Του Χρήστου Λαμπράκη
Τη Μαρία Χούκλη, μια «μεγάλη» Κυρία της ελληνικής δημοσιογραφίας, φιλοξένησε χθες το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του ΤΕΙ Ιονίων, στα πλαίσια των πρωτοβουλιών για βελτίωση της εξωστρέφειας του Ιδρύματος.
Η έγκριτη δημοσιογράφος μίλησε στους σπουδαστές του τμήματος για την κρίση στην επικοινωνία και το δημόσιο λόγο , αποσπώντας ιδιαίτερα θετικά σχόλια για την ποιότητα του λόγου της, αποτέλεσμα της πνευματικής της παιδείας αλλά και της πολυετούς της πείρας στο χώρο της τηλεόρασης.
Στην έναρξη της εκδήλωσης, τη Μαρία Χούκλη προλόγισε ο γνωστός δημοσιογράφος, Αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και προσωπικός της φίλος Γιάννης Πολίτης, εξαίροντας την προσωπικότητα αλλά και τον επαγγελματισμό της.
Ακολούθησε βράβευση της δημοσιογράφου από τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Ναπολέων Μαραβέγια για την προσφορά της στη δημοσιογραφία.
Κατά την έναρξη της ομιλίας της η κα Χούκλη αναφέρθηκε στην κρίση στον τηλεοπτικό δημόσιο λόγο, τονίζοντας τη σύγχυση που συχνά παρατηρείται ως αποτέλεσμα της ομογενοποίησης όσων έχουν δημόσιο βήμα.
Σχολιάζοντας τον τρόπο που λειτουργεί η τηλεόραση η γνωστή παρουσιάστρια υποστήριξε : «Λειτουργεί σαν ένα μηχάνημα lego, μαζεύοντας κομμάτια από την πραγματικότητα και την αλήθεια , τα οποία συνθέτει σε μια καινούργια αλήθεια», και συμπλήρωσε «πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε , να αμφισβητούμε, να ψάχνουμε κάτι περισσότερο».
Αναφερόμενη στην κρίση, η κα Χούκλη υποστήριξε : «Δεν είναι μόνο οικονομική. Στη χώρα μας απεδείχθη ότι είναι πολιτική, κοινωνική, αξιακή, υπαρξιακή αλλά και προσωπική».
Καταλήγοντας, η δημοσιογράφος απάντησε στο υποθετικό ερώτημα αν η ίδια ως μέρος του προβλήματος της κρίσης στο δημόσιο λόγο, δικαιούται παράλληλα να το κατακρίνει, υποστήριξε ότι το πράγματα μπορούν να βελτιωθούν «μονάχα αν είσαι εκεί, στο μετερίζι, αν πολεμάς, αν προσπαθείς να διορθώσεις το μισό μέτρο που σου αναλογεί, τη μια ώρα που κάνεις δελτίο ειδήσεων, αν μπορείς ανά πάσα στιγμή να κάνεις την αυτοκριτική σου»
Στην ομιλία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα με την αποπνέουσα ατμόσφαιρα, κοινός τόπος όλων, και ιδιαίτερα των σπουδαστών που αγωνιούν για το μέλλον της σχολής τους, είναι η ενδυνάμωση του τμήματος και η διεκδίκηση επανεισόδου του στο μηχανογραφικό, ώστε να δεχθεί και πάλι σπουδαστές, καθώς αποτελεί τον καθρέπτη του Ιδρύματος.