Βέτο αν δεν βρεθεί λύση με τα Σκόπια

Επιμένει η Ντόρα Μπακογιάννη ότι η Ελλάδα θα θέσει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ εάν η γειτονική χώρασυνεχίσει την αδιαλλαξία της.

Παράλληλα λέει «ναι» στο γερμανικό μοντέλο για τον εκλογικό νόμο, αλλά από το 2015 και αφού έχει προϋπάρξει μακρύς διάλογος για τη νέα διοικητική διάρθρωση και το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Η υπουργός Εξωτερικών σπεύδει ωστόσο να διευκρινίσει ότι στην παρούσα φάση «πρέπει να προχωρήσουμε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου έτσι όπως έχει αποφασίσει η κυβέρνηση». Η υπόθεση των Σκοπίων φαίνεται να παίρνει νέα τροπή μετά τη δήλωση του κ. Μπερνς, ο οποίος ουσιαστικά είπε ότι δεν μπορούμε ναπαρεμποδίσουμε την ένταξη τον Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με τη χρήση βέτο.

Καμιά νέα τροπή και κανένας αιφνιδιασμός για την Ελλάδα. Ο κ. Μπερνς επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ ότι επιθυμούν να δουν τα Σκόπια να εντάσσονται στο ΝΑΤΟ. Και εμείς το θέλουμε. Αλλά, ως γείτονάς τους, θέλουμε η συμμαχική μεταξύ μας σχέση, που θα εγκαινιαστεί με την ένταξή τους, να στηρίζεται στα γερά θεμέλια της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της καλής γειτονίας. Έμπρακτη απόδειξη της ύπαρξης αυτών των αυτονόητων, για κάθε συμμαχική σχέση, προϋποθέσεων θα είναι η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος. Απλό και ξεκάθαρο επιχείρημα. Κανείς δεν θέλει να φτάνει στο σημείο να χρησιμοποιεί βέτο. Το αντίβαρο τού βέτο στην διεθνή πολιτική είναι η συνεννόηση και η διαπραγμάτευση με εποικοδομητικές θέσεις που οδηγούν σε αμοιβαία αποδεκτές λύσεις. Αυτός είναι ο στόχος της Ελλάδας.

Εάν με την άποψη των ΗΠΑ συνταχθούν και άλλες ισχυρές χώρες, εκ των πραγμάτων ηΕλλάδα θα βρεθεί σε δυσχερή θέση.

Ασκούμε την πολιτική μας με υπευθυνότητα, με αυτοπεποίθηση και με πίστη στην ορθότητα των επιχειρημάτων μας. Με τον τρόπο που αρμόζει στο παλαιότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Γι΄ αυτό και οι θέσεις μας γίνονται κατανοητές και σεβαστές από εταίρους και συμμάχους. Γνωρίζουν ότι θέλουμε τη λύση. Και ότι, όταν λέμε πως η κοινά αποδεκτή λύση είναι ο μόνος δρόμος για τα Σκόπια προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το εννοούμε.

Κ. υπουργέ, ο κ. Γ. Παπανδρέου πέρασε στην αντεπίθεση για τον εκλογικό νόμο και προτείνει το γερμανικό μοντέλο. Βλέπετε θετικά την πρότασή του;

Ο κ. Παπανδρέου υποστηρίζει με τη λογική πυροτεχνήματος προτάσεις τις οποίες άλλοι συνάδελφοί μου, και εγώ, έχουμε υποστηρίξει στο παρελθόν. Άποψή μου είναι ότι στην παρούσα φάση πρέπει να προχωρήσουμε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπως την έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα πρέπει να ανοίξει ένας ουσιαστικός πολιτικός διάλογος για τη μεταρρύθμιση της διοικητικής διάρθρωσης και του πολιτικού συστήματος της χώρας. Χρειάζεται πολιτική και νομοθετική κατοχύρωση της εσωτερικής δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων. Μέρος αυτής της πολιτικής μεταρρύθμισης μπορεί να είναι και ένας εκλογικός νόμος με πάγια χαρακτηριστικά, ο οποίος θα έχει διαφορετικά κριτήρια και αρχές, όπως είναι το λεγόμενο γερμανικό μοντέλο. Αυτό απαιτεί μεγάλη και πολύ καλή προετοιμασία. Απαιτεί τα κόμματα, μακριά από κομματικά κριτήρια και λογικές συγκυριακής εκμετάλλευσης, να ανοίξουν έναν διάλογο για το μέλλον. Διάλογος που θα περιλαμβάνει τρεις άξονες: τη διοικητική διάρθρωση, τον εκλογικό νόμο και το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Μια «ατζέντα 2015» για την πορεία της χώρας στη νέα εποχή.

Και μια που ο λόγος για το ΠΑΣΟΚ, θεωρείτε- μετά την ισχυρή εντολή που πήρε ο κ. Γ. Παπανδρέου- ότι απέναντί σας έχετε πλέον μια δυνατή αντιπολίτευση;

Θα το δείξει ο χρόνος. Η ισχυρή αντιπολίτευση απαιτεί πολιτική συνοχή, ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις για τα πραγματικά ζητήματα που αφορούν τους πολίτες, συγκροτημένο πολιτικό σχέδιο δράσης. Η εσωκομματική αντιπαράθεση στο ΠΑΣΟΚ έγινε σε πολιτικό κενό. Δεν υπήρξε αντιπαράθεση πολιτικών προτάσεων, αλλά σύγκρουση προσώπων και μηχανισμών. Εμείς θέλουμε μια ισχυρή αντιπολίτευση, που να μην υποκύπτει στον εύκολο δρόμο του μηδενισμού και του λαϊκισμού και να αντέχει τη συμμετοχή σε έναν ουσιαστικό πολιτικό διάλογο για το μέλλον του τόπου.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “