Οι περιπέτειες του Τηλέμαχου

Ζητείται ηγεσία για να διεκδικήσει ξανά την κληρονομιά του Οδυσσέα, την Ιθάκη και την «ψυχή της Ευρώπης»

του Παύλου Τσίμα

Ηταν μια ασυνήθιστη στιγμή για το Ευρωπαϊκό Kοινοβούλιο. Ενας ευρωπαίος ηγέτης να μιλά για Πλάτωνα και Κικέρωνα, για Ομηρο, Βιργίλιο και Τζόις και για την «ψυχή της Ευρώπης». Και το ημικύκλιο να διακόπτει την ομιλία του με θερμά χειροκροτήματα.
Η εντυπωσιακή ομιλία του Ματέο Ρέντσι, στα εγκαίνια της ιταλικής προεδρίας, ήταν η μία όψη της πρεμιέρας ενός Eυρωκοινοβουλίου που δεν θα μοιάζει με κανένα απ’ όσα γνωρίσαμε τα τελευταία 35 χρόνια. Η άλλη όψη της ήταν η συζήτηση για τον απολογισμό της ελληνικής προεδρίας. Τυπικά ελληνική, χρησιμοποίησε το Στρασβούργο όπως θα χρησιμοποιούσε ένα ελληνικό τηλεοπτικό πλατό, για να προσθέσει συμβολικούς ρούμπους στην αέναη και αενάως αναρριπιζόμενη πολιτική μας τιτανομαχία.
Οι ευρωβουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγορήθηκαν για «επαρχιωτισμό». Και είναι αλήθεια ότι η παραβίαση της πολιτικής ορθότητας, που απαιτεί να μην εξάγονται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς οι εσωτερικοί πολιτικοί ανταγωνισμοί κάθε χώρας, σε μια άλλη εποχή, ακόμη και πριν από λίγους μήνες, θα ήταν ένα έγκλημα καθoσιώσεως. Πολύ περισσότερο, θα συνιστούσε εθνικό όνειδος η παρουσία – σ’ αυτό το περιβάλλον, σαν ψάρια στο νερό – των εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής, ενός από τα λίγα ανά την Ευρώπη πολιτικά σχήματα που δεν κρύβει την εθνικοσοσιαλιστική του ταυτότητα και την περιφρόνησή του για τη δημοκρατία.
Διαβάστε τη συνέχεια στο:
http://www.tanea.gr/opinions/all-opinions/article/5138382/oi-peripeteies-toy-thlemaxoy/