Παραιτείται ο Φώτης Κουβέλης από την προεδρία της ΔΗΜΑΡ

«Τα όργανα θα αποφασίσουν» σημειώνει

kouvelis Την παραίτησή του από την προεδρία της ΔΗΜΑΡ θα υποβάλει στην ΚΕ του κόμματος ο Φώτης Κουβέλης, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος την Τετάρτη το μεσημέρι, τρία 24ωρα μετά το ναυάγιο των ευρωεκλογών και εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων.

Σε δήλωσή του ο Φ. Κουβέλης προανήγγειλε επίσης τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ, λίγους μόλις μήνες από το 2ο Συνέδριο του περασμένου Δεκεμβρίου.

Πολλά στελέχη της ΔΗΜΑΡ πάντως, εκτιμούν ότι η προαναγγελία παραίτησης του Φώτη Κουβέλη είναι περισσότερο μια κίνηση ελιγμού και δεν σημαίνει απαραίτητα αποχώρηση από την ηγεσία του κόμματος.

Συγκεκριμένα στη δήλωσή του ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε:

«Κατέβαλα κάθε προσπάθεια, σε κάθε περίσταση, να προβάλω και να υπερασπισθώ τις δημοκρατικές αξίες που συγκροτούν την παράταξη μας και εκφράζουν τις συλλογικές αποφάσεις της ΔΗΜΑΡ.

» Πιστεύουμε, όλοι, σε μια Αριστερά στην υπηρεσία της κοινωνικής αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της αδιαπραγμάτευτης πολιτικής και κομματικής εντιμότητας.

» Τα αποτελέσματα των εκλογών για την Ευρωβουλή με οδηγούν, ως έχω χρέος , να υποβάλω στην Κεντρική Επιτροπή και στο Συνέδριο του κόμματος την παραίτηση μου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες καταστατικές μας διαδικασίες.

» Αυτά τα όργανα θα πάρουν τις αναγκαίες αποφάσεις».

Αυτή η υποσημείωση, ότι «τα όργανα θα πάρουν τις αναγκαίες αποφάσεις» σημαίνει ότι η ΚΕ και το έκτακτο συνέδριο θα κληθούν να αποφασίσουν για το τι θα γίνει, και πολλοί στη ΔΗΜΑΡ – με κορυφαίο τον βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανό – αμφισβητούν τον ρόλο των οργάνων αλλά και του συνεδρίου. Αλλωστε ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης έχει πει ότι εξελέγη με «ποσοστά Τσαουσέσκου».

«Τα όργανα αποφασίζουν αν θα παραιτηθεί άλλος; Ποια όργανα; Τα πνευστά, τα χάλκινα, τα έγχορδα; Εγώ θα έθετα την παραίτησή μου στις υπηρεσίες του κόμματος» είχε δηλώσει την Τρίτη στον ΒΗΜΑ FM 99,5 o Γρηγόρης Ψαριανός.

Λίγο αργότερα οι Κουβέλης και Ψαριανός είχαν τηλεφωνική επικοινωνία:

Ο βουλευτής μίλησε με τον Φώτη Κουβέλη, με τον δεύτερο να δείχνει σαφώς την ενόχλησή του: «Μού ζητάς να παραιτηθώ Γρηγόρη;» ρώτησε με έντονο ύφος. «Οχι, καθόλου. Δεν με ενδιαφέρει η αλλαγή ηγεσίας, άλλωστε εγώ δεν είμαι δελφίνος. Θέλω αλλαγή πολιτικής. Είπα τι θα έκανα εάν ήμουν στη θέση σου», απάντησε ο Ψαριανός . Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ συνέχισε: «Καλά, θα τα πούμε από κοντά», για να εισπράξει την απάντηση: «Δεν έχω σκοπό να πάρω μέρος σε καμία κομματική διαδικασία. Δεν έχει κανένα νόημα να πάμε σε συνέδριο για να επιβεβαιώσουμε το σώσιμο του Καίσαρα».

Την πρόθεσή του να μη συμμετάσχει σε έκτακτο συνέδριο διεμήνυσε στον Φώτη Κουβέλη και ο Σπύρος Λυκούδης, μέχρι και τον περασμένο Δεκέμβριο Νο2 στο κόμμα.

«Φώτη, εγώ δεν θέτω θέμα παραίτησής σου. Να δούμε τη γραμμή στο θέμα των ευθυνών. Εμείς, να ξέρεις, δεν πρόκειται να έρθουμε σε κανένα συνέδριο. Δεν έχει κανένα νόημα» είπε ο Σπ. Λυκούδης στον Κουβέλη, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις της μειοψηφίας στη ΔΗΜΑΡ.

http://www.tanea.gr/news/politics/article/5125651/paraiththhke-o-fwths-koybelhs-apo-th-dhmar/