ΔΝΤ: Δόση 3,41 δισ. ευρώ αλλά και «καμπανάκια» για την ελληνική οικονομία

Στουρνάρας: «Δεν υπάρχει κενό 7 δισ. ευρώ, έχουν κάνει λάθος»

της Ειρήνης Χρυσολωρά

ΔΝΤ Την έγκριση της εκταμίευσης δόσης 3,41 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ανακοίνωσε στις 7.15 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου για τη δόση ήταν ομόφωνη αλλά συνοδευόταν και από κάποια «καμπανάκια» για την ελληνική οικονομία.

Συνολικά το Ταμείο έχει εκταμιεύσει ως τώρα 11,58 δισ ευρώ προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου, που ξεκίνησε το 2012. Η δόση δίνεται μετά την ολοκλήρωση της πολύμηνης διαπραγμάτευσης με την τρόικα, που ολοκληρώθηκε στο τέλος Απριλίου.

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ με αφορμή για την έγκριση της δόσης, χτυπάει «καμπανάκι» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής διευθυντής του Ταμείου Ναγιούκι Σινοχάρα επισημαίνει μεν τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει στην ελληνική οικονομία, τονίζοντας την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος νωρίτερα από τον προγραμματισμό και το γεγονός ότι η Ελλάδα πέρασε από την χειρότερη θέση πριν τέσσερα χρόνια, στην καλύτερη σήμερα, σε ότι αφορά το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού της.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι παραμένουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπισθούν προτού ολοκληρωθεί η σταθεροποίηση της οικονομίας και επιστρέψει η χώρα σε βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης.

Ετσι, η ανακοίνωση, που είναι προφανώς μια περίληψη της έκθεσης του ΔΝΤ, βάσει της οποίας ελήφθη η απόφαση για τη δόση, ζητά τα εξής:

-Περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή με μέτρα “διαρκή και υψηλής ποιότητας”, για να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του χρέους.Συγκεκριμένα αναφέρεται στη βελτίωση της συλλογής φόρων, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών.

-Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση.

-Απελευθέρωση προϊόντων και υπηρεσιών

-Αρση εμποδίων στον ανταγωνισμό σε τομείς κλειδιά και αναμόρφωση της αδειοδότησης των επενδύσεων

-Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η έκθεση επισημαίνει ότι παρότι δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο σταθερότητας ειναι κρίσιμο για την οικονομική ανάκαμψη να είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες οι τράπεζες ώστε να αντιμετωπίσουν απώλειες βάσει ρεαλιστικών υποθέσεων για την ανάκτηση των δανείων.

Η ανακοίνωση αφήνει να εννοηθεί ότι δεν κρίνει σκόπιμη τη χρησιμοποίηση των 11 δισ ευρώ του ΤΧΣ από την κυβέρνηση, αφού πρέπει -κατά την άποψή του- να διατηρηθεί ως μαξιλάρι για τις τράπεζες.

Οσον αφορα το δημόσιο χρέος, το ταμείο επισημαίνει ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ως την ερχόμενη δεκαετία, αλλά θεωρεί ευπρόσδεκτες τις διαβεβαιώσεις της ευρωζώνης ότι θα εξετάσει περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, αν χρειαστεί, για να το μειώσει κάτω από 110% του ΑΕΠ το 2022.

Η ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών η έκθεση του ΔΝΤ δεν ζητά μέτρα για το 2014. Για το 2015, ωστόσο, δεν αναφέρει τίποτα η ανακοίνωση του υπουργείου.

Το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση προτού δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση του Ταμείου. Την επικαλείται ωστόσο, επισημαίνοντας ότι αυτή αναφέρεται στην πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία, με την επίτευξη πλεονασμάτων που θέτουν τη βάση για επενδύσεις και ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι η έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνει «την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία με την επίτευξη πλεονασμάτων που θέτουν τη βάση για επενδύσεις και ανάπτυξη».

Οπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπ. Οικονομικών, «το ΔΝΤ αναφέρει ότι η εξυγίανση στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακή για τα παγκόσμια δεδομένα και αντανακλά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση το συντομότερο δυνατόν. Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των άλλων εταίρων αλλά και της κυβέρνησης ότι το 2014 η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης (μετά από 6 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης) και σε αύξηση της απασχόλησης».

«Η έκθεση», συνεχίζει το υπ. Οικονομικών, «αναφέρει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια με την βοήθεια του σαφώς βελτιωμένου επενδυτικού κλίματος προς την Ελλάδα που επέτρεψε την πρόσφατη έξοδο στις αγορές και που θα οδηγήσει στην όλο και αυξανόμενη παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

» Προϋπόθεση για την πραγματοποίηση αυτών των προβλέψεων είναι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.

» Η έκθεση αναφέρει συγκεκριμένα την ανάγκη να συνεχιστεί η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών που έχει επιταχυνθεί από την Κυβέρνηση επειδή θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα προσελκύσει επενδύσεις, οδηγώντας στην δημιουργία πάνω από 100.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο από το 2015 και μετά.

» Ταυτόχρονα, αναφέρει ρητά ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι σε καλό δρόμο και ο δημοσιονομικός στόχος του 2014 θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση.

» Τέλος, η έκθεση καλεί του ευρωπαίους εταίρους τα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του».

«Δεν υπάρχει κενό 7 δισ., έχουν κάνει λάθος»

Από την πλευρά του ο υπ. Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας διέψευσε τα περί χρηματοδοτικού κενού ύψους 7 δισ. ευρώ στην έκθεση του ΔΝΤ, μετά την έγκριση δόσης 3,41 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα.

«Δεν υπάρχει μέσα τέτοιο νούμερο για 7 δισεκατομμύρια. Έχουν κάνει λάθος. Αθροίζουν έτη, αθροίζουν νούμερα τα οποία είναι σωρευτικά», σημείωσε ο Γ. Στουρνάρας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό.

«Κάνουν το ίδιο λάθος που έκαναν και πριν από καιρό όταν είχε βγει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», προσέθεσε ο Γ. Στουρνάρας.

http://www.tanea.gr/news/economy/article/5126781/enekrine-to-dnt-thn-ektamieysh-ths-doshs-twn-3-41-dis-eyrw/