος της VΡRC. Η κρίση, μάλιστα, των δύο μεγάλων κομμάτων είναι διπλή: «Είναι κρίση αναποτελεσματικότητας σε σχέση με τους πολίτες, αλλά και σε σχέση με τις πολιτικές του κεφαλαίου. Το σύστημα έχει μπλοκάρει λόγω χαμηλής αποτελεσματικότητας κι αυτό δημιουργεί μεγάλη δυσαρέσκεια και για τη Ν.Δ. και για το ΠΑΣΟΚ». «Κανένας δεν ξέρει αν η σημερινή κρίση έχει χαρακτηριστικά

Νέοι χωρίς κομματική ταυτότητα είναι οι ψηφοφόροι που γυρνούν την πλάτη στα δύο μεγάλα κόμματα

μονιμότητας. Το σίγουρο είναι ότι όσοι ψηφοφόροι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν συνεκτικά χαρακτηριστικά», σημειώνει άλλος αναλυτής, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό το σώμα «εντοπίζεται κεντροαριστερά και τοποθετεί το ΠΑΣΟΚ δεξιότερα. Όλα δείχνουν ότι αυτοί οι ψηφοφόροι δεν πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή είναι της μόδας, ούτε βρίσκονται στον αέρα. Βέβαια, δύσκολα μπορώ να φανταστώ ότι τα ποσοστά θα κρατηθούν σε αυτά τα επίπεδα, αλλά εφόσον πάμε πρώτα σε ευρωεκλογές, η συγκυρία επιτρέπει μια τέτοια υπόθεση».

Πολλά θα κριθούν, πάντως, σημειώνει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, από το νεώτερο ηλικιακά εκλογικό σώμα, το οποίο δεν έχει κομματική ταύτιση και θα ψήφιζε «πιο χαλαρά μια νέα προοδευτική και δημοκρατική πρόταση, δεδομένης της κρίσης των δύο μεγάλων κομμάτων». Πρόκειται για μια νέα γενιά, με υψηλή μόρφωση, «τους 35-40 ετών που εργάζονται 15 ώρες την ημέρα με χαμηλό μισθό, μια μεγάλη κοινωνική ομάδα νέων εργαζομένων στα αστικά κέντρα που διαμορφώνει έναν νέο χώρο», υποστηρίζει.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “