Πώς η Γερμανία παρακολουθεί τους Ελληνες μέσω Internet

Κωδικός e-ποκλοπές

του Χάρη Καρανίκα

ypoklopes Ηλεκτρονικά μηνύματα και τηλεπικοινωνίες μέσω Ιντερνετ από την Ελλάδα παρακολουθεί η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND), σύμφωνα με έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση των «ΝΕΩΝ».

Οι παρακολουθήσεις, όπως φαίνεται σε ντοκουμέντο που κατατέθηκε κατά τη διάρκεια δικαστικής διαμάχης μεταξύ γερμανού δικηγόρου και της BND, πραγματοποιούνται γενικά για λόγους «διεθνούς τρομοκρατίας», ωστόσο δεν ξεκαθαρίζεται το μέγεθος και η έκταση των παρακολουθήσεων σε ξένους στόχους. Ο δικηγόρος Νίκο Χάρτινγκ μήνυσε την BND επειδή θεώρησε ότι η επικοινωνία του μέσω e-mail με ξένους πελάτες του μπορεί να αποτελεί στόχο των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ υποστήριζε ότι η υπηρεσία δεν είχε το δικαίωμα να παρακολουθεί τον ίδιο καθώς είναι γερμανός πολίτης.

Το ντοκουμέντο

Στη λίστα με τις επικοινωνίες των χωρών που παρακολουθούνται από την BND, η οποία διατέθηκε στο δικαστήριο πριν από μικρό χρονικό διάστημα, αναφέρεται και η Ελλάδα. Ο εν λόγω κατάλογος των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών είχε επισυναφθεί σε άλλα δικαστικά έγγραφα και φέρει τον τίτλο «Τηλεπικοινωνίες – σχέσεις». Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» πηγή που έχει ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα των μαζικών παρακολουθήσεων στη Γερμανία, ο συγκεκριμένος όρος των μυστικών υπηρεσιών περιγράφει «τις τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις μεταξύ της Γερμανίας και των χωρών της λίστας που παρακολουθούνται από την BND». Η πηγή επισημαίνει επίσης: «Αφού η BND δεν επιτρέπεται να παρακολουθεί τις επικοινωνίες γερμανών πολιτών – είναι η υπηρεσία πληροφοριών που ασχολείται με θέματα εξωτερικού -, όλες οι επικοινωνίες που παρακολουθούνται θα πρέπει να πραγματοποιούνται από ξένους πολίτες, όπως για παράδειγμα Ελληνες».

Διαβάστε τη συνέχεια στο:

http://www.tanea.gr/news/greece/article/5131175/pws-h-germania-parakoloythei-toys-ellhnes-mesw-internet/