Σε πολιτικό και επικοινωνιακό «Βατερλώ» για την κυβέρνηση κατέληξε η πολύκροτη υπόθεση της εισόδου στη Βουλή από το… παράθυρο του θείου του Πρωθυπουργού, κ. Αχ. Καραμανλή. Μετά την πολύμηνη θύελλα αντιδράσεων που εξέθεσαν τον ίδιο τον βουλευτή και έφεραν σε δύσκολη θέση τον Πρωθυπουργό – ο οποίος κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση για «πολιτικό πραξικόπημα» -, χθες ο κ. Αχ. Καραμανλής υπέβαλε την παραίτησή του.
Μία παραίτηση που ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς μεσολάβησαν πολυήμερες διαπραγματεύσεις μέχρι ο θείος να πάρει την τελική απόφαση να διευκολύνει την κυβέρνηση, εκφράζοντας όμως ταυτόχρονα τη μεγάλη δυσαρέσκειά του για το «άδειασμα» που υπέστη απο τον Πρωθυπουργό και ανιψιό του.
Ο λόγος για τον οποίο υπέβαλε την παραίτησή του ο βουλευτής είναι ότι σύντομα πρόκειται να έρθει στη Βουλή τροπολογία, η οποία θα ακυρώνει πολιτικά την απόφαση του Εκλογοδικείου με την οποία μπήκε στη Βουλη ο κ. Αχ. Καραμανλής. H τροπολογία αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προταθεί από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλο κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νόμου που θα αλλάζει τον τρόπο εκλογής δημάρχων και νομαρχών με το περίφημο 42%. H κυβέρνηση έχει αποφασίσει να φέρει αυτήν την τροπολογία, διότι – όπως εξηγούν βουλευτές της N.Δ. – με την είσοδο στη Βουλή του θείου άνοιξε ο ασκός του Αιόλου με επιθέσεις προς την κυβέρνηση για παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης και εξωθεσμικές σχέσεις κυβερνητικών παραγόντων με δικαστές. H τροπολογία θα αναφέρει ότι «η λευκή ψήφος εξακολουθεί να αποτελεί διακριτό στοιχείο στο πλαίσιο της εκλογικής διαδικασίας και θα καταμετράται. Ωστόσο δεν προσμετράται για τον υπολογισμό του εκλογικού μέτρου, καθώς και για την κατανομή εδρών».
Το περίεργο είναι – υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη – ότι «ενώ αυτή η απόφαση είχε ληφθεί από τα μέσα του καλοκαιριού, η παραίτηση ήρθε τώρα επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία για την κακή εικόνα της κυβέρνησης». Κορυφαία στελέχη της N.Δ. τόνιζαν χθες ότι αδυνατούν να κατανοήσουν γιατί υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση σε μία παραίτηση, η οποία έπρεπε να δοθεί στα μέσα του καλοκαιριού όταν κυβέρνηση ήταν στην καλύτερη στιγμή της, επομένως το κόστος θα ήταν πολύ μικρότερο. «Ένα ακόμη ζήτημα το αφήσαμε και κακοφόρμισε», τόνιζε χαρακτηριστικά παλιός βουλευτής.
Πάντως, ο κ. Αχ. Καραμανλής με τη δήλωση της παραίτησής του δείχνει να μην έχει κατανοήσει τη μεγάλη ζημία την οποία προκάλεσε – ακόμη και αν ο ίδιος δεν είχε τέτοια πρόθεση – η υπόθεση αυτή τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον Πρωθυπουργό: «Μετά την πρόθεση που εξεδήλωσε η κυβέρνηση να ανατρέψει για το μέλλον την πρόσφατη απόφαση-νομολογία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου βάσει της οποίας επανεξελέγην βουλευτής, θεωρώ ότι πρέπει να παραιτηθώ του βουλευτικού αξιώματος». Ο πρώην υπουργός και βουλευτής, αφού αναφέρει ότι ο σεβασμός στην απόφαση του δικαστηρίου τού στοίχισε «μια οδυνηρά ψυχική δοκιμασία λόγω των λυσσαλέων επιθέσεων που δέχθηκα με ταπεινότατα κίνητρα και καθαρώς συκοφαντικό περιεχόμενο», καταλήγει εκφράζοντας την ενόχλησή του προς την κυβέρνηση: «H δοκιμασία μου αυτή αλλά και ο εις βάρος της N.Δ. θόρυβος κατά τη διάρκεια εκδικάσεως της υποθέσεως θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν το κόμμα στο οποίο ανήκω και έχω υπηρετήσει επί 40 και πλέον χρόνια είχε εγκαίρως δημοσιοποιήσει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο μεταβολής του τρόπου υπολογισμού των ψήφων για την ανάδειξη των βουλευτών, όπως έπραξε με την απόφασή του το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Στην περίπτωση αυτή δεν θα είχα ασφαλώς κανέναν λόγο να αποδεχθώ την απόφαση επανερχόμενος στη Βουλή».
H κυβέρνηση πάντως και η N.Δ. προσπέρασαν τις επικρίσεις που δέχθηκαν από τον κ. Αχ. Καραμανλή. Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Απ. Σταύρου δήλωσε: «Με τη σημερινή απόφασή του ο κ. Αχ. Καραμανλής επέστρεψε στα μούτρα όποιων τον συκοφαντούσαν τις κατηγορίες που του είχαν προσάψει». Την έντονη αγανάκτηση του ΠΑΣΟΚ για την απώλεια μίας έδρας εξαιτίας της απόφασης του Εκλογοδικείου εξέφρασε στη Βουλή ο πρώην υφυπουργός Ανδρέας Λοβέρδος.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “