Μόνο λόγια «παρηγοριάς και συμπάθειας» μοίρασε στους φτωχούς και αδύναμους ο Πρωθυπουργός και επικαλέστηκε δυσκολίες που δημιούργησε ο ίδιος με την πολιτική του, δηλώνει στα «NEA» ο συντονιστής Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Φλωρίδης
Ο συντονιστής Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ βουλευτής Γιώργος Φλωρίδης «απαντά» στις πρωθυπουργικές «εξαγγελίες»
«Παρέλαβαν μια χώρα με όνομα και προίκα στην Ευρώπη και την επανέφεραν στη βαλκανική μιζέρια» λέει στα «NEA» ο Γιώργος Φλωρίδης. Όσο για το επίδομα θέρμανσης τονίζει ότι ο κ. Καραμανλής «δεν βρίσκει 300 εκατομμύρια ευρώ για τους οικονομικά αδύναμους αλλά χαρίζει 1 δισ. ευρώ στους οικονομικά ισχυρούς».
Ο Πρωθυπουργός δεν έδωσε τελικά από τη ΔΕΘ ούτε τα «φιλοδωρήματα» τα οποία πολλοί προέβλεπαν ότι θα δώσει. Αντίθετα, είπε ξεκάθαρα ότι μας περιμένει ανηφορικός και δύσκολος δρόμος.
Οι δυσκολίες είναι μόνο για τους πολλούς και τους αδύναμους. Γι’ αυτούς η κυβέρνηση της N.Δ. έχει λόγια παρηγοριάς και συμπάθειας. Αυτές οι δυσκολίες είναι αποτέλεσμα της συνολικά αποτυχημένης αλλά ταξικά προσανατολισμένης οικονομικής πολιτικής του κ. Καραμανλή η οποία ενισχύει προκλητικά τα μεγάλα εισοδήματα.
Υποστηρίξατε πρόσφατα, μαζί με άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης καταρρέει. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός προέβλεψε ανάκαμψη από του χρόνου. Μήπως υπερβάλλετε;
Φτάνει να δει κανείς τα στοιχεία εκτέλεσης του «πρώτου αξιόπιστου προϋπολογισμού» των κ.κ. Καραμανλή και Αλογοσκούφη. Τα έσοδα παρά τους επιβληθέντες φόρους στα λαϊκά στρώματα είναι σε κατάρρευση, οι δαπάνες παρά το γεγονός ότι φέτος δεν υπάρχουν οι «ολυμπιακές δαπάνες» του 2004 καθώς και οι δαπάνες των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2004 αυξάνονται με ρυθμό 6%. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων περικόπτεται δραματικά, οδηγώντας στην καταστροφή την πλειοψηφία των μικρομεσαίων κατασκευαστών και προμηθευτών του Δημοσίου, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι στους κλάδους αυτούς προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των ανέργων. Δεν ξέρω πώς θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αλλιώς αυτά τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης χρέωσε στο κόμμα σας «διαρροή» από το υπουργείο του για τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες και έκανε λόγο μάλιστα για «κρίση ηγεσίας» στο ΠΑΣΟΚ.
Ο «σουρεαλιστικός» συσχετισμός από τον κ. Αλογοσκούφη των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προδίδει άνθρωπο σε πλήρη σύγχυση και πανικό. Με την αλαζονεία που τον διακρίνει ο υπουργός Οικονομίας μάς φανέρωσε και τις ανομολόγητες επιθυμίες της κυβέρνησης καθώς και τους υποκινητές διαφόρων σεναρίων περί δήθεν «ηγετικής κρίσης» στο ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ επιμένει σ’ όλους τους τόνους να δοθεί το επίδομα θέρμανσης. Ο Πρωθυπουργός άδειασε χθες μέχρι και τον κ. Γ. Αλογοσκούφη ξεκαθαρίζοντας ότι η οικονομία δεν αντέχει τέτοιου είδους παροχές, λόγω και της δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας. Δεν έχει βάση το επιχείρημα αυτό;
Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χορήγησε επίδομα θέρμανσης σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας τον χειμώνα 2000 – 2001, όταν η τιμή του πετρελαίου ήταν 32 δολάρια το βαρέλι. Ο προεκλογικά γαλαντόμος και «κοινωνικά ευαίσθητος» κ. Καραμανλής το απορρίπτει απερίφραστα, με την τιμή του πετρελαίου να έχει εκτοξευτεί στα 70 δολάρια το βαρέλι. Δεν βρίσκει 300 εκατ. ευρώ για να δώσει το επίδομα θέρμανσης στους οικονομικά αδύναμους, αλλά μπορεί και χαρίζει 1 δισ. ευρώ στους οικονομικά ισχυρούς μειώνοντας τη φορολογία στα εισοδήματά τους. Ο κ. Καραμανλής έχει πολλά για τους λίγους και κάποιες υποδιαιρέσεις από «ψίχουλα» για τους πολλούς.
Ένα χρόνο μετά την απογραφή, η κυβέρνηση κάνει λόγο για βελτίωση του κλίματος στην οικονομία. Ο κ. Αλογοσκούφης μάλιστα επικαλέστηκε τη βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 3,7% στο β’ τρίμηνο του 2005. Μήπως τελικά η απογραφή κάνει καλό στην οικονομία;
Φαντάζομαι ότι η κυβέρνηση και ο κ. Αλογοσκούφης είναι οι μόνοι σ’ αυτόν τον τόπο που βλέπουν κάτι τέτοιο… Μια ματιά στα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου δείχνει την απαισιοδοξία και την ανασφάλεια που έχει κυριεύσει τους Έλληνες. Αντί η N.Δ. και ο κ. Καραμανλής να εκμεταλλευτούν το τεράστιο αναπτυξιακό απόθεμα που τους παραδώσαμε, τα 8,5 τρισεκατομμύρια δραχμές ως υπόλοιπο του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και την παγκόσμια διαφήμιση της Ελλάδας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ασχολήθηκαν με τις γελοιότητες της απογραφής, οδήγησαν τη χώρα στο Βατερλώ του «βασικού μετόχου», ανέστειλαν την εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου και επέφεραν πλήρη κατάρρευση του συστήματος παραγωγής δημοσίων έργων στην Ελλάδα. Παρέλαβαν μια χώρα με «όνομα και προίκα» στην Ευρώπη και την επανέφεραν στη βαλκανική μιζέρια.
Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια υποχώρηση της δημοτικότητας του κ. Γ. Παπανδρέου και μια υπεροχή του κ. K. Καραμανλή ως προς την ικανότητα διακυβέρνησης του τόπου. Πού οφείλεται αυτό;
Διανύουμε ακόμη περίοδο ανοχής προς την κυβέρνηση και τον επιμελώς κρυπτόμενο από τα δύσκολα κ. Καραμανλή. Όμως η καταγραφή της δυσαρέσκειας του λαού σε πρωτοφανή ποσοστά για την ακολουθούμενη πολιτική της N.Δ. σύντομα θα χρεωθεί και στον βασικό εκφραστή της, δηλαδή τον Πρωθυπουργό. Αυτή η εικονική πραγματικότητα περί του δήθεν «ικανού Πρωθυπουργού» γρήγορα θα διαλυθεί. Τότε θα έρθει και η ώρα του λογαριασμού.
Συνεργασίες με την Αριστερά ή με τους αριστερούς…
ΤΟ KKE έχει μέτωπο κυρίως εναντίον του ΠΑΣΟΚ και όχι της N.Δ., υποστηρίζει ο κ. Γ. Φλωρίδης.
Πρόσφατα σε δηλώσεις σας είπατε ότι η ηγεσία του KKE συμπλέει στρατηγικά με την ηγεσία της N.Δ. και αναφέρατε χαρακτηριστικά: «Να σταματήσουμε το καλαμπούρι της προοδευτικής συμμαχίας». Μα ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέτει ζήτημα συνεργασιών με τις δυνάμεις της Αριστεράς. Εσείς διαφωνείτε;
Έχει ξεπεραστεί πλέον από την ηγεσία του KKE και η παραδοξότητα της πολιτικής των «ίσων αποστάσεων». Φαίνεται καθαρά ότι για το KKE το κύριο μέτωπο είναι απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και όχι στην κυβέρνηση της N.Δ. Αυτή είναι μια ακατανόητη πολιτική, πέραν του ότι έχει καταδικαστεί ιστορικά και στο πρόσφατο μάλιστα παρελθόν. Το ΠΑΣΟΚ είναι υποχρεωμένο ν’ αντιπαρατεθεί πολιτικά απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές, ανεξάρτητα από το ότι παραμένει ακέραιο το αίτημα για συνεργασία μ’ εκείνες τις δυνάμεις της Αριστεράς με τις οποίες υπάρχει κοινή αντίληψη για το μέλλον της χώρας και των εργαζομένων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “