Οι προηγούμενες εμπειρίες από το δραματικό εξάμηνο της ουκρανικής κρίσης επιβάλλουν σκεπτικισμό, καθώς κάθε συμφωνία για την πολιτική επίλυση του προβλήματος συνοδευόταν από την κλιμάκωση των αιματηρών συγκρούσεων. Παρ’ όλα αυτά, οι χθεσινές δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν δικαιολογούν κάποια συγκρατημένη αισιοδοξία για την αποτροπή των χειρότερων και για την εκτόνωση της έντασης, έστω στο παρά πέντε.
Ο Ρώσος ηγέτης συναντήθηκε χθες στο Κρεμλίνο με τον επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, ο οποίος έχει αναλάβει πρωτοβουλία μεσολάβησης, υποστηριζόμενος και από τη Δύση. Μετά τη συνάντηση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προέβη σε τρεις σημαντικές τοποθετήσεις που αλλάζουν το τοπίο ή τουλάχιστον την ατμόσφαιρα στο ουκρανικό πρόβλημα: Πρώτον, κάλεσε τους ρωσόφωνους αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας να αναβάλουν το δημοψήφισμα που είχαν αναγγείλει για την ερχόμενη Κυριακή, 11 Μαΐου, με το ερώτημα της αυτονομίας, ώστε να διευκολύνουν τον εθνικό διάλογο με την κυβέρνηση του Κιέβου. Δεύτερον, δήλωσε ότι οι προεδρικές εκλογές που έχουν εξαγγείλει οι ουκρανικές αρχές για την 25η Μαΐου είναι «βήμα προς την ορθή κατεύθυνση», προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα όλων των πολιτών και περιοχών της Ουκρανίας. Τρίτον, ανακοίνωσε ότι όλα τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονταν εδώ και μερικές εβδομάδες κοντά στα ουκρανικά σύνορα έχουν αποσυρθεί στα ενδότερα – κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε, ωστόσο, ούτε από το ΝΑΤΟ ούτε από το αμερικανικό Πεντάγωνο.
«Καλούμε τους εκπροσώπους της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας, τους υποστηρικτές της ομοσπονδιακής λύσης, να αναβάλουν το δημοψήφισμα που σχεδιάζουν για τις 11 Μαΐου», δήλωσε ο Πούτιν. Η ανταπόκριση στην έκκλησή του δεν άργησε να έρθει. «Τρέφουμε τον μέγιστο σεβασμό για τον πρόεδρο Πούτιν», δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν, εκ των ηγετών της αυτόκλητης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» που έχουν ανακηρύξει οι αυτονομιστές. «Αν θεωρεί αναγκαία την αναβολή, φυσικά θα συζητήσουμε το ζήτημα».
Η αίσθηση του έντονου διπλωματικού παρασκήνιου, με σημαίνοντα ρόλο της Γερμανίας, για την εξεύρεση πολιτικής λύσης προ των κρίσιμων εκλογών της 25ης Μαΐου, ενισχύθηκε από σειρά ενδείξεων. Ο Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ελβετίας, γνωστοποίησε ότι ο ΟΑΣΕ ετοιμάζει ολοκληρωμένο «Οδικό Χάρτη» για την επίλυση της κρίσης, τον οποίον πρόκειται να καταθέσει στα ενδιαφερόμενα μέρη τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα. Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ εκτιμούσε, από το βήμα της Βουλής, ότι υπάρχουν δυνατότητες για τη σύγκληση νέας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης, της λεγόμενης «Γενεύης ΙΙ». Εξάλλου, εκπρόσωπος Τύπου της καγκελαρίου Μέρκελ δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διαβουλεύσεις και ευαίσθητες διαπραγματεύσεις» γύρω από τη σύγκληση μιας νέας διεθνούς διάσκεψης.
Στο εσωτερικό της Ουκρανίας, οι συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ρωσόφωνων αυτονομιστών συνεχίστηκαν χθες, αλλά σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα από τις προηγούμενες ημέρες. Στη στρατηγικής σημασίας Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα, κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν για λίγο, στη διάρκεια της νύχτας, το δημαρχείο, το οποίο βρισκόταν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών. Λίγο αργότερα, όμως, το εγκατέλειψαν, αφού προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές, καθώς πλήθος διαδηλωτών απειλούσε να εισβάλει για να τους εκδιώξει. Περιορισμένες αψιμαχίες σημειώθηκαν στα περίχωρα του Σλαβιάνσκ, ένα από τα βασικά οχυρά της φιλορωσικής εξέγερσης. Η πόλη είναι περικυκλωμένη από τεθωρακισμένα του ουκρανικού στρατού, τα οποία ωστόσο δεν είχαν επιχειρήσει μέχρι χθες το βράδυ έφοδο προς το κέντρο.
AFP, RUSSIA TODAY
http://www.kathimerini.gr/765978/article/epikairothta/kosmos/yper-eklogwn-oykranias-o-poytin