Εμπλεξε Τσίπρα, Grexit και δημοψήφισμα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Aναστάτωση για ώρες στην Αθήνα από μια δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών

του Γιώργου Παππά

Shoimple Ο Αλέξης Τσίπρας, το δημοψήφισμα και τα σενάρια για προγραμματισμένη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ έμπλεξε σε μία δήλωσή του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκαλώντας νευρική κρίση για πολλές ώρες στην Αθήνα, καθώς – λίγες ώρες πριν από τις κάλπες – δεν ήταν σαφής από την πρώτη στιγμή η στόχευσή του.

Η ερώτηση ήρθε απροσδόκητα, καθώς η χθεσινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Δικαιοσύνης Χάικο Μάας και Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν για την παρουσίαση του κοινού σχεδίου δράσης για την προστασία του καταναλωτή στις χρηματαγορές.

Αλλά με δεδομένο ότι ο Σόιμπλε βρίσκεται τελευταία στο επίκεντρο βιβλίων και δημοσιευμάτων για όσα συνέβησαν το 2011, δέχθηκε χθες και τη σχετική ερώτηση που κατέληγε ζητώντας από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών να διευκρινίσει «αν υπάρχει σχέδιο Β, Γ, Δ σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί νικητής στις επερχόμενες εκλογές».
Η απάντηση του Σόιμπλε ήταν μακροσκελής: «Στην Ελλάδα υπήρχε η συζήτηση περί εξόδου από το ευρώ. Αναφέρατε έναν πολιτικό (σ.σ.: η αναφορά στην ερώτηση ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι στον κ. Τσίπρα) για του οποίου το δημοκρατικό αίσθημα ευθύνης αμφιβάλλω – αλλά δεν είναι δική μου υπόθεση να μιλήσω για αυτόν σήμερα. Αυτοί οι πολιτικοί λένε ότι είναι πολύ καλύτερα αν βγει κάποιος από το ευρώ. Τέτοιοι υπάρχουν και στην Ιταλία», είπε ο Σόιμπλε, θέλοντας προφανώς να μειώσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εξομοιώνοντάς τον με τον Μπέπε Γκρίλο.
Πρόσθεσε δε: «Και μετά υπήρχε στην Ελλάδα το σχέδιο μιας κυβέρνησης να διενεργήσει δημοψήφισμα: Εξοδος ή όχι. Πιστεύετε ότι η διοίκηση ενός δημοκρατικού κράτους δικαίου (σ.σ.: εννοεί τη Γερμανία) δεν θα σκεφθεί τι πρέπει να πράξει εάν συμβεί κάτι που εμείς δεν θέλουμε; Από αυτό μπορείτε να συνάγετε ένα σχέδιο Χ, Y, Z. Αυτό το είδος της σπέκουλας δεν είναι σοβαρό», είπε ο Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε δεν αποκάλυψε το όνομα του πολιτικού που του είπε ότι θα ήταν καλύτερα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ – αλλά τον περιέγραψε. Η αναφορά στην ερώτηση περιελάμβανε τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Σόιμπλε είπε για πολιτικούς μειωμένης ευθύνης στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με όλους τους ομολόγους του των κυβερνήσεων στα χρόνια της κρίσης, Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλο και Στουρνάρα. Συναντήθηκε επίσης και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2013. Για τους ομολόγους του ξέρουμε με βεβαιότητα ότι δεν αμφέβαλλε ποτέ σχετικά με το «δημοκρατικό αίσθημα ευθύνης» τους…

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις Σόιμπλε, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ τόνισε στα «ΝΕΑ» ότι η δήλωση του υπουργού αφορούσε το γνωστό σε όλους σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης το 2011 για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Οσο για το βιβλίο του Γκάιτνερ: «Δεν τα είπε αυτά. Διάβασα ακριβώς και ήλεγξα το συγκεκριμένο σημείο. Οταν τσιτάρετε κάτι, τουλάχιστον να τσιτάρετε σωστά», ήταν η απάντησή του.

Κατά τα άλλα, ο Σόιμπλε δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι στη γερμανική Βουλή ζήτησε επανειλημμένα «κατανόηση για τη δύσκολη κατάσταση των Ελλήνων, οι οποίοι υποφέρουν από τις παραλείψεις των δικών τους ελίτ επί δεκαετίες». Αλλά «η απόφαση είναι του ελληνικού λαού, και εάν αυτός αποφασίσει να σηκώσει το βάρος, εμείς θα τον βοηθήσουμε».

Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ. Στενοί συνεργάτες του Βαγγέλη Βενιζέλου – που ρωτήθηκαν από «ΤΑ ΝΕΑ» – ανέφεραν ότι ποτέ δεν ετέθη θέμα εξόδου από το ευρώ με σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης. «Εμείς κάναμε ό,τι απαιτείτο για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, για να μην κατρακυλήσει στην τραγωδία που θα ήταν για την οικονομία μας και την κοινωνία μας το Grexit», ανέφεραν χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι υπήρχε ταύτιση απόψεων για την παραμονή στην ευρωζώνη με τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

ΤΟ ΔΝΤ. «Δεν ξέρω κανένα τέτοιο σχέδιο», απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις σε ερώτηση που του έγινε χθες σε συνέντευξη Τύπου, σχετικά με τις δηλώσεις Σόιμπλε – όπως αρχικά ερμηνεύθηκαν – περί ελληνικού σχεδίου για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

O ίδιος δεν σχολίασε, εξάλλου, τη συμμετοχή στελεχών του ΔΝΤ στο «σχέδιο Ζ», στο οποίο είχε αναφερθεί δημοσίευμα των «Financial Times», που αφορούσε την προετοιμασία για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Συνάντηση με Στουρνάρα

Τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα συναντήσει ο Γιάννης Στουρνάρας στο Βερολίνο, στο πλαίσιο ημέρας αφιερωμένης στην Ελλάδα, που ετοιμάζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή την ελληνική προεδρία.

Ο κ. Στουρνάρας θα παραστεί σε εκδηλώσεις που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων συνάντηση με εκπροσώπους του γερμανικού κοινού, αλλά και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με ελληνική μουσική και χορό. Μεταξύ των καλλιτεχνών που έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν περιλαμβάνεται η συνθέτις Ελένη Καραΐνδρου.

Το ταξίδι, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, έχει προγραμματισθεί εδώ και τρεις μήνες και ο κ. Στουρνάρας σχεδιάζει να παρουσιάσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας ώς τώρα και τα σχέδια για το μέλλον.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

http://www.tanea.gr/news/politics/article/5123782/emplekse-tsipra-grexit-kai-dhmopshfisma/