Συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Αθήνας

Εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Αλλάζοντας την Αθήνα» (ChangingAthens”) διοργάνωσε χθες ο Σύλλογος Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (Harvard Club of Greece). Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο “THE HUB EVENTS”, επικεντρώθηκε στα δύο σημαντικά έργα, α) στο υπό υλοποίηση Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και β) στο σχεδιαζόμενο έργο ανασυγκρότησης της Αθήνας – ανάπλασης της Πανεπιστημίου-Rethink Athens (διαγωνισμός Ιδρύματος Ωνάση).

Για το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μίλησε ο εταίρος του αρχιτεκτονικού γραφείου RENZOPIANO και βασικός επιβλέπων του έργου, ο κ. Giorgio Bianchi. Ο κ. Bianchiμίλησε αναλυτικά για όλες τις πτυχές του έργου, για την αρχική σύλληψη και το όραμα, το σχεδιασμό του και τις αρχιτεκτονικές προκλήσεις αυτού, την ταχεία κατασκευή του έργου, την ενσωμάτωσή του στο περιβάλλον, την προβλεπόμενη λειτουργία και χρήση του, την ένταξή του στην καθημερινότητα των Αθηναίων. Τον κ. Bianchi προλόγισε η κα Έλλη Ανδριοπούλου, COO του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Κέντρο Πολιτισμού, η οποία έκανε μία γενική εισαγωγή στο έργο, στην προβλεπόμενη επίδρασή του στην κοινωνία, στη συνεργασία του Ιδρύματος με το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και στις δυνατότητες του κοινού να παρακολουθήσουν την εξέλιξή του ήδη κατά τη διάρκεια της κατασκευής.

PAN_0043 Για το έργο ανασυγκρότησης της Αθήνας – ανάπλασης της Πανεπιστημίου μίλησε ο ιδρυτής και εταίρος του αρχιτεκτονικού γραφείου OKRA, κ. Martin Knuijt. Η OKRAαναδείχθηκε νικητής του διαγωνισμού RethinkAthens που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ωνάση. Ο κ. Knuijt μίλησε αρχικά για αντίστοιχα έργα που έχει σχεδιάσει το γραφείο του στο Ρότερνταμ και στο Λονδίνο και στη συνέχεια προχώρησε σε μία αναλυτική παρουσίαση του σχεδιαζόμενου έργου ανασυγκρότησης της Αθήνας και ανάπλασης της οδού Πανεπιστημίου. Ο κ. Knuijt επικεντρώθηκε ιδιαιτέρως στην κλιματική αλλαγή που θα μπορούσε να επιφέρει το συγκεκριμένο έργο, μέσω της παρείσφρησης σημαντικών στοιχείων πρασίνου και ύδατος, καθώς επίσης και στη δημιουργία ευχάριστων και ασφαλών δημοσίων χώρων με σεβασμό στην ιστορία και το χαρακτήρα της πόλης. Τον κ. Knuijt προλόγισε η κα Έφη Τσιότσιου, Διευθύντρια του Ιδρύματος Αλεξάνδρου Ωνάση, η οποία αναφέρθηκε στη διοργάνωση του διαγωνισμού Rethink Athens από το Ίδρυμα Ωνάση και στα στάδια αυτού, στη χρηματοδότηση πλήθους τεχνικών μελετών για το συγκεκριμένο έργο, στην ευρύτερη σημασία και στους σκοπούς του έργου ανασυγκρότησης της Αθήνας καθώς και στην ομόφωνη ανακήρυξη του αρχιτεκτονικού γραφείου OKRA ως νικητή του διαγωνισμού Rethink Athens.

Εν συνεχεία μίλησε ο Καθηγητής αρχιτεκτονικής κ. Γεώργιος Πανέτσος, ο οποίος επιχείρησε μία άκρως ενδιαφέρουσα σύγκριση των δύο θεμελιωδών αυτών έργων και μία κριτική ανάλυση αυτών τονίζοντας παράλληλα σημαντικές τους λεπτομέρειες. Ο κ. Πανέτσος μίλησε για τη συμβολή των δύο έργων στην εξέλιξη και την ανάπτυξη της πόλης των Αθηνών ενώ παρουσίασε και κάποιες σκέψεις επί άλλων έργων που θα μπορούσαν να συνεχίσουν περαιτέρω την εξέλιξη αυτή.

PAN_0118 Την εκδήλωση και την άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε με μεγάλη συμμετοχή του κοινού συντόνισε ο κ. Αλέξανδρος Σαμαράς, αρχιτέκτονας και επίτιμος Πρόεδρος του Harvard Club of Greece.

Παρευρέθηκαν, ανάμεσα σε άλλους, σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού αρχιτεκτονικού χώρου, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των Ιδρυμάτων Σταύρου Νιάρχου (κα Χριστίνα Λαμπροπούλου, κα Λένια Βλαβιανού, κ. Πάνος Παπούλιας) και Αλεξάνδρου Ωνάση (κα Μαριάννα Μόσχου).

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Harvard, που συγκροτείται από τους κκ. Ξενοφώντα Παπαρρηγόπουλο (Προέδρο, Harvard Law School), Ζαχαρία Παλέξα (Αντιπρόεδρο Α’, Harvard Business School), Νίκη Κεραμέως (Γραμματέα, Harvard Law School), Γιάννη Σπυρόπουλο (Ταμία, HarvardCollege), Τζίνα Θανοπούλου (Αντιπρόεδρο Β’, Harvard School of Education), Μαριάννα Αθανασιάδου (Μέλος, Harvard School of Design), και Χάρη Κονιδάρη (Μέλος, Harvard Law School).