Κήρυξε... πόλεμο στους «Γερμανούς»

Λάβρος κατά των «Γερμανών», όπως αποκαλούνται πλέον στη Ν.Δ. οι θιασώτες του γερμανικού εκλογικού νόμου, εμφανίστηκε χθες στην Κυβερνητική Επιτροπή ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ενώ στην εμφύλια διαμάχη που έχει ξεσπάσει στο κυβερνητικό στρατόπεδο δήλωσε «παρών» και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος.

O υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, αφού υπενθύμισε ότι από παλιά έχει ταχθεί υπέρ του γερμανικού μοντέλου, διαφώνησε με τη διάταξη του νέου εκλογικού νόμου, σύμφωνα με την οποία το 1/3 των υποψηφίων στις βουλευτικές εκλογές θα είναι γυναίκες.

Πάντως, οι προτάσεις Παυλόπουλου για τις αλλαγές στον υπάρχοντα εκλογικό νόμο έγιναν ομόφωνα αποδεκτές από την Κυβερνητική Επιτροπή και θα προωθηθούν προς ψήφιση στη Βουλή πριν από το νέο έτος.

Ο υπουργός Άμυνας κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής επέκρινε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την πρότασή του, ήταν όμως σαφές σε όλους ότι τα βέλη του στρέφονταν- πρώτα- κατά του Γιώργου Σουφλιά- και μετά- της Ντόρας Μπακογιάννη, του Άρη Σπηλιωτόπουλου

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ

είπε ότι ο γερμανικός νόμος είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες ενός ομοσπονδιακού κράτους, το οποίο δεν έχει ομοιότητες με την Ελλάδα

και όλων όσοι έσπευσαν να βρουν θετικά στοιχεία στο γερμανικό μοντέλο και να εκφράσουν την εκτίμηση ότι στο μέλλον θα μπορούσε να εφαρμοστεί στη χώρα μας.

Οι μονοεδρικές 
Ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης στήριξε την πρόταση για ενίσχυση της αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος και είπε ότι ο γερμανικός νόμος είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες ενός ομοσπονδιακού κράτους, το οποίο δεν έχει ομοιότητες με την Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι στις μονοεδρικές περιφέρειες θα προκληθούν περισσότερα προβλήματα. Οι αιχμές του υπουργού Άμυνας δεν σταμάτησαν εντός του Μεγάρου Μαξίμου. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης μιλώντας στους δημοσιογράφους επέκρινε με δριμύτητα το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του, λέγοντας ότι αν επιθυμούν μεταρρυθμίσεις, ανατροπές και διοικητική αναδιάταξη της χώρας να προσέλθουν στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. «Εκεί μπορούμε να συζητήσουμε για όλα και για τον εκλογικό νόμο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σουφλιάς 
Ο Γ. Σουφλιάς πάντως επανέλαβε την άποψή του, εντός και εκτός συνεδρίασης, ότι θα επιθυμούσε έναν εκλογικό νόμο γερμανικού τύπου. Στην επικοινωνιακή επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ πέρασε και ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου ότι αντιφάσκει καθώς από τη μια ζητάει ριζικές αλλαγές και από την άλλη δεν προσέρχεται στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αυτή θα είναι στο εξής η μόνιμη αντίδραση των κυβερνητικών στελεχών στις προτάσεις του Γιώργου Παπανδρέου και στις συνεχείς καταγγελίες του για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Στην εισήγησή του, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή, ο Πρ. Παυλόπουλος επισήμανε μεταξύ των άλλων ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου απέδειξε κατά τρόπο αναμφισβήτητο ότι ο ισχύων εκλογικός νόμος δεν πραγμάτωσε το ένα εκ των βασικών στόχων του, δηλαδή τη διασφάλιση ικανής πλειοψηφίας εδρών για το πρώτο κόμμα, παρά το γεγονός ότι τούτο υπερτέρησε του επομένου σε αριθμό ψήφων κατά ποσοστό 40%».
Γυναίκες το 1/3 των υποψηφίων

ΤΡΕΙΣ ΕΙΝΑΙ όλες και όλες οι διατάξεις που φέρνει η κυβέρνηση για τη βελτίωση, όπως υποστηρίζει, του ισχύοντος εκλογικού νόμου: ● Η πρώτη είναι η αύξηση του πριμ του πρώτου κόμματος από 40 σε 50 έδρες.

● Η δεύτερη διάταξη αποτρέπει ουσιαστικά τις προεκλογικές συνεργασίες κομμάτων. Και αυτό γιατί ο νέος νόμος θα προβλέπει ότι εάν δύο κόμματα συνεργαστούν προεκλογικά δεν θα παίρνουν το πριμ των 50 εδρών. Για να δοθεί το πριμ θα πρέπει να δημιουργηθεί νέος ενιαίος πολιτικός φορέας που θα εκπροσωπεί τα συνεργαζόμενα κόμματα.

Διαφορετικά, όπως δήλωσε ο κ. Π. Παυλόπουλος, το πριμ θα δίνεται «στο πρώτο αυτοτελές κόμμα».

● Η τρίτη διάταξη προβλέπει ποσόστωση για τις γυναίκες στη ψηφοδέλτια. Στο εξής τουλάχιστον το 1/3 των υποψηφίων θα είναι γυναίκες.
ΠΑΣΟΚ: Πελατειακό και εξαρτημένο σύστημα

ΕΝΤΟΝΗ ήταν η αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης με πρώτο το ΠΑΣΟΚ, το οποίο διά του εκπροσώπου του κ. Γιάννη Ραγκούση κατηγόρησε τον κ. Κ. Καραμανλή ότι «λειτουργεί ως αυθεντικός εκπρόσωπος ενός παρωχημένου πελατειακού και εξαρτημένου πολιτικού συστήματος». Ο κ. Γ. Ραγκούσης πρόσθεσε ότι η «μόνη ελπίδα αυτό το πολιτικό σύστημα να μεταρρυθμιστεί είναι η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ να υιοθετηθεί το γερμανικό μοντέλο στο νέο εκλογικό σύστημα, προσαρμοσμένο στις ελληνικές ιδιαιτερότητες». Το ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζομένους να αποδυναμώσουν τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς, όπως είπε, πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνονται για ποιον λόγο γίνονται τα «μαγειρέματα», ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλέκος Αλαβάνος χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό «ταχυδακτυλουργό» και μίλησε για προσβολή στον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “